Actualitate

Ce rugăciune se spune de Sfinții 40 de Mucenici din Sevastia. Te scapă de orice necaz

Publicat: 08 mart. 2021
rugăciune sfinții 40 mucenici sevastia
Sfinții 40 de Mucenici din Sevastia reprezintă prima sărbătoare importantă a primăverii

La data de 9 martie, creștinii ortodocși celebrează o mare sărbătoare, zi în care se spune o rugăciune pentru Sfinții 40 de Mucenici din Sevastia. Aceasta este prima sărbătoare importantă a primăverii, de ea fiind legate o mai multe tradiții și obiceiuri. Totodată, pe 9 martie sunt câteva lucruri care nu trebuie făcute sub nicio formă, pentru a fi ferit de necazuri.

Sfinții 40 de Mucenici din Sevastia sunt celebrați de creștinii ortodocși la 9 martie. Se aceștia se știe că erau soldați creștini și făceau parte din Legiunea a XII-a Fulminata din Armenia. Aceștia nu erau doar romani de origine, ci și greci sau armeni. Guvernatorul Armeniei i-a silit să se închine idolilor, iar pentru că au refuzat, au fost întemnițați și bătuți cu pietre. Atunci, lor li s-au arătat anumite semne divine ce le-au întărit credința. Astfel, guvernatorul i-a condamnat la moarte prin înghețare, în lacul Sevastia. Sărbătoarea este marcata cu cruce neagra în calendar și aduce cu sine o serie de tradiții și obiceiuri. Bineînțeles, există și câteva interdicții în această mare zi.

Ce nu ai voie să faci de Sfinții 40 de Mucenici

În primul rând, fiind sărbătoare cu cruce neagră, nu se spală, nu se coase și nu se face curățenie. De asemenea, trebuie evitat lucratul în gospodărie, gătitul și curățenia. La fel, nu este bine să te cerți sau să porți ranchiună în aceasta zi, pentru că altfel vei avea o vară cu multe neînțelegeri și decepții. Totodată, nu e bine să dai bani cu împrumut pentru că atragi datorii și pagube bănești care se vor înmulți de-a lungul anilor.

Mai mult, avem legat de această zi și o serie de tradiții și obiceiuri ce trebuie urmate pentru a ne merge bine. Gospodinele pregătesc mucenici cu o seară înainte, pe care ulterior îi împart persoanelor sărace imediat ce au fost sfințiți la biserică. Tot în această zi se împarte colivă pentru sufletele celor plecați dintre noi.

O superstiție din popor spune că acum cei 40 de mucenici se adună la un sobor de dezghețare a pământului și slobozire a căldurii. Dacă în această zi va ploua, atunci va ploua și în ziua de Paști. Dacă se aud tunete, atunci va fi o vară benefică pentru culturi. Însă dacă în noaptea de dinaintea sărbătorii este frig și pământul îngheață, atunci vom avea o toamnă lungă.

Rugăciune către Sfinții 40 Mucenici din Sevastia

„Veniți, popoare, să-i cinstim cu evlavie pe Sfinții lui Dumnezeu, pe cei patruzeci de Mucenici din Sevastia, care pentru lupta lor au dobândit cununi luminoase și nestricăcioase. O, voi, care vă bucurați de cinstirea întregii Biserici, care ați dobândit de la Dumnezeu darul facerii de minuni prin moaștele voastre, fiți ocrotitorii noștri, ai celor ce vă cinstim pomenirea. Rugați-vă pentru noi, fericiților Mucenici, ca să dobândim tărie în lupta cu patimile, răbdare în îndurarea necazurilor, credință nestrămutată în făgăduințele Domnului, smerenie adevărată și mântuirea sufletelor noastre. Nu ne lăsați pe noi să cădem fără de ridicare în adâncul deșertăciunii acestei lumi, nu ne lăsați să ni se împietrească de tot inimile în nepăsarea timpului în care trăim, nu lăsați să înghețe inimile în viforul acestui veac. Zid de apărare să fiți împrejurul nostru și loc de scăpare din cursele vrăjmașului.

O, preacinstit Sobor, tămăduiește neputințele noastre, ale credincioșilor slăbiți pe cale, ca să nu ne biruiască și să nu ne batjocorească necuratul vrăjmaș, care încearcă în tot chipul să ne abată de la lupta cea mântuitoare. Voi, Sfinților Mucenici, care toate le-ați suferit cu îmbărbătarea Duhului Sfânt, în credință și rugăciune îndelungată, nu încetați să ne întăriți și pe noi, cei ce ne minunăm de tăria sufletelor voastre strigând Domnului: Slavă Ție, Dumnezeul nostru, Preasfântă Treime, Cel ce Te proslăvești în sfinții Tăi, slavă Ție!”

Așadar, această rugăciune adresată celor 40 de Mucenici din Sevastia trebuie rostită chiar în dimineața sărbătorii. Se crede că, pentru cei cu inima curată, rugăciunea are o mare putere.

Adauga un comentariu