Actualitate

Ce se întâmplă cu izolarea persoanelor care vin din ţări galbene! Raed Arafat şi Nelu Tătaru au vorbit despre asta

Publicat: 06 iul. 2020
Ce se întâmplă cu izolarea persoanelor care vin din ţări galbene
Ministrul Sănătății Nelu Tătaru și secretarul de stat Raed Arafat

Ce se întâmplă cu izolarea persoanelor care vin din ţări galbene. Într-o conferinţă de presă, Raed Arafat şi Nelu Tătaru au vorbit despre ultimele detalii despre izolarea şi carantinarea persoanelor care vin din zone afectate de COVID-19.

Ce se întâmplă cu izolarea persoanelor care vin din ţări galbene

În urma deciziei CCR referitoare la ideea de obligativitatea romanilor să stea în carantină, aceasta măsură de izolare nu s-a mai aplicat în România. Într-o conferinţă de presă, Raed Arafat a vorbit despre viitoarea lege care va fi adoptată în Parlament.

„Carantina, de acum încolo, se va referi la persoane sănătoase, care au fost expuse și pot fi în stare de incubare. Izolare constă în separarea fizică a persoanelor bolnave, în vederea monitorizării stării de sănătate și aplicarea de tratamente. Aici se vorbește de internare, izolarea poate avea loc și la domiciliu dacă capacitatea de internarea e depășită. Carantinarea persoanelor care vin din alte țări se face de Ministerul Sănătății, prin stabilirea procedurilor. Prefecturile pot dispune, prin DSP-uri, carantinarea unor zone însă nu se face fără factorul medical”, a explicat pe scurt Arafat.

Nelu Tătaru explică imaginile din Vama Veche

Întrebat de jurnaliştii veniţi la conferinţa de presă despre ce s-a întâmplat în acest weekend în Vama Veche, Nelu Tătaru, Ministrul Sănătăţii a comentat imaginile apărute în spaţiul public. Acesta le-a explicat jurnaliştilor că imaginile sunt doar din acest weekend, iar ca situaţia datează de cel puţin 4 weekenduri. Nu în ultimul rând, Nelu Tătaru a spus faptul că au fost lăsaţi fără pârghii legale de CCR:

„Aceste imagni nu sunt doar din acest weekend, sunt așa de patru weekend-uri. Facem apel la respectarea distanțării fizice. Am fost împiedicați de decizia CCR, care ne-a lăsat fără pârghii”, a spus Tătaru.

Raed Arafat a comentat şi el imaginile. Acesta susţine că în proiectul prevăzut pentru adoptare apar şi măsuri care vor fi luate imediat, în regim de urgenţă.

„Am prevăzut în proiect să putem lua măsuri imediate în regim de urgență, dar cu validare ulterioară de către Comitetul Național pentru Situații de Urgență”.

Bagajele celor care vor fi plasaţi în carantină vor fi carantinate

Raed Arafat susţine necesitarea carantinarii bagajelor care se aflu în posesia celor care vin din afara ţării. În conferinţă de presă, Raed Arafat a explicat faptul că noul proiect de lege vă prevede şi carantinarea bagajelor aflate în posesia persoanelor care vor intra în izolare

”Din punct de vedere a ceea ce prevede această lege și carantinarea bagajelor este obligatoriu să putem carantina bagajele. Noi aici nu vorbim doar despre Covid, ci despre toate tipurile de bagaje. Cât despre amenzi, din ceea ce știu, sunt corelate cu cele din Codul Penal, deci rămân amenzile.”, a spus Raed Arafat.

Comentarii
Adauga un comentariu