National

Ce se întâmplă cu vârsta de pensionare în România? Ministrul Raluca Turcan clarifică lucrurile

Publicat: 28 feb. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Ce se întâmplă cu vârsta de pensionare în România Ministrul Raluca Turcan clarifică lucrurile
Referitor la următoarea majorare a alocaţiilor pentru copii, ministrul de resort a precizat că această decizie trebuie tranşată în Parlament

Duminică, 28 februarie, Raluca Turcan, ministrul Muncii, a anunțat la emisiunea Insider Politic de la Prima TV, că vârsta de pensionare rămâne la 65 de ani. Cu toate acestea, angajații din sistemul public pot alege ca. după vârsta menționată. să muncească până la 70 de ani. Din păcate, în această perioadă, pensia nu va fi cumulată cu salariul de la stat.

De asemenea, în cadrul aceleiași emisiuni, Raluca Turcan a fost întrebată dacă vârsta de pensionare va fi mărită.

“Nu. Vârsta de pensionare rămâne 65 de ani. Guvernul pregăteşte un proiect prin care angajaţi în sistemul public care îşi doresc să muncească mai mult să aibă opţiunea de a se pensiona la 70 de ani. Vârsta standard de pensionare rămâne însă 65 de ani. (…)Aceasta este o oportunitate pe care o acordăm în sistemul public ca după vârsta standard de pensionare, care este 65 de ani, să poată să muncească până la 70 de ani”, a afirmat ministrul Muncii.

Raluca Turcan: „Contractul tău de muncă merge mai departe. Nu intri și la pensie”

Ministrul Muncii a accentuat ideea potrivit căreia pensia nu va fi cumulată cu salariul.

“Dacă până acum puteai să faci acest lucru de la an la an cu acordul şefului de instituţie, în ceea ce era o sursă de abuz într-o formă sau alta, prin proiectul nostru de lege, în momentul în care ajungi la vârsta de pensionare şi optezi să te pensionezi la 70 de ani, contractul tău de muncă merge mai departe. Nu intri şi în pensie”, a explicat ministrul.

Întrebată ce se va întâmpla cu magistraţii Curţii Constituţioale, care primesc şi pensie şi salariu, Raluca Turcan a răspuns:

“Nu intenţionăm să facem excepţie. (…) Avem nişte constrângeri constituţionale şi anume sunt mandate definite prin Constituţie şi magistraţii propriu-zis ai Curţii Constituţionale, având mandat definit prin Constituţie, îşi vor păstra mandatul chiar şi după vârsta de pensionare, însă sistemul din instituţia Curţii Constituţionale se supune acestei legi”.

Raluca Turcan a precizat că acest proiect de lege ar putea fi prezentat în viitoarea şedinţă de Guvern în primă lectură şi ar putea fi aprobat până la finalul actualei sesiuni parlamentare.

Raluca Turcan, despre noul soft care va colecta datele din toate cele aproape 5 000 000 de dosare din sistemul public de pensii

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a anunțat că începând cu data de 26 februarie va fi folosit în procesul de evaluare a dosarelor din toată țara noul soft care va colecta datele din toate cele aproape 5 000 000 de dosare din sistemul public de pensii.

„Am participat astăzi, alături de echipa Casei Naționale de Pensii și de reprezentanții tuturor caselor teritoriale de pensii, la o demonstrație a modului în care funcționează noul soft și am parcurs, împreună, câțiva dintre pașii pe care îi presupune operațiunea de evaluare a unui dosar.

De altfel, în etapa de testare a softului au fost deja evaluate 820 de dosare și ne-am propus ca, în termen de un an, cu efortul susținut al colegilor din casele de pensii din țară, să ducem la bun sfârșit întregul proces de evaluare.”, a spus ministrul Muncii, Raluca Turcan, joi, 25 februarie.

Adauga un comentariu