Prima pagină » Titlurile zilei » Ce se întâmplă cu economia în 2025, după alegeri? Antreprenor din Iași: „Privesc cu prudență, dar și cu un dram de speranță spre perioada ce urmează”

Ce se întâmplă cu economia în 2025, după alegeri? Antreprenor din Iași: „Privesc cu prudență, dar și cu un dram de speranță spre perioada ce urmează”

20 mai 2025, 02:00, 9 ,
Raluca COSTIN în Titlurile zilei

Care sunt predicțiile specialiștilor și antreprenorilor despre economia României în 2025, după alegerile noului președinte? Antreprenorii din Iași speră la dezvoltare economică sănătoasă și stabilitate economică, iar specialiștii spun că, dacă nu crește TVA-ul, nu sunt motive mari de îngrijorare

Ce spun specialiștii despre economia României în 2025?

Economistul Dan Chirleșan, conferenţiar universitar doctor la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași – FEAA, susține că taxele și impozitele ar fi crescut, indiferent de cine ar fi fost președintele României, pentru a acoperi „dezmățul bugetar”.

„Poporul a transmis că era nevoie de o reașezare a valorilor, care să dea o direcție unei națiuni. Parlamentul a primit iar un duș destul de rece cu ceea ce reprezintă dorința clasei de mijloc, pentru că, în România, clasa de mijloc încă există. Clasa de mijloc iese la vot atunci când simte că îi sunt periclitate valorile și îi este amenințat stilul de viață. Asta explică de ce Nicușor Dan a reușit să rebalanseze un scor cu diferențe foarte mari – era mai jos de George Simion, și să-l depășească cu 10 la sută, aici e vorba de structura clasei de mijloc din România și pătura de jos, așa-numita «iobăgie epistemică», în zilele noastre. Mai avem o clasă de mijloc, formată din doctori, profesori, ingineri, economiști, jurnaliști, care au vrut să transmită un mesaj social că: «existăm și trebuie să țineți cont de ce vrem noi». Povestea cu taxele și impozitele sunt corecții. E ca la medicamente! Când iei antibiotic, trebuie să iei adjuvantul, să nu ai bube sau dureri de stomac. Taxele și impozitele oricum trebuiau să vină după un dezmăț bugetar în care am consumat în exces și, de multe ori, inutil. Prețurile la alimente nu le crește Guvernul. Se formează pe o piață liberă, în funcție de puterea de cumpărare și nevoia de consum. Nu trebuie să ne speriem că, dacă investim în tehnologii înalte, dimpotrivă. Să nu uităm că, totuși, Nicușor Dan a spus că nu mărește TVA-ul. Era principala taxă de care s-ar fi putut lega guvernanții. E un impozit nenominalizat, deci dacă nu se umblă la acest TVA, celelalte sunt absolut modeste”, spune economistul Dan Chirleșan, conferenţiar universitar doctor la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași – FEAA.

Pe de altă parte, românii cu credite la bănci nu au motive de îngrijorare în această perioadă.

Antreprenorii din Iași vor o relație eficientă între stat și mediul de afaceri

Tiberiu Stoian, fondatorul Exonia, fabrică de ambalaje din Iași, susține că antreprenorii au nevoie de digitalizare fiscală, debirocratizare și de stabilitate și predictibilitate fiscală.

„Ca antreprenor cu investiții de peste două decenii în IT, dar și în industria producătoare de ambalaje sustenabile prin Fabricile Exonia, privesc cu prudență, dar și cu un dram de speranță spre perioada post-alegeri prezidențiale. Alegerea lui Nicușor Dan marchează o schimbare de ton și de direcție în politica românească, una care sper că va aduce o abordare mai rațională, tehnocrată și orientată spre eficiență în relația statului cu mediul de afaceri. Eu și colegii mei antreprenori din asociațiile profesionale ne-am formulat o serie de așteptări și sperăm să nu fim dezamăgiți. Avem nevoie de stabilitate și predictibilitate fiscală – Guvernul și instituțiile statului să înceteze cu experimentele fiscale și modificările bruște de taxe. Un antreprenor nu poate planifica extinderea unei linii de producție sau semnarea unui contract extern dacă nu are vizibilitate fiscală pe 2-3 ani, minimum. Așteptăm debirocratizare și digitalizare reală – în fiecare lună, firmele românești pierd zeci de ore cu hârtii inutile, raportări redundante și interacțiuni rigide cu instituțiile publice. Ne dorim un stat care să funcționeze eficient, digital, și să ne trateze ca parteneri, nu ca adversari fiscali. Avem nevoie de acces facil la fonduri europene și sprijin pentru inovație – Exonia a investit masiv în tehnologii verzi și sustenabile, dar accesarea fondurilor europene rămâne greoaie și adesea blocată de lipsa de competență din instituțiile intermediare”, susține Tiberiu Stoian, fondator Exonia.

Unele companii au fost afectate de taxele vamale anunțate de SUA.

Tiberiu Stoian, Exonia: „Asta înseamnă, inevitabil, o creștere a taxelor și impozitelor, cel puțin temporar”

Antreprenorul din Iași este de părere că vor fi creșteri ale taxelor și impozitelor.

„Un stat cu un aparat administrativ curățat de sinecuri și politruci ar putea accelera enorm transformarea industriei românești. Referitor la perspectiva evoluției economice a României, pe termen scurt, cred că va urma o perioadă de ajustare fiscală. Nu putem ignora datoria publică în creștere, deficitul mare și presiunile externe. Asta înseamnă, inevitabil, o creștere a taxelor și impozitelor, cel puțin temporar. Ca antreprenori, nu fugim de responsabilitate fiscală, dar cerem ca această povară să fie împărțită echitabil și să nu distrugă inițiativa privată. În paralel, dacă noul președinte va reuși să impună reforma aparatului de stat, să stopeze risipa și să direcționeze fondurile către investiții reale – în infrastructură, educație tehnologică și susținerea IMM-urilor – atunci, România va avea șansa de a intra într-un nou ciclu de dezvoltare economică sănătoasă. Sperăm că va exista și stabilitate economică. Dacă se va crea o convergență între Președinție, Guvern și Parlament, dacă vocile raționale vor învinge populismul de moment, atunci, da, putem vorbi despre stabilitate. Dar dacă vom asista la blocaje politice, guverne efemere și măsuri luate din disperare, riscăm o criză de încredere în rândul investitorilor și o stagnare a economiei. În opinia mea, antreprenorii români, inclusiv cei din industria de producție, nu cer privilegii. Cer un stat care să-și facă treaba: să fie corect, eficient, să nu se amestece abuziv și să nu pedepsească succesul. Dacă președintele Nicușor Dan va reuși să impună această direcție, România are șansa unui salt calitativ – iar companii precum Exonia sunt gata să fie parte din această transformare”, adaugă Tiberiu Stoian.

Grupul Exonia a fost fondat în anii 2000, de omul de afaceri Tiberiu Stoian, antreprenor în serie cu investiții în industria ambalajelor, IT, turism, comerț în România și SUA, și este format din trei entități: Exonia Holding, producător de ambalaje din hârtie; Exonia Production, producător ambalaje plastice, și Artis IT Solutions, integrator de soluții de digitalizare industrială. Cifra de afaceri înregistrată în anul 2022 era de 31 de milioane de lei, un an bun pentru Exonia, urmând scăderi ușoare ale cifrelor de afaceri în 2023 și 2024. Numărul mediu de angajați a ajuns la 130 de persoane. Astfel, specialiștii din Iași susțin că economia României, în 2025, ar trebui să fie stabilă.

Bugetul.ro
Bulgaria, umilință supremă pentru România! Țara noastră a fost exclusă definitiv din programul Visa Waiver, însă vecinii din sud vor avea acces neîngrădit peste Ocean
redactia.ro
Cine e miliardarul care a murit la polo după ce a înghițit o albină
Bugetul.ro
Adio, Parcul IOR din București în actuala formă! Primarul Robert Negoiță vrea să transforme locul de recreere din Sectorul 3 într-o oază modernă
a1.ro
Cum a fost surprinsă Mihaela Botezatu, văduva lui Silviu Prigoană, la mormântul soțului ei. Cum arată locul de veci la șapte luni
Playtech.ro
Ţara în care româna este limbă oficială. Este vorbită de mulţi cetăţeni
observatornews.ro
Sporuri de 12 miliarde de lei pentru bugetari. Cele mai absurde, "pentru praf" sau "de antenă"
Playsport.ro
Descoperirea care șochează despre telefonul lui Trump: nici patriotic, nici american nu este
Evz.ro
O mare bătaie de cap pentru șoferi. Prețurile la RCA explodează
realitatea.net
Românii au găsit o nouă metodă de a păcăli aparatele de reciclare. Reușesc să obțină o grămadă de bani cu un singur pahar de plastic
SportpeSurse
EXCLUSIV Imagini devastatoare cu casa părintească a lui Ion Țiriac din Brașov. Locuința a ajuns o dărăpănătură în care colcăie șobolanii. Primarul orașului face declarații tulburătoare despre miliardar: ““Nu l-a interesat niciodată”
Playtech.ro
Planta banală care îi poate îmbogăţi pe români. Se scot mii de euro la hectar
Dailybusiness.ro
Câți bani a câștigat Cristela în 2024. Cu ce afaceri se ocupă soția lui Călin Georgescu
RomaniaTV
Nicuşor Dan, mesaj important pentru români înaintea desemnării premierului
stiriromania.ro
Alex Marcu, sfâșiat de durere lângă sicriul Teodorei. Bărbatul își ia adio de la soție cu râuri de lacrimi
RomaniaTV
Soţia celui mai temut interlop al României tună şi fulgeră: S-ar putea să se trezească BALAURUL!
redactia.ro
Un nou accident aviatic în India. Nu există supraviețuitori
ego.ro
Am aflat secretul teribil al soacrei mele, iar acum nu știu ce să fac! Cum aș putea să îi spun soțului așa ceva!?!
Comentarii
  • Clar vor fi cresteri de taxe si impozite…din pacate.Sistemul nu-si va da un reset si nu va cauta solutii in interiorul sistemului sa vada unde se duc banii acumulati la buget.Si nu sunt putini bani adunati la buget.Investitiile statului cu siguranta vor fi amanate sau chiar stopate pentru ca este supra indatorat si in curand vor plati dobanzi la dobanzi.Gaura este mare si incompetenti multi adunati in aparatul de stat pe salarii foarte bune pentru competentele lor.Nu sunt pesimist sunt realist.Inflatia va creste in continuare si zona Moldovei in continuare va fi ocolita de investitiile necesare cetatenilor platitori de taxe si impozite din aceasta regiune.

  • cu toată stima pentru dl Tiberiu de la Exonia eu nu cred că v-a reuși Nicușor o reformare profundă a statului. Depinde mult de ce prim ministru pune. Eu cred că tot greul pe privat v-a cădea, patroni și salariați. Deasemenea cred că nu v-a respecta promisiunea cu mărirea TVA, statul are nevoie rapid de bani mulți. În plus pentru războiul din Ucraina și pentru reînarmare de unde v-a lua bani? Eu prevăd la sfârșitul mandatului lui Nicușor o datorie a țării de peste 300 de miliarde ee euro, majoritatea împrumuturilor pentru armament care v-a fi livrat târziu sau niciodată

  • Ați descris partea bună a urmărilor României capturate !, partea cea nasoală o so trăiți pas cu pas in următoarele luni și ani !, speranța ignorantă o să vă moară ultima sub formă de banană băgată adînc undeva

  • Tara nu mai poate continua pe actualul model economico-social in care statul acorda privilegii fiscale multinationalelor, si, pentru a compensa, isi vinde activele strategice si supraimpoziteaza munca.
    Simion are cateva minusuri personale, cine n-are?, dar programul lui este corect. Din pacate, a iesit Dan – si el cu minusuri personale – care va mentine actualul model economico-social, precum si incompetentii de la putere.
    Sa vedem unde ne-au adus acesti incompetenti:
    – Deficitul balantei externe pe primele 3 luni : 7,6 mld euro, fata de 4,2 mld euro in perioada similara din 2024.
    – Gradul de absorbtie al fondurilor europene in exercitiul 2021-2027 este de 11,54%. Am absorbit 2,5 mld. euro in 4 ani. Contributia anuala a Romaniei la bugetul UE este in jur de 1,6 mld. euro. Deci suntem contribuitor net : dam mai mult decat primim.
    – PNRR a fost gresit proiectat – asa se intampla cand pui un absolvent de stiinte politice (Ghinea) sa faca un proiect economic. Statul si-a depasit capacitatea investitionala de 3 ori. Statul se imprumuta masiv si la dobanzi mari pentru a finanta proiectele din PNRR. Filele de buget sunt pline de credite de angajament.
    – PNRR va esua, cu penalizari de la UE. Gradul de realizare este 34% si mai sunt numai 19 luni pana la inchidere.
    Trebuia facuta o schimbare. Cu Dan presedinte, nu are cine.

  • Cred ca va grabiti cu aprecierile negative despre viitor.

  • O analiză competenta ,obiectiva.
    Realitatea este înfricoșătoare intr adevar

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`