Actualitate

Ce spun UE şi NATO despre scurgerile gazoductelor Nord Stream

Publicat: 28 sept. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Ce spun UE şi NATO despre scurgerile gazoductelor Nord Stream
Gazoductele Nord Stream 1 şi 2 fac legătura între Rusia și Europa, însă UE şi NATO nu au adus acuzaţii directe Rusiei privind scurgerile

Uniunea Europeană şi Organizația Tratatului Atlanticului de Nord au transmis faptul că acele scurgerile din gazoductele Nord Stream 1 și Nord Stream 2 au fost rezultate de o serie de operaţiuni de sabotaj.

Gazoductele Nord Stream 1 şi 2 fac legătura între Rusia și Europa, însă UE şi NATO nu au adus acuzaţii directe Rusiei.

UE şi NATO, despre scurgerile gazoductelor Nord Stream

Ursula von der Leyen, preşedinta Comisiei Europene a transmis faptul că o întrerupere a gazului prin cele două conducte Nord Stream 1 şi 2 ar conduce la „cel mai puternic răspuns posibil.

Vă aducem aminte că iniţial, în cazul scurgerilor de gaze, Ucraina a acuzat Rusia de comiterea unui „atac terorist”, scrie BBC.

De asemenea, secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, a menţionat miercuri, 28 septembrie 2022, faptul că scurgerile din gazoductele Nord Steam sunt cauzate de unele acte de sabotaj. Totodată, oficialul a menţionat că a purtat o serie de discuţii despre protecția infrastructurii critice în țările NATO cu ministrul danez al Apărării.

În acelaşi context, Uniunea Europeană a acuzat în urmă cu mai mult timp Rusia că ar utiliza rezervele sale de gaz și gazoductul Nord Steam drept arme împotriva Occidentului.

În aceeaşi ordine de idei, secretarul american de Stat Anthony Blinken a precizat faptul că scurgerilor „nu vor avea un impact major asupra Europei”. Nord Stream 1 și Nord Stream 2 nu transportă în momentul de față gaz în Europa, însă sunt încărcate cu gaz. Blinken nu a acuzat direct Rusia, însă a adăugat că „nu ar fi în interesul nimănui” dacă scurgerile ar fi fost provocate în mod intenţionat.

Președintele Consiliului European, Charles Michel, a reiterat mesajul transmis de Ursula von der Leyen.

„Actele de sabotaj asupra Nord Stream par să fie o tentivă de a destabiliza și mai tare furnizarea de energie Uniunii Europene”, a scris el pe Twitter.

Ce s-a întâmplat înainte de apariţia scugerilor de gaze la conductele Nord Stream

Important de precizat este faptul că înainte cu scurt timp de a se înregistra scurgerile de gaze la conductele Nord Stream 1 şi 2, seismologii au raportat explozii subacvatice.

Operatorii gazoductului Nord Stream 2 au transmis un avertisment cu privire la faptul că presiunea în conductă a scăzut luni după-amiază, 26 septembrie 2022. În consecinţă, autorităție daneze le-au recomandat navelor să evite zona din jurul insulei Bornholm. Ieri, operatorul Nord Stream 1 a anunțat că conductele subacvatice au suferit daune istorice în doar o singură zi.

Reamintim că gazoductul Nord Stream 1 care este compus din două conducte paralele, nu a mai furnizat gaz în Europa din luna august a acestui an, când a fost închis de Rusia. Autoritățile de la Moscova au declarat că efectuează lucrări de mentenanță, însă Europa susține că Rusia are în vedere să utilizeze livrările de gaze ca pe o armă.

Important de precizat este ca Nord Steam 1 se întinde pe o distanță de 1200 de kilometri pe sub Marea Baltică, de pe coasta Rusiei în nord-estul Germaniei. Proiectul gazoductului Nord Stream 2 a fost oprit când Rusia a declanşat operaţiunea militară în Ucraina.

Dmitri Pestok, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, s-a declarat „foarte îngrijorat” de scurgeri, afirmând că nu poate fi exclus un atac intenționat.

Oamenii legii danezi au publicat imagini cu bulele ridicate la suprafața apei în urma scurgerilor din conducte, cel mai mare cerc de bule având diametrul de un kilometru.

„Nu există nicio îndoială că a fost vorba de explozii”, a decalrat Bjorn Lund de la Centru Național de Seismologie din Suedia.

Operatorii gazoductelor au menţionat că nu pot estima când va fi reparată infrastructura sistemului de transport de gaze.

Adauga un comentariu