Prima pagină » Actualitate » Ce spune prof. univ. dr. Tudorel Toader, rectorul UAIC Iași, despre o nouă Lege a Educației – VIDEO
Ce spune prof. univ. dr. Tudorel Toader, rectorul UAIC Iași, despre o nouă Lege a Educației - VIDEO

Ce spune prof. univ. dr. Tudorel Toader, rectorul UAIC Iași, despre o nouă Lege a Educației – VIDEO

25 iul. 2022, 17:04, 3 ,
în Actualitate

Astăzi, 25 iulie 2022, în Studioul BZI LIVE a fost programată o nouă emisiune dialog de mare interes pentru români. Prof. univ. dr. Tudorel Toader, rectorul Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași și-a exprimat opinia în ceea ce privește adoptarea unei noi Legi a Educației.

„Noi am avut o Lege a Educaţiei în 1995. Au trecut 14 ani, a venit o altă lege în 2011. Au mai trecut încă 11 ani şi vine altă. Societatea evoluează, se schimbă şi componentele Educaţiei. Era o opţiune să modifici legea actuală sau un nou pachet legislativ. Eu cunosc propunerile de modificare şi am vorbit cu ministrul Educaţiei. Am exprimat opiniile şi în public şi în discuţii în birou. Spuneam că legea 1/2011 a avut multe modificări, dar unele dintre ele au fost determinate de faptul că anumite soluţii au fost declarate neconstituționale. Ştiu bine că eram judecător atunci şi pentru că fiind profesor universitar, toate obiecţiile de neconstituţionalitate îmi erau repartizate. M-am implicat şi spuneam ca să nu se facă greşeală de a relua soluţiile declarate atunci neconstituţionale pentru că este un principiu, nu mai pot fi reluate prin alt act normativ. Este o dimensiune a oportunităţii, ce ţine de politica statală. Noi putem să ne exprimăm, dar oportunitatea unei măsuri revine decidenţilor”, a menționat prof. univ. dr. Tudorel Toader, în Studioul BZI LIVE.

Ce spune rectorul UAIC Iași despre mandatele rectorilor

În continuarea dialogului, rectorul UAIC Iași a discutat despre modificări în ceea ce privește mandatul de rector. Prof. univ. dr. Tudorel Toader a afirmat că se discută ca rectorii să nu mai aibă această funcție pe viață în cadrul universității, ci ar fi necesar ca un mandat să aibă 5 ani și numărul acestora să fie limitat.

„Ambasadorul Franţei spunea că să pregătim funcţionarii, să-i plătim foarte bine şi să-i sancţionăm cu excluderea dacă greşesc. Beneficiarul serviciilor se asigură de corectitudine şi legalitate. Cu desfiinţarea CNATCU ține de legiuitor. Se discută direcţiile de noutate în legislaţia în legea educaţiei. De la Cuza am transmis punctul de vedere. Am văzut că se discută chestiunea cu mandatul rectorului, cu o durată de 5 ani. Astfel, universităţile pot face rectori pe viaţă, dar ele au obligaţia să stabilească un număr de mandate pentru a nu fi nedeterminat. Durata mandatului este o treabă tot de oportunitate. De ce un decan poate avea un număr nedeterminat de mandate, un prorector, un deputat, un senator, un primar, un preşedinte de CJ. Rectorul tot este ales, nu e numit de nimeni”, a conchis rectorul UAIC Iași.

Comentarii
  • Prorectorii si decanii sunt „alesi” de rector, sunt numiti. Nu e acelasi lucru cu alegerea rectorului de catre o comunitate academica. Singura problema o reprezinta faptul ca alegerile sunt organizate de rectorul in functiune. Aici apar situatii de masluire a rezultatelor finale. Daca un rector este bun manager, poate ramane oricate mandate. Daca un rector se dovedeste alegere eronata, atunci nu trebuie asteptat sa finalizeze mandatul, trebuie sa poata fi inlocuit. Aceasta este o problema care pare sa nu aiba rezolvare.

  • Metoda hibrida in care alegem rectorul, iar acesta numeste decanii este proasta, pentru ca anuleaza echilibrul puterilor. Decanii nu se pot opune rectorului care i-a numit, oricat de prost ar conduce acesta.
    Solutia trebuie sa fie unitara. Fiecare factor de conducere trebuie sa aiba acelasi tip/nivel de legitimare. Fie alegeri, fie concurs la toate nivelele : departament, facultate, universitate.
    Evident, legitimarea prin alegeri este superioara. Este de fapt un concurs cu un juriu foarte larg.

  • ne-am lamurit cu tine neneTudorele ce competent esti ca ai aparat-o pe hoata si fugara de Udrea care a furat mai mult ca multi politicieni si iete ca tot la inchisoare a ajuns

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`