Ai observat pe suprafata pielii niste mici umflaturi, cu aspect de piele de gaina? Ar putea fi vorba de keratoza pilara, o boala de piele cauzata de producerea în exces a keratinei, o proteina naturala a epidermei. Keratoza pilara consta în aparitia unor vezicule, mici si rugoase, caracterizate drept „piele de gaina” si este incurabila, dar poate fi controlata prin tratament continuu. Veziculele apar, de obicei, pe brate, picioare si fese. Conform unui studiu la nivel international, keratoza pilara afecteaza 40% dintre adulti si aproximativ 50-80% dintre adolescenti si este intalnita mai des in cazul femeilor decat in cel al barbatilor. Aproximativ 30-50% dintre cei care sufera de aceasta boala au un istoric familial pozitiv.
Varsta de debut a bolii este in prima decada de viata. Simptomele se intensifica la pubertate, insa tind a se reduce odata cu varsta. Pe timpul iernii, pentru ca pielea este mai uscata, simptomele se agraveaza. Cazurile extinse pot cauza desfigurare cosmetica si stres psihologic. Cum arata keratosis pilaris? Bubite mici sau umflaturi rosii ori albe, care apar în mod obisnuit pe fese, pe obraji, pe picioare si/sau brate ori pe fata. Pielea este uscata si cateodata ai mancarimi în acele zone. Afectiunea aceasta nu este deloc grava si nu este neaparat nevoie s-o tratezi decat atunci cand apare pe fata (în cazuri rare) si poate lasa semne pe piele.
Bubitele care apar cand faci aceasta afectiune a pielii au ca motiv principal excesul de keratina – proteina dura care îti protejeaza pielea de substante toxice sau de infectii. De obicei, keratina astupa foliculii de par, astfel ca firele nu mai pot iesi la suprafata. De cele mai multe ori poti face keratosis pilaris din cauza unei alte afectiuni ale pielii, precum dermatita atopica, însa si oamenii perfect sanatosi o pot face, în special daca au pielea uscata în mod normal. Pentru tratarea afectiunii keratosis pilaris este nevoie sa mergi la medicul de familie sau la un dermatolog.