Actualitate

Ce spune ministrul Sănătăţii despre primul caz de hepatită necunoscută la copii, în România

Publicat: 26 apr. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Ce spune ministrul Sănătăţii despre primul caz de hepatită necunoscută la copii în România
O fetiță de 5 ani este primul caz de hepatită necunoscută la copii, în România

Ministrul Sănătăţii, dr. Alexandru Rafila, a discutat despre primul caz de haptita necunoscută la copii înregistrat pe teritoriul României. Astfel, o fetiţă în vârstă de 5 ani, din zona Bucureşti – Ilfov a fost diagnosticată cu hepatită acută de origine misterioasă.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a oferit o definiţie de caz în ceea ce priveşte această hepatită care s-a răspândit în peste zece țări.

Primul caz de hepatită necunoscută la copii s-a înregistrat şi-n România

Luni, 25 aprilie 2022, ministrul Alexandru Rafila a declarat că pe teritoriul ţării noastre s-a depistat un caz de hepatită necunoscută. De asemenea, cazul îndeplineşte definiţia propusă de OMS, însă nu se cunoase cauza acestei boli severe.

„Este un caz care îndeplinește definiția de caz propusă de Organizația Mondială a Sănătății ca și caz probabil, nu este vorba de un caz confirmat, mai ales că discutăm despre o formă de hepatită care nu are o cauză identificată până în momentul de față. Nu sunt cazuri confirmate pentru că nu cunoaștem cauza, confirmarea înseamnă să identifici cauza, cazul probabil grupează copii care prezintă hepatită severă, cu transaminaze extrem de mari, cu icter, cu insuficiență hepatică, dar atâta timp cât nu cunoaștem cauză nu avem cum să vorbim despre o confirmare din puntul de vedere al unei cauze, în momentul de față observăm doar consecințele unei posibile infecții, de exemplu hepatită severă”, a transmis dr. Alexandru Rafila.

Fostul reprezentant al României la OMS a menţionat că în momentul de faţă nu se poate da startul unei campanii de prevenire a răspândirii acestui nou tip de hepatită din cauza faptului că nu se cunosc foarte multe detalii despre aceasta patologie.

„Prevenție față de ce? Pentru că, necunoscând cauza, nu ai în momentul de față posibilitatea să te gândești la un plan de prevenție mai ales că acest caz din România este oarecum sporadic, el a fost raportat automat, dacă vreți, către Centrul European de Control al Bolilor și către Organizația Mondială a Sănătății datorită faptului că a apărut la o fetiță și era însoțită de simptomatologia sau schimbările biologice”, a mai spus ministrul Sănătăţii.

Din nefericire, OMS a anunțat și primul deces în Europa, în cazul focarelor de hepatită acută bizară.

O fetiță de 5 ani este primul pacient din România infectat cu hepatită acută misterioasă

Reamintim faptul că 169 de cazuri de heptită au fost înregistrate în 11 ţări, printre care şi în România. Ministerul Sănătăţii a menţionat ca fetiţa în vârstă de 5 ani a fost internată, iar starea de sănătate a acesteia este una stabilă.

„Cazul înregistrat de România este al unui copil de 5 ani, internat la un spital de specialitate în data de 4 aprilie. Nu a fost detectată nicio infecţie virală activă, iar markerii pentru boli autoimune au fost negativi. Starea copilului este stabilă, primeşte medicaţie simptomatică şi este în continuare spitalizat. Copilul nu a călătorit în afară şi nu are nicio legătură epidemiologică cu alt caz raportat către OMS Europa. Raportarea a avut la bază definiţia OMS de caz probabil, care se referă la insuficienţă hepatică, transaminaze >500 UI şi icter la un copil la care nu există markeri de infecţie virală hepatică”, a precizat Ministerul Sănătăţii.

Cel mai probabil Ministerul Sănătății va reveni cu detalii despre primul caz de hepatită necunoscută la copii, înregistrat în România.

Adauga un comentariu