Info Turism

Ce se întâmplă cu oceanele lumii

Publicat: 11 dec. 2019
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Ce se întâmplă cu oceanele lumii
Ce se întâmplă cu oceanele lumii

Ce se întâmplă cu oceanele lumii. Un raport recent dat publicităţii scoate la iveală o situaţie dezatruoasă. Astfel, oceanele lumii pierd oxigen într-un ritm alarmant, fără precedent. Toate acestea au fost dezvăluite de către specilisti în cadrul unei conferinţe pe tema schimbărilor climatice, la Madrid.

Oceanele au pierdut circa 2% din oxigen

Se estimează că oceanele au pierdut circa 2% din oxigen în perioada 1960 – 2010. În plus, mai arăta raportul, ar fi 700 de „zone moarte” în oceane, unde oxigenul este efectiv absent, informează IFL Science. Pentru comparaţie, înainte de anii 60 nu erau mai mult de 45 de astfel de zone.

Pentru speciile de viatati marine sunt veşti îngrozitoare. Sunt în pericol tonul, dar mai ales rechinii, foarte sensibili la un nivel mai scăzut al oxigenului în apă. Un aspect foarte important în cazul rechinilor este dat de talia lor şi nevoia mare de energie.

Pe de altă parte, specii precum meduzele sau calmarii vor prospera, pentru că sunt mult mai toleranţe la astfel de condiţii. E lesne de imaginat ce va urmă: un dezechilibru grav al ecosistemului.

Să nu uităm că în multe zone ale globului, oamenii depind de peşte pentru a supravieţui, aşa că în joc este inclusiv viaţa a milioane de oameni.

Ce se întâmplă cu oceanele lumii. Experiment scăpat de sub control

Iar problema va deveni din ce în ce mai mare, avertizează cercetătorii. Dacă nu se va schimba nimic în ceea ce priveşte emisiile, iar clima va continua să se încălzească, nivelul de oxigen din ocean ar putea să mai scadă cu încă 2% până în 2100, estimează oamenii de ştiinţă.

Practic, ceea ce facem noi, oamenii, acum, este un experiment care a scăpat de sub control, acesta fiind poate ultimul semnal de alarmă ce mai poate fi dat, a explicat unul dintre oamenii de ştiinţă care semnează raportul, Dan Laffoley.

Autorii studiului mai arată că decadă 2020 – 2030 este decisivă pentru soarta oceanelor şi pentru tot ce depinde de ele.

Adauga un comentariu