Local

Ce se ascunde în mintea unui violator! Dr. Raluca Prepeliță: „Abuzul nu este produs dintr-o dorință de satisfacere sexuală!”

Publicat: 26 nov. 2022
Ce se ascunde în mintea unui violator Dr. Raluca Prepeliță Abuzul nu este produs dintr-o dorință de satisfacere sexuală
Medicul psihiatru  ieșean Raluca Prepeliță consideră că principala cauză a violului nu este neapărat neîmplinirea sexuală, ci mai degrabă dorința persoanei care recurge la abuz sexual de a-și demonstra puterea

Ce se ascunde în mintea unui violator? Aceasta este o întrebare la care, de-a lungul anilor, specialiștii au încercat să găsească răspunsuri. Uneori rămânem uimiți să aflăm că oameni respectabili din societate, la care nimeni nu s-ar aștepta, comit abuzuri sexuale asupra persoanelor vulnerabile

Medicul psihiatru ieșean Raluca Prepeliță consideră că principala cauză a violului nu este neapărat neîmplinirea sexuală, ci dorința de a-și demonstra puterea, pe care persoana ce recurge la abuzul sexual o are. De aceea, cei considerați atrăgători nu cad victime violului, ci persoanele vulnerabile, așa cum este cazul minorilor și al bătrânilor.

  o persoana care agreseaza o femeie
Violatorii sunt catalogaţi drept persoane frustrate, în spatele cărora se ascund traume sau manii

Ce ascunde mintea unui violator! Dr. Raluca Prepeliță: „Apare dintr-un sentiment ridicat de frustrare și inferioritate!”

o persoana care agreseaza o femeie
Specialiștii nu pot spune cu exactitate ce se întâmplă în mintea unui violator și nici ce îi determină pe aceștia să recurgă la asemenea atrocități

Violatorii sunt catalogați drept persoane frustrate, în spatele cărora se ascund traume sau manii. Medicul psihiatru Raluca Prepeliță este de părere că violul nu poate fi explicat prin prisma tulburărilor psihice, însă există tulburări de personalitate care facilitează comiterea abuzului sexual.

„De cele mai multe ori, violul nu este produs dintr-o dorință de satisfacere sexuală, ci de un impuls de exercitare a puterii. Dorința de a domina poate fi îndreptată către o persoană pe care acești indivizi cred că o pot supune sau umili. Aceasta apare dintr-un sentiment ridicat de frustrare și inferioritate, acumulat în timp.  Astfel, fie există un istoric de abuz, maltratare, neglijare în copilărie, fie violatorul a fost martor la abuzul membrilor familiei.

Nu putem explica violul prin prisma tulburărilor psihice, însă există unele tulburări de personalitate, precum cea antisocială, cea psihotică, deficiențele mintale asociate sau nu cu consumul de droguri și/sau alcool, care pot facilita violul”, a declarat dr. Raluca Prepeliță, medic primar psihiatru în cadrul Institutului de Psihiatrie „Socola” Iași.

Raluca Prepelita
Există și cazuri în care victimele ajung să se atașeze emoțional de persoana care le-a agresat sexual, motiv pentru care aleg să nu-l denunțe pe violator

De la începutul anului 2022, în județul Iași au fost raportate mai puține cazuri de viol!

o imagine cu o masina de politie
Anca Vijiac, purtător de cuvânt al Inspectoratului Județean de Poliție Iași, a transmis că în primele 10 luni ale anului curent au fost sesizate cu 3% mai puține cazuri de viol față de aceeași perioadă a anului 2021

Există numeroase situații când violatorii consideră gestul lor a fi un act de disciplinare a victimei care ar avea un comportament inadecvat, în viziunea lor. Astfel, violatorii aleg să agreseze sexual o persoană care le refuză avansurile sau care alege să poarte ținute provocatoare.

„Majoritatea subiecților ce comit violul sunt pe deplin conștienti de acest act, însă o altă caracteristică comună este lipsa responsabilității și a asumării. Unii investesc victima cu vina că «a provocat» sau «a dorit în adâncul său» acest lucru”, a precizat dr. Raluca Prepeliță.

Există și cazuri în care victimele ajung să se atașeze emoțional de persoana care le-a agresat sexual, motiv pentru care aleg să nu-l denunțe pe violator.

„Sunt situații când victimele se atașează emoțional de violator, dezvoltând afecțiune si protejându-și agresorul în fața autorităților. Astfel vorbim despre  sindromul Stockholm, care apare doar dacă victimele sunt supuse agresiunii pentru o perioadă îndelungată de timp”, a adăugat dr. Raluca Prepeliță.

Anca Vîjiac, purtător de cuvânt al Inspectoratului Județean de Poliție Iași, a transmis că în primele 10 luni ale anului curent au fost sesizate cu 3 la sută mai puține cazuri de viol, față de aceeași perioadă a anului 2021.

„În primele 10 luni ale anului 2022 a scăzut cu 3 procente numărul infracțiunilor de viol ce au fost sesizate, față de aceeași perioadă a anului trecut”, au transmis reprezentanții Inspectoratului Județean de Poliție Iași.

Specialiștii nu pot spune cu exactitate ce se întâmplă în mintea unui violator și nici ce îi determină pe aceștia să recurgă la asemenea atrocități.
Comentarii
  • Sa inteleg ca de aia l a luat pe pasaroi de sot, sa il studieze un pic mai amanuntit dupa episodul din 2001-2002. Interesante rezultatele ale studiului

  • Printesa Centurii de Padova, MIREASA anului 2022, e putintel frustrata! Este adevarat ca niciun reporter nu a indentificat,inca, talentul sau de MARE ARTIST!!! Prietenii apropiati stiu insa de marea pasiune a acesteia de a-si lasa si amprenta artistica pe FALUSURILE celor darnici si dornici.Amprenta in forma de tatuaje perene! Pentru informatii suplimentare accesati linia telefonica de la Sf Sava! Si nu Biserica Sf. Sava…..

  • Ce vrea sa comunice societatii o persoana care isi vopseste parul in rosu aprins, inexistent in natura la oameni?
    Aspecte patologice ale alterarii personalitatii. Vol I.

  • Nu e chiar rosu aprins, este aramiu! Dar pentru mai multa acuratete consultati marele oftalmolog Oprisanu ce dupa ce i-a acordatdat 4 luni consecutive concediu de boala lui Sandovici Ionel Lucian pentru glaucom, acum in urma tratamentului acesta este bine merci si mai si conduce… nu prea treaz, dar conduce!

  • Când ne spune Avertizoarea cea gospodina și frumoasă ca moartea că e roșu arămiu așa rămâne că ne ia mama naibii pe toți 😬….doamna doctor arătati oribil in poza asta ,cu parul dumneavoastră cu tot. Sa înțelegem că vorbiți din proprie experiență ,de aceea nu v-ați denunțat violatorul niciodată ,nu????

Adauga un comentariu