Sanatate

Ce se întâmplă când ai tensiunea arterială prea mare? Recomandări pentru persoanele hipertensive – VIDEO

Publicat: 20 mart. 2023
_____ Vizualizări 1 Comentariu
Ce se întâmplă când ai tensiunea arterială prea mare Recomandări pentru persoanele hipertensive - VIDEO
Hipertensiunea arterială constituie o afecțiune din sfera cardiovasculară, caracterizată printr-o presiune crescută a sângelui arterial, pe parcursul unei perioade mai lungi de timp.

Nu știi ce se întâmplă când ai tensiunea arterială prea mare? Află de la prof. dr. Florin Mitu, șeful Clinicii de Recuperare Cardiovasculară din cadrul Spitalului de Recuperare Iași, totul despre hipertensiunea arterială. Ce trebuie să faci când te confrunți cu această afecțiune des întâlnită?

Hipertensiunea arterială constituie o afecțiune din sfera cardiovasculară, caracterizată printr-o presiune crescută a sângelui arterial, pe parcursul unei perioade mai lungi de timp. Pe măsura înaintării în vârstă, fenomenul generează deteriorarea pereților vaselor de sânge, dar poate conduce și la declanșarea unor boli cardiovasculare suplimentare. De regulă, o persoană devine hipertensivă în momentul în care tensiunea sa arterială depășește sau este egală cu valoarea de 140/90 mmHg (tensiune 14 cu 9).

Ce se întâmplă când ai tensiunea arterială prea mare? Medicul Florin Mitu: „Evenimentele se produc, de cele mai multe ori, noaptea”

De regulă, tensiunea arterială scade în timpul nopții. În schimb, dacă este crescută, medicii recomandă medicamente, pentru a o corecta.

Medicul Florin Mitu a dezvăluit că evenimentele cardiovasculare se produc, de cele mai multe ori, noaptea sau spre dimineață. Acest lucru poate fi explicat prin faptul că sistemul nervos simpatic este mai activ spre orele dimineții, scade activitatea parasimpaticului și spre dimineață crește activitatea simpaticului, care produce tahicardie. Pe creșterea frecvenței cardiace poate să crească și tensiunea și să apară evenimente cardiovasculare.

„În timpul nopții, de obicei, tensiunea trebuie să scadă puțin. Dacă e crescută, înseamnă că nu este bine, este un așa-numit profil patologic și atunci trebuie să intervenim cu anumite medicamente, pentru a corecta această tensiune. Pentru că evenimentele se produc, de multe ori, noaptea sau spre dimineață, așa cum se întâmplă cu pacienții care fac accident vascular cerebral sau cei cu infarct miocardic. De ce? Sistemul nervos simpatic este mai activ spre orele dimineții, scade activitatea parasimpaticului și spre dimineață crește activitatea simpaticului, care produce tahicardie, pe creșterea frecvenței cardiace poate să crească și tensiunea și să apară evenimente cardiovasculare. Deci este foarte important să monitorizăm această tensiune.”, a declarat medicul Florin Mitu, în cadrul emisiunii BZI LIVE.

Prof. dr. Florin Mitu: „Dacă e o tensiune ușoară, poate să-și corecteze din factorii de risc”

În cazul în care o persoană află că este hipertensivă, ea trebuie să se afle sub supraveghere medicală și nu neapărat să înceapă un tratament farmacologic. Dacă este vorba despre o tensiune ușoară, persoana trebuie să-și corecteze din factorii de risc. De pildă, dacă fumează, să renunțe la fumat, dacă mănâncă sărat, să-și corecteze alimentația și, astfel, să reaușească să-și reechilibreze tensiunea.

„Am stabilit că persoana e hipertensivă, o urmărim, deci nu neapărat să încep cu tratament farmacologic. Dacă e o tensiune ușoară, să spunem de gradul I și dacă are factori de risc, poate să-și corecteze din factorii de risc: oprește fumatul, își corectează alimentația, să spunem că nu mai mănâncă așa sărat, pentru că și aportul de sare excesiv poate să ducă la apariția tensiunii arteriale. Noi recomandăm sub două grame de sare pe zi, deci clorură de sodiu, dar gândiți-vă că în România și în multe țări, consumul este măcar de cinci ori mai mare.”, a adăugat prof. dr. Florin Mitu, șeful Clinicii de Recuperare Cardiovasculară din cadrul Spitalului de Recuperare Iași.

Comentarii
  • Acest doctor n-a reușit să mi stabilizeze mie tensiunea arterială. Este un șpăgar ce nu se mai satura,internează pe cine vrea mușchii lui în clinica de stat,dar de fapt a lui și a lui nevastă-sa, apoi te jupoaie și la privat în parterul unui bloc.
    NU recomand!

Adauga un comentariu