Boli si tratamente

Consumul de grăsimi saturate reduce severitatea pancreatitei

Publicat: 02 feb. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Consumul de grăsimi saturate reduce severitatea pancreatitei
grăsimile saturate nu interacționează prea bine cu trigliceridele lipazice pancreatice

O echipă de cercetători de la Clinica Mayo, Școala de Medicină a Universității Saint Louis și Școala de Medicină a Universității Washington a găsit dovezi care sugerează că persoanele care consumă alimente cu grăsimi saturate pot avea mai puține simptome dacă dezvoltă pancreatită. În lucrarea lor publicată în revista Science Advances, grupul descrie compararea datelor privind pacienții cu pancreatită și dietele acestora.

De mulți ani, oamenii de știință din domeniul medical se confruntă cu paradoxul obezității, în care unii pacienți obezi par să se descurce mai bine atunci când sunt tratați pentru anumite afecțiuni comparativ cu pacienții non-obezi. În acest nou efort, cercetătorii au încercat să înțeleagă mai bine de ce se poate întâmpla acest lucru uneori, concentrându-se asupra pancreatitei, potrivit Medical Xpress.

Pancreatita reprezinta inflamația pancreasului. Cercetările anterioare au arătat că poate fi declanșata de o mare varietate de evenimente, cum ar fi operația abdominală sau consumul de alcool în exces. Cercetările anterioare au arătat, de asemenea, că persoanele obeze au mai multe șanse să dezvolte pancreatită, deși nu se știe de ce. În acest nou efort, cercetătorii au analizat mai atent legătura dintre pancreatită și consumul de grăsimi – fie saturate, fie nesaturate.

De ce consumul de grăsimi saturate reduce severitatea pancreatitei

Grăsimile saturate sunt genul de grăsimi care se găsesc în carne, unt, brânză și alte alimente. Grăsimile nesaturate se găsesc în plante și pești. Cercetările anterioare au sugerat că oamenii ar fi mai sănătoși dacă ar reduce consumul de grăsimi saturate și ar consuma mai multe grăsimi nesaturate – grăsimile saturate au fost asociate cu boli de inimă și obezitate. Cercetătorii au raportat însă excepții de la această regulă, ceea ce a dus la paradoxul obezității.

Pentru a afla mai multe despre legătura dintre consumul diferitelor tipuri de grăsimi și pancreatită, cercetătorii au studiat date din 20 de rapoarte clinice din 11 țări în care consumul de grăsime a fost monitorizat pentru pacienții obezi. Cercetătorii au descoperit că pacienții care au consumat diete bogate în grăsimi saturate care au dezvoltat și pancreatită au prezentat simptome mai puțin severe decât pacienții care au avut o dietă cu mai multe grăsimi nesaturate.

Intrigată de descoperirile lor, echipa a efectuat experimente cu șoareci – au hrănit unii dintre ei cu o dietă bogată în grăsimi saturate și alții cu grăsimi nesaturate – au indus apoi pancreatită tuturor. Au descoperit că șoarecii hrăniți cu grăsimi saturate au dezvoltat simptome mai puțin severe. Privind mai atent, au descoperit că grăsimile saturate nu interacționează prea bine cu trigliceridele lipazice pancreatice, ceea ce a dus la o producție mai mică de acizi grași neesterificați cu lanț lung – și la simptome reduse ale pancreatitei.

Adauga un comentariu