National

Ce reprezintă venitul minim de incluziune 2024 și cum il poți obține

Publicat: 05 feb. 2024
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Ce reprezintă venitul minim de incluziune 2024 și cum il poți obține
Venitul minim de incluziune 2024 este o formă de ajutor acordată de statul român

Ministerul Muncii a comunicat marți că din 2024, toți cei care primesc venit minim garantat și alocații pentru sprijinirea familiei, precum și alte persoane sau familii fără venituri sau cu venituri reduse, vor fi încadrați într-un nou program numit venit minim de incluziune. Acest program cuprinde două componente principale: sprijinul pentru incluziune și sprijinul pentru familiile cu copii și va înlocui schemele existente de sprijin, respectiv venitul minim garantat și alocația pentru sprijinirea familiei.

„Toți beneficiarii de venit minim garantat (VMG) și de alocații pentru sprijinire familiei (ASF), dar și alte persoane/familii fără venituri sau cu venituri reduse, vor beneficia, de anul viitor, de venit minim de incluziune (VMI), un beneficiu care include două componente: sprijinul pentru incluziune și sprijinul pentru familia cu copii și va înlocui actualele forme de sprijin (VMG și ASF)”, a explicat Ministerul Muncii. Atenție, venitul minim de incluziune este diferit față de pensia socială care se calculează altfel, după alte criterii.

Ce reprezintă venitul minim de incluziune 2024

Venitul minim de incluziune 2024 este un program de asistență socială care a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2024. VMI are ca scop combaterea sărăciei și a riscului de excluziune socială, oferind un venit minim garantat familiilor și persoanelor singure cu venituri reduse. Ce presupune venitul minim de incluziune 2024 și ce trebuie să faci pentru a beneficia de acest ajutor

Venitul Minim de Incluziune (VMI) este un beneficiu de asistență socială acordat familiilor și persoanelor singure în situație de dificultate, cu scopul de a preveni și combate sărăcia și riscul de excluziune socială. Odată cu intrarea în vigoare a VMI, acordarea altor beneficii, cum ar fi Venitul Minim Garantat (VMG) și Alocația pentru susținerea familiei (ASF), se suspendă. Astfel, toți cei care primesc în prezent VMG și ASF trebuie să se înregistreze în sistem între 1 noiembrie și 31 decembrie 2023 pentru a continua să primească acest tip de ajutor.

Documentele necesare pentru solicitarea VMI includ un formular standard de cerere, o declarație pe propria răspundere, actele de identitate ale solicitantului și ale membrilor familiei, adeverințe de venit pentru toate sursele de venit ale familiei, certificate de naștere pentru fiecare copil, certificatul de deces pentru membrii decedați ai familiei, dovada școlarizării pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 3 și 16 ani, angajamentul de plată și alte documente specifice situației beneficiarului.

Ce trebuie să știi despre venitul minim de incluziune și modul în care este calculat ajutorul

VMI reprezintă un sprijin pentru incluziunea socială și pentru familiile cu copii, înlocuind ajutoarele sociale existente și având ca scop prevenirea sărăciei și încurajarea participării copiilor la educație. Cuantumul ajutorului de incluziune acordat familiei sau persoanei singure este determinat în funcție de venitul net ajustat și numărul de copii din familie.

Pentru a beneficia de VMI, trebuie să îndepliniți condițiile generale și specifice prevăzute de lege pentru fiecare componentă a acestuia. În plus, este important să înțelegeți că orice venituri primite sunt luate în considerare la calculul ajutorului, cu excepția anumitor sume prevăzute de lege.

Prin aceste schimbări legislative, se urmărește să se ofere un sprijin eficient și adecvat familiilor și persoanelor singure aflate în dificultate, contribuind la combaterea sărăciei și promovarea incluziunii sociale în societatea românească.

Adauga un comentariu