Local

Ce spune Mihai Chirica despre revenirea studenţilor în Iaşi! Vor fi două provocări pentru universități

Publicat: 26 aug. 2020
Ce spune Mihai Chirica despre revenirea studenţilor în Iaşi! Vor fi două provocări pentru universități
Ce spune Mihai Chirica despre revenirea studenţilor în Iaşi! Vor fi două provocări pentru universități

Mihai Chirica a vorbit, în cadrul unei conferinţe de presă, despre situaţia studenţilor care revin în municipiul Iaşi. Edilul a menţionat faptul că universităţile vor fi puse într-o situaţie dificilă pentru că cei din conducerea acestora vor avea două provocări.

Ce spune Mihai Chirica despre revenirea studenţilor în Iaşi

În cadrul conferinţei de presă, edilul municipiului Iaşi a menţionat faptul că universităţile sunt puse într-o dublă dificultate mai ales în contextul în care o majoritate a studenţilor care învaţă în unităţile de învăţământ din Iaşi nu sunt din municipiu sau nici măcar din judeţ:

Am avut o discuţie cu rectorul Universităţii Gheorghe Asachi, Dan Cașcaval. Rectorul managereaza 10.000 de studenţi cu aproape 6000 de locuri de cazare, cu camere care, în contextul măsurile luate la nivel de minister, nu mai sunt atât de permisive. Va fi o situaţie foarte grea. Vorbim de două provocări pentru că majoritatea studenţilor sunt din afară municipiului Iaşi. Măsurile de siguranţă luate vor fi dificile. Chiar dacă îl ţii pe student, în condiţii de siguranţă în amfiteatru pe timpul orelor de curs, nu ştii dacă îl mai poţi să îl cazezi.

Marea problemă va fi capacitatea de cazare. Urmează că, din câte ştiu eu, domniile lor să se întrunească în mai multe şedinţe de Senat şi să discute această problemă. Desigur, dacă putem să ajutăm, să oferim o mână de ajutor, o vom face fără probleme. Nu promitem nimic pentru că şi noi avem un deficit de cazare în ceea ce privest numărul de locuri pentru elevii care nu sunt din oraşul Iaşi. ” menţionează Mihai Chirica, primarul municipiului Iaşi.

Ce se va întâmpla cu redeschiderea anului şcolar în Iaşi

Conform unor declaraţii făcute în cadrul aceeaşi conferinţă de presă, edilul Mihai Chirica a menţionat şi măsurile luate pentru redeschiderea anului şcolar. Acesta a explicat faptul că bugetul alocat a fost dublat. S-a creat un buget pentru achiziţia a milioane de măşti de protecţie pentru copii, dar şi pentru achiziţionarea a 3000 de tablete cu conexiune la internet dar şi pentru sisteme tehnologice de transmisie din sălile de curs a unităţilor de învăţământ din Iaşi.

Noi suntem în scenariu verde, la limita scenariului Galben. Prognozam că nu îl vom atinge, dar îl luăm în calcul. Având în vederea luării în calcul a scenariului galben. Am pus o sumă considerabilă la dispoziţie împreună cu Consiliul Local. Suma este dublată. Suma are trei componente: Dispozitive electronice în sala de curs, achiziţia de 300 de tablete conectate de sistemul de interner, cu cartela. Vor deservi copiii din familile defavorizate şi achiziţia de măşti de protecţie. Sumele sunt alocate de la începutul anului şcolar şi care sunt disponibile şi acum.

Adauga un comentariu