National

Ce spune doctorul Alexandru Rafila despre obligativitatea purtării măştilor şi despre vaccinarea obligatorie

Publicat: 04 iun. 2020
Alexandru Rafila, despre purtarea obligatorie a măştilor

Doctorul Alexandru Rafila a vorbit, la digi24, despre obligativitatea purtatului măştilor, dar şi despre vaccinul împotriva noului coronavirus.

Preşedintele Societăţii Romane de Microbiologie şi reprezentantul României la OMS, Alexandru Rafila, împărtăşeşte aceeaşi părere că cea pe care o are Nelu Tătaru, ministrul Sănătăţii.

Alexandru Rafila crede că purtatul măştilor în spatiilor închise este o idee bună

Reprezentantul României la OMS, Alexandru Rafila, susţine faptul că purtatul măştilor în spaţiile care nu permit o aerisire naturală este o idee bună. Acesta a explicat faptul că, în România, purtatul măştilor va fi obligatoriu până când ţara nu va mai avea sute de cazuri de îmbolnăvire cu COVID-19.

„Cred că vor mai rămâne (n.r. – măștile), este o idee bună pentru spațiile care nu permit aerisirea naturală. Până când vom ajunge cel puțin în România, la câteva cazuri sau zeci de cazuri cel mult, în fiecare zi… Până atunci, trebuie să folosim masca, pentru că există această transmitere comunitară. Când vom ști că această transmitere comunitară a încetat, atunci poate fi luată în calcul purtarea măștii, ca o recomandare pe care putem să o eliminăm din viața cotidiană”, a declarat Alexandru Rafila.

Alexandru Rafila nu crede că este necesară introducerea obligativităţii referitoare la vaccinarea anti-COVID

Doctorul Alexandru Rafila este de părere că introducerea vaccinării obligatorii nu este necesară. Totuşi, acesta arată faptul că o acoperire vaccinală de 70% duce la oprirea transmiterii bolii. Reprezentantul României la OMS considera că, România nu va duce lipsa de persoane care vor să fie vaccinate.

„Eu sunt convins că marea majoritate a cetățenilor va dori să se vaccineze împotriva noului coronavirus. Dar există întotdeauna o prioritizare pe care trebuie să o facem: să protejăm categoriile de risc și să avem o acoperire vaccinală, în jur de 70%, care să oprească transmiterea bolii, fiind un vaccin similar cu cel gripal. Probabil, va fi administrat sezonier, nu este exclusă această posibilitate. Nu este un vaccin care să fie administrat obligatoriu, dar este un vaccin pentru care va fi o competiție între țări. Toată lumea va încerca să se vaccineze împotriva infecției cu noul coronavirus. Și sunt curios cu privire la cei care au această atitudine, cu privire la inutilitatea vaccinării, dacă și-o vor schimba în astfel de momente”, a mai declarat Alexandru Rafila pentru sursa citată.

Nelu Tătaru, ministrul Sănătăţii este de aceeaşi părere

Într-o intervenţie televizată, ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, este de aceeaşi părere că Alexandru Rafila. Acesta a arătat că nu este de acord cu vaccinarea obligatorie anti-COVID-19 şi ca purtatul măştilor ar trebui să fie obligatoriu până când România nu va mai avea cazuri de persoane infectate cu COVID-19.

Adauga un comentariu