Tot mai multe persoane consideră că vor avea un regim de viaţă mai sănătos dacă renunţă la tot ce înseamnă carne. Astfel, regimul ovo-lacto-vegetarian a început să fie tot mai căutat şi utilizat de tineri adolescenţi, adulţi şi chiar persoane de vârsta a treia. Nutriţioniştii susţin că prin regimul ovo-lacto-vegetarian poţi trece extrem de uşor la un regim vegetarian şi este unul extrem de sănătos.
Persoanele care ţin acest tip de regim au un stil de viaţă ferit de carentele nutriţionale, cu care se confrunta cel mai adesea cei care sunt vegani.
Ce este regimul ovo-lacto-vegetarian?
Regimul ovo-lacto-vegetarian este o dietă recomandată celor care îşi propun să slăbească într-o manieră facilă. Având în vedere faptul că produsele lactate conţin calciu, acesta ajuta organismul să ardă grăsimile şi menţin o rata metabolica la un nivel optim.
În această dietă se pot consuma alimente precum oul, laptele şi produsele lactate, fructe, seminţe, legume şi alte derivate.
Oul are în compoziţia să o gamă variată de vitamine şi minerale. De asemenea, este singurul aliment care conţine Vitamina B7 (biotina) şi Vitamina D. Acesta ajuta creierul să se dezvolte, sistemul nervos va funcţiona optim, iar sistemul osos va fi unul sănătos.
Laptele şi produsele lactate aduc un aport substanţial corpului de proteine, calciu, magneziu, acid folic, vitaminele B1, B2, B12, A, D, E. Nutriţioniştii recomanda consumul variantelor degresate sau parţial degresate deoarece au mai puţine grăsimi şi colesterol.
Părerea nutriţioniştilor despre acest tip de regim
Specialiştii în domeniu menţionează că acest regim este unul dintre cele mai agreate diete atât de ei, cât şi de persoanele ce o ţin.
„O dietă ovo-lacto-vegetariana echillibrata include:
– cereale integrale: pâine, paste integrale, quinoa, bulgur
– lradacini, nuci şi seminţe: fasole, mazăre, soia, linte, nuci, alune, seminţe
– fructe şi legume: nici o zi fără ele.
– lactate sau substitute de lactate din soia: iaurt degresat, lapte bătut degresat, brânzeturi degresate. Laptele de migdale, de orez sau nucă de cocos vă aşteaptă să le descoperiţi!”, menţionează unii nutriţionişti.
Persoanele care doresc să treacă la un regim vegetarian, adoptă în primă instanţă regimul ovo-lacto-vegetarian. Fibrele provenite din vegetale nu pot fi metabolizate complet de organism, aici producându-se iritaţii la nivelul aparatului digestiv, de aceea nutriţioniştii recomandă această dietă persoanelor care vor să slăbească sau să renunţe definitiv la carne din considerente morale sau religioase.
“Este de preferat să începi cu acest regim, pentru că acest tip de regim conţine proteina din lapte, care este de cea mai bună calitate, chiar mai bună decât carne şi peşte. Un aport ridicat de fibre provenite din vegetale nu poate fi metabolizat complet de organism şi de multe ori poate produce iritaţii la nivelul aparatului digestiv. Recomand fără niciun dubiu renunţarea la consumul de carne grasă, mezeluri şi afumături. De asemenea, este indicat să se diminueze consumul de glucide rafinate şi de făinoase”, a declarat nutriţionistul Magdalena Moroşanu.
Ce vedete urmează regimul ovo-lacto-vegetarian
În România, regimul ovo-lacto-vegetarian este la mare căutare, mai ales de vedetele autohtone cunoscute. Celebrităţile au renunţat la carne pentru a arăta impecabil. Printre acestea se număra Anca Turcasiu, Olivia Steer, Andi Moisescu, Andreea Raicu, Ioana Ginghina şi mulţi alţii.
Anca Turcasiu precizează că deşi nu mai consuma carne se simte ca la 20 ani. Înainte de a adopta acest regim a consultat o serie de studii medicale realizate de specialişti în nutriţie.
„Regimul mi se mulează perfect întrucât nu sunt o iubitoare a cărnii şi a preparatelor derivate”, a menţionat Anca Turcasiu.
O altă vedetă care a adoptat acest tip de regim este Olivia Steer. Aceasta precizează că nu mai consuma „hrana vie” şi este mai plină de energie ca oricând. La 40 de ani arata ca o adolescentă sieste mândră de asta.