Local

Ce spune prof. univ. dr. Daniel David, rectorul Universităţii „Babes-Bolyai” din Cluj-Napoca despre psihologia poporului român, în Studioul BZI LIVE

Publicat: 21 dec. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Ce spune prof. univ. dr. Daniel David rectorul Universităţii Babes-Bolyai din Cluj-Napoca despre psihologia poporului român în Studioul BZI LIVE
Rectorul UBB Cluj Napoca, prof. univ. dr. Daniel David, a vorbit despre psihologia poporului român în Studioul BZI LIVE

Prof. univ. dr. Daniel David, rectorul Universităţii „Babes-Bolyai” (UBB) din Cluj-Napoca a transmis astăzi, 21 decembrie 2021, în exclusivitate în Studioul BZI LIVE o serie de informaţii cu privire la psihologia poporului român. Universitarul susţine că nivelul de colectivism este mare în România. Membrii grupului sunt foarte sociabili între ei, însă suspicioşi cu cei din afara acestuia.

„Noi am început nişte studii cu aplicaţii pe psihologia diverselor zone din România. Eu am vorbit despre România în comparaţii cu alte ţări, alte culturi. Nivelul de colectivism este mare, societatea care organizează grupuri sociale, membrii sociabili între ei dar foarte suspicioşi cu cei de afară, necunoscuţi. În străinătate este exact invers. Noi am rămas într-un structura colectivista dominantă. Apropo şi de clasament, toată lumea comentează diferit.

Diferenţierile nu sunt apreciate la noi. Avem concentrarea puterii destul de mare. Cei din poziţiile dominante sunt văzuţi ca şefi. Generaţiile tinere se revoltă împotriva ei. Încă avem tendinţa de a avea un comportament prin pedepse, nu prin recompense. De asemenea, noi avem tendinţa de a ne opri în faţa unor dificultăţi, incertitudini. În loc să căutăm noi paradigme, dar aşteptam să treacă pandemia sau forţăm paradigmă clasică în pandemie şi riscăm”, a transmis în Studioul BZI LIVE prof. univ. dr. Daniel David, rector UBB, Cluj Napoca.

De asemenea, universitarul a discutat în Studioul BZI LIVE și despre impostura și plagiatul din mediul academic român.

Prof. univ. dr. Daniel David este autorul cărţii Psihologia poporului român

Rectorul UBB a redactat o lucrare care oferă o bază de date şi o sinteză a literaturii de specialitate la zi. Dincolo de inventarierea autostereotipurilor relevante pentru percepţia de sine a românilor, autorul analizează şi cauzele lor şi, mai important, realizează un profil psihologic bazat pe trăsăturile reale ale romanilor şi alte două profiluri.

„Modelul cultural ideal al românilor, «cum vrem să fim», este identificabil în proiecţia noastră psihologică, «cum credem că suntem». Vestea bună este că, deşi romanii se cred aşa cum nu sunt, totuşi se cred aşa cum ar putea să fie! Aşadar, aş spune că proiecţia noastră nu reprezintă o iluzie pozitivă, ci un optimism realist. De aceea, în cazul romanilor exista şanse foarte mari de dezvoltare şi evoluţie în direcţia unui model psihocultural ideal, şanse care pot creşte prin acţiuni psihoculturale înţelepte şi hotărâte. Cetăţenii romani din diverse zone ale ţării au un fundament psihocultural comun mai important decât elementele ce îi diferenţiază, fundament pe care putem construi un viitor comun, în care aceste elemente diferentiatoare să-şi găsească însă locul şi să contribuie la o unitate în diversitate.

Utilizarea rezultatelor monografiei în logica unui patriotism modern trebuie să ducă la promovarea şi utilizarea punctelor tari şi la recunoaşterea şi corectarea constructivă a punctelor mai puţin tari, evitându-se astfel atât extremele patriotarde, cât şi cele defăimătoare, la fel de necredibile şi cu aceleaşi consecinţe negative asupra respectului şi a statutului internaţional al romanilor şi asupra progresului lor. Dacă ar fi să rezum esenţa monografiei, aş menţiona că virtuţi ale romanilor potenţialul intelectual (de inteligentă şi creativitate) şi competitivitatea, iar ca atribute psihologice de îmbunătăţit încrederea scăzută în oameni, care duce la o lipsă de cooperare pentru acţiuni colective în beneficiul comun, şi tendinţa de distorsionare a realităţii prin exagerarea atât a pozitivului (prin emoţionalitatea ridicată), cât şi a negativului (prin scepticism sau cinism). Dacă am redobândi încrederea în oameni şi am reduce exagerările în evaluările pe care le facem, atunci am realiza acţiuni colective în beneficiul tuturor, în cadrul cărora ne-am putea valorifica la maximum potenţialul foarte bun pe care îl avem ca popor”, a transmis prof. univ. dr. Daniel David.

Rectorul UBB din Cluj-Napoca, prof. univ. dr. Daniel David, a fost reales în funcţia de preşedinte al Asociaţiei Psihologilor din România

Rectorul UBB din Cluj-Napoca, prof. univ. dr. Daniel David, a fost reales (în noiembrie 2021) în funcţia de preşedinte al Asociaţiei Psihologilor din România. Universitarul Daniel David este specializat în Ştiinţe cognitive clinice (psihologie clinică/psihoterapie) şi a fost inclus în 2019 şi 2020 între cei mai citaţi 2 la sut` oameni de ştiinţă ai lumii în toate domeniile ştiinţei (analize SCOPUS efectuate de Stanford-Elsevier), incluzând domeniul Psihologie şi Ştiinţe Cognitive (Psychology & Cognitive Sciences). Recorul UBB este şi profesor „Aaron T. Beck” de psihologie clinică şş psihoterapie (Ştiinţe cognitive clinice).

În prezent preda şi la „Icahn School of Medicine at Mount Sinai” şi este director de cercetare al Institutului „Albert Ellis”, ambele aflate în New York, Statele Unite ale Americii (SUA). Este preşedintele şi directorul executiv al „The Internaţional Institute for the Advanced Studies of Psychotherapy and Applied Mental Health”, un centru de excelentă în cercetare al Universităţii Babes-Bolyai. În anul 2020 a fost ales în funcţia de rector al Universităţii „Babes-Bolyai”. Profesorul Daniel David este unul din editorul seriei „Best Practices în Cognitive-Behavioral Psychotherapy” publicată de editura „Springer”.

Adauga un comentariu