WoW!

Ce să nu faci pe 1 martie, ca să ai o primăvară cu spor

Publicat: 28 feb. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Ce să nu faci pe 1 martie ca să ai o primăvară cu spor

Prima zi de primăvară este însoţită de numeroase tradiţii şi superstiții pe care romanii de respecta de foarte multă vreme. Majoritatea se păstrează cu stictete în mediul rural.

De 1 Martie, fetele primesc mărtişoare de la băieţi, iar părinţii le leagă copiilor o monedă la gât sau la mâna pentru că aceştia să fie feriţi de boli şi necazuri tot anul.

  • Nu te spala cu apa caldă pe faţă, la prima oră a dimineţii. Primăvara trebuie primită cu multă bucurie şi seninătate. Se spune că felul în care trăieşti prima zi a primăverii, aşa vei fi tot sezonul. Tocmai de aceea, pentru a avea energie şi chef de munca încă de la prima oră a dimineţii, este recomandat să te speli pe fata cu apă rece sau cu zăpadă, dacă a mai rămas nea prin curte.
  • Nu uita să mănânci caş dulce şi sa bei vin roşu. Pe 1 Martie se consuma vin roşu şi caş dulce de oaie, doua alimente asociate cu prosperitatea şi cu un an agricol bun.

Ce să nu faci pe 1 martie, ca să ai o primăvară cu spor

  • Nu te certa cu nimeni. 1 Martie este o zi specială pentru fiecare dintre noi, fapt pentru care e recomandat să nu ne certăm pentru că o vom ţine în dispute până la toamnă.
  • Nu arunca mărţişorul la finalul zilei. Trebuie să porţi mărţişorul, dacă ai primit, până la prima înflorire a copacilor sau la prima lună plină din primăvară. Mărţişorul este cel mai cunoscut talisman pentru sufletul oamenilor, un cadou ce poartă noroc dacă este purtat la mână, pe partea dreaptă şi în piept, pe partea stângă.
  • Nu oferi mărtişoare persoanelor pe care nu le ai la suflet. Mărţişorul se oferă acelor persoane dragi. Este un cadou care trebuie făcut din inimă şi nu din obligaţie. Cei care fac daruri pentru a respecta cutuma (fără s-o înţeleagă) vor avea ghinion în dragoste şi vor fi părtaşii certurilor în familie.
  • Nu uita să îţi alegi baba! Fiecare dintre noi are o babă. Descoperă care e baba ta, în funcţie de luna naşterii tale. De pildă, dacă te-ai născut pe 10, calculul se face aşa: 1+0 = 1, deci ziua aleasă va fi chiar 1 Martie.
Adauga un comentariu