Actualitate

OMS a anunțat primul deces în legătură cu focarul de hepatită din Europa care afectează copiii

Publicat: 25 apr. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
OMS a anunțat primul deces în legătură cu focarul de hepatită din Europa care afectează copiii
Experţii spun că este posibil ca aceste cazuri să fie legate de un virus asociat în mod obişnuit cu răcelile

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a anunțat că a fost înregistrat cel puțin un deces în legătură cu un focarul de hepatită care afectează copiii din Europa și Statele Unite ale Americii. OMS a anunțat că a primit până în prezent rapoarte privind cel puțin 169 de cazuri de „hepatită acută de origine necunoscută”, dintr-o serie de țări.

Cazurile au fost raportate la copii până în 16 ani

Cazurile au fost raportate la copii cu vârste cuprinse între o lună şi 16 ani, iar 17 dintre cei care s-au îmbolnăvit au avut nevoie de transplanturi de ficat. OMS nu a precizat în ce ţară a avut loc decesul, scrie Mediafax.

Primele cazuri au fost înregistrate în Marea Britanie, unde s-au îmbolnăvit 114 copii. Experţii spun că este posibil ca aceste cazuri să fie legate de un virus asociat în mod obişnuit cu răcelile, dar cercetările sunt în curs de desfăşurare.

„Nu este clar încă dacă a existat o creştere a numărului de cazuri de hepatită sau o creştere a gradului de conştientizare a cazurilor de hepatită care apar în ritmul aşteptat, dar care nu sunt detectate”, a precizat OMS într-un comunicat.

Investigațiile privind focarul de hepatită sunt în curs de desfășurare

„În timp ce adenovirusul este o ipoteză posibilă, investigaţiile sunt în curs de desfăşurare pentru agentul cauzal”, a declarat OMS, precizând că virusul a fost detectat în cel puţin 74 dintre cazuri. Cel puţin 20 dintre copii au fost testaţi pozitiv pentru coronavirus. OMS a precizat că ţările afectate îşi intensifică supravegherea cazurilor de hepatită la copii.

Se studiază grupul de viruşi, dar nu se exclude din acest studiu şi virusul de coronavirus. În niciun caz dintre cei depistaţi cu acest nou tip de hepatită, nu se află vaccinaţi care au fost vaccinaţi împotriva COVID-19.

Pentru a investiga acest nou tip de hepatită, Ministerul Sănătăţii din Spania a emis un formular epidemoilogic pe care toţi din sistemul medical din Spania trebuie să îl folosească pentru a se putea depista în cel mai rapid mod cu putinţă toate aceste cazuri de hepatită, din ianuarie 2022 până în prezent.

Teste de laborator exclud virusul obișnuit de hepatită

Anterior, adenovirusurile au fost legate de hepatită la copii, dar mai ales la copiii cu sisteme imunitare slăbite. Unii dintre copiii europeni au fost testați pozitiv pentru adenovirus, iar unii au fost testați pozitiv pentru COVID-19. Dar este nevoie de mai multe cercetări de laborator pentru a explora eventualele asocieri cu viruși specifici, a spus OMS.

Adauga un comentariu