Nelu Tătaru, Ministrul Sănătăţii a vorbit despre vaccinarea obligatorie. Acesta a explicat, la un post de televiziune faptul că schema actuală a vaccinării obligatorii este absolut necesară pentru construirea unei stări de sănătate bune a populaţiei.
Totuşi, ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru explica faptul că vaccinarea anti COVID-19 nu ar trebui să fie obligatorie. Acesta a afirmat faptul că procedura ar trebuie să fie o recomandare, nicidecum obligatorie cum se întâmplă şi în cazul vaccinului antigripal.
Imunizarea se poate face, fie prin vaccinare fie prin boala
Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru a explicat faptul că, România, a trecut prin pandemie şi că, cel mai probabil, vom trece şi de al doilea val. Acesta a spus că există oameni care s-au imunizat deja, dar ca pentru ceilalţi, imunizarea poate veni din vaccinare. Ministrul Sănătăţii a vorbit despre felul în care populaţia se poate imuniza împotriva COVID-19
„Am trecut printr-un prim moment al pandemiei, poate vom trece și prin al doilea. Suntem o rată dintre noi care se imunizează. Imunizarea noastră se poate face în două feluri: trecând prin boală sau vaccinându-ne. Deocamdată, vaccinul nu-l avem. Un posibil vaccin toată lumea îl dă ca posibil în a doua jumătate a anului viitor. Dacă privim acest lucru, posibilitatea că, odată apărut acest vaccin anti-COVID la un an și jumătate după, nu știu dacă vom mai fi atât de acerbi încât să-l credem obligatoriu”, a spus Nelu Tătaru, la Digi24.
Nelu Tătaru recomanda vaccinul antigripal, dar şi pe cel anti-COVID
Ministrul Sănătăţii recomanda vaccinarea antigripală dar şi pe cea anti-COVID. În continuarea interviului, Nelu Tătaru este împotriva vaccinării obligatorii pentru imunitatea COVID-19. Acesta a spus că este adeptul recomandării de vaccinare, nicidecum a obligativităţii
„Ca și vaccinul antigripal, ca și vaccinul anti-COVID, le recomand. Sunt acele seturi de vaccinuri care se fac pe program, la nivel național, pe care le luăm din copilărie, pentru acelea aș face vaccinare obligatorie. Ne gândim că este un vaccin nou, că este o patologie nouă. A introduce obligativitatea, fără a avea o perioadă de tesare, o perioadă de evaluare pe 2-3 sezoane, e un lucru dificil. Este o recomandare să se facă, dar nu putem introduce obligativitatea după un an, doi de boală”, a explicat Tătaru.
Cât timp vom mai fi obligaţi să purtăm masca
Nelu Tătaru îşi doreşte ca purtatul măştii să fie, în curând, de domeniul trecutului. Acesta a spus că atâta timp cât în România se vor înregistra noi cazuri de COVID-19, purtatul măştii va fi obligatoriu. Totuşi, ministrul spera că acest lucru să nu mai fie obligatoriu în 2-3 luni. Desigur, totul depinde de felul în care populaţia se protejează.