Prima pagină » Actualitate » Ce se întâmplă cu școlile din România. Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a făcut anunțul: „Școlile se vor închide doar în cazul carantinării” – LIVE VIDEO
Ce se întâmplă cu școlile din România. Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a făcut anunțul: „Școlile se vor închide doar în cazul carantinării” - LIVE VIDEO

Ce se întâmplă cu școlile din România. Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a făcut anunțul: „Școlile se vor închide doar în cazul carantinării” – LIVE VIDEO

04 oct. 2021, 15:04,
în Actualitate

Prof. univ. dr. Sorin Mihai Cîmpeanu, ministrul Educației, face declarații de presă în acest moment, cu privire la situația școlilor în contextul actual.

Atfel, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat luni, 4 octombrie 2021, faptul că închiderea tuturor unităților de învățământ dintr-o localitate se va realiza doar în cazul carantinării.

„Daca rata de infectare creste foarte mult, DSU poate dispune carantinarea localitatii. Prin ordinul de carantinare se precizeaza si activitatile care nu se mai pot desfasura”, a zis ministrul.

„Scolile se vor inchide cand prin ordin de carantinare se vor face aceste dispozitii expres”, a adăugat Cîmpeanu.

În cazul în care nu se intră în carantină, școlile vor funcționa indiferent de rata de incidență. Dacă într-o clasă un elev este depistat pozitiv, atunci doar elevii acelei clase intră în izolare și fac școala on-line; restul elevilor din acea școală vin în continuare la ore cu prezență fizică.

Ministrul Sorin Cîmpeanu, despre testele cu saliva în școli

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat că este o chestiune „de zile” până când testele non-invazive pe bază de salivă vor putea fi achiziționate pentru a ajunge în școli și grădinițe, fiind nevoie de 70 de milioane de astfel de teste pentru o testare de două ori pe săptămână, până la finalul semestrului.

„Atât primul ministru cât și ministrul Șănătății au solicitat Agenției Naționale a Medicamentului ca în cursul zilei de astăzi să elaboreze cernițele de reglementare și cerințele minime de performanță și pentru a le transmite Oficiului național pentru achiziții centralizate. De asemenea, ministerul Educației lucrează tot în cursul zilei de astăzi pentru a estima numărul necesar de teste non-invazive pe bază de salivă care sa fie administrate preșcolarilor, elevilor, personalului didactic, didactic auxiliar și nedidactdic din școli și grădinițe.

Întrebat cât va dura această achiziție, ministrul a răspuns că este vorba „de o achiziție de nivel foarte mare, pentru că au rămas din cele 14 săptămâni de școala din semestrul întâi un nr de 11 săptămâni; 11 săptămâni, 3,2 milioane de beneficiari. Având în vedere că procesul de screening necesită posibilitatea de testare a tuturor, 6,2 milioane teste necesare săptămânal, prin înmulțirea cu 11 rezultă 70 milioane de teste pe bază de salivă. Ministrul a precizat că „ele nu vor fi omologate, ele vor fi autorizate pe baza acestor cerinte minime de performanta și de reglementare”, a transmis ministrul Cîmpeanu.

Mai mult decât atât, ministru a anunțat că este vorba doar de un proces de screening, iar rezultatele testelor nu pot fi raportat în coronaforms. Pentru acest lucru, „ele vor trebui să fie confirmate prin teste PCR”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`