International

Ce salariu are Vladimir Putin, președintele Rusiei

Publicat: 05 iul. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Ce salariu are Vladimir Putin președintele Rusiei

Vladimir Putin va putea rămâne președintele Rusiei, practic întreaga sa viață. Referendumul privind revizuirea Constituției a fost validat de conaționalii săi cu peste 77%, ceea ce îi permite liderului de la Kremlin să rămână în funcție până în anul 2036.

Ce salariu are Vladimir Putin acum? Mai multe publicații de peste ocean l-au prezentat pe președintele Rusiei ca fiind cel mai bogat om de pe planetă, dar că averea sa nu ar fi la vedere. Un lucru este cert, însă. Acesta nu a devenit miliardar din salariul de președinte, chiar dacă acesta este uriaș, comparativ cu cel al lui Klaus Iohannis de exemplu, care are puțin peste 3000 de euro.

Cu cât a scăzut salariul lui Vladimir Putin în ultimii ani

Conform datelor publicate de mass media internațională, care a analizat declarațiile financiare ale președintelui rus, acesta ar avea acum un salariu anual de 121.000 euro, adică de aproximativ 10.000 de euro pe lună.

Totuși de remarcat că salariul lui Vladimir Putin a scăzut cu mai mult de jumătate în anul 2018, comparativ cu 2017. Ultima sa declarație de avere a indicat că liderul rus a câștigat 8,6 milioane de ruble anual – 119 048,40 EUR, în 2018 din salariul său oficial, o pensie militară, dobândă pentru economii și câștiguri de investiții, iar în 2017, doar din salariu a încasat 18,7 milioane de ruble anual – 228.980 euro.

Vladimir Putin este oficial președinte pe viață! Referendumul a fost validat cu un scor zdrobitor

Vladimir Putin este oficial președinte pe viață! Referendumul din Rusia a confirmat așteptările analiștilor politici. Ruşii au validat revizuirea Constituţiei în proporţie de 77,92%. În urma acestui rezultat, Vladimir Putin poate să rămână președinte până în 2036, potrivit numărătorii finale difuzate astăzi. Rezultatul a fost calificat de opoziţie drept „mincinos”, informează AFP.

După numărarea a 100% din sufragii, votul „împotrivă” a primit 21,27% din ele, conform cifrelor oficiale ale Comisiei electorale. Participarea la vot a fost în jur de 65%.

Votul, prevăzut iniţial pentru luna aprilie, a fost amânat din cauza pandemiei de COVID-19. Pentru a evita o prea mare afluenţă la birourile de votare, el s-a desfăşurat în decurs de o săptămână, până miercuri, şi alegătorii au fost nevoiţi să se echipeze cu măşti de protecţie şi cu mănuşi. Nu au existat niciodată îndoieli cu privire la rezultatul său: reforma a fost aprobată de parlament la începutul anului şi noul text al Constituţiei este deja în vânzare în librării.

Vladimir Putin este oficial președinte pe viață: Amendament controversat

Scrutinul prevăzut iniţial pentru 22 aprilie, a fost însă amânat din cauza epidemiei de coronavirus. Pentru a evita o afluenţă prea mare în secţiile de vot fără a afecta participarea, el s-a desfăşurat o săptămână, de pe 25 iunie până pe 1 iulie.

Amendamentul cel mai controversat îi acordă lui Vladimir Putin posibilitatea de a rămâne la Kremlin două mandate în plus, până în 2036. O necesitate, în opinia sa, deoarece clasa politică nu trebuie să-şi piardă timpul cu „căutarea posibililor succesori”.

Alte revizuiri întăresc prerogativele prezidenţiale, cum sunt numirile şi destituirile de judecători. La aceasta se adaugă o indexare a pensiilor, „credinţa în Dumnezeu” înscrisă în Constituţie, la fel şi căsătoria ca instituţie heterosexuală. Copiii sunt înscrişi ca „prioritatea cea mai importantă a politicilor publice”, iar statul trebuie să le insufle „patriotismul, civismul şi respectul strămoşilor”. Aceste principii, menite să-i unească pe ruşi, se află în centrul sistemului de valori patriotice conservatoare ale preşedintelui rus şi al discursului său pro-natalitate în faţa declinului demografic.

Adauga un comentariu