National

Ce spune Valeriu Gheorghiță despre vaccinarea copiilor. „Trebuie să fim responsabili”

Publicat: 26 ian. 2022
valeriu gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare
Valeriu Gheorghiță a enumerat motivele pentru care copiii trebuie vaccinați

Ce spune Valeriu Gheorghiță despre vaccinarea copiilor? Miercuri, 26 ianuarie 2022, coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare anti-COVID-19 a declarat că vaccinurile aprobate şi autorizate pentru grupa de vârstă 5 -11 ani sunt sigure, eficiente şi previn în peste 90% din cazuri îmbolnăvirile de Coronavirus.

Medicul îi îndeamnă pe părinți să se informeze din surse corecte, validate științific. Printre altele, în discursul său este menționat faptul că micuții bolnavi de covid riscă să facă o formă gravă sau chiar diabet zaharat.

Valeriu Gheorghiță, despre vaccinarea copiilor

Acesta a adăugat că la nivel naţional au fost pregătite 231 de cabinete de vaccinare pediatrice, iar până acum au fost făcute peste 3.600 de programări în platforma de programare. Cifrele sunt alarmante: din 7.000 de persoane spitalizate, aproape 10% sunt copii.

„Am observat în spaţiul public foarte multe informaţii inexacte, înşelătoare, care nu fac altceva decât să genereze emoţii negative în rândul părinţilor. Vaccinurile împotriva COVID-19 aprobate şi autorizate pentru această grupă de vârstă, 5 -11 ani, sunt vaccinuri sigure, sunt vaccinuri eficiente, previn în peste 90% din cazuri îmbolnăvirile de COVID-19 şi, de asemenea, previn în cea mai mare parte a cazurilor formele severe de boală şi decesele. Trebuie să înţelegem că în momentul de faţă în România, din peste 7.000 de persoane spitalizate în unităţile sanitare aproape 10% sunt copii, sunt persoane sub 18 ani, de asemenea sunt 7 copii internaţi în terapie intensivă din cele circa 650 de persoane care astăzi sunt în secţiile de ATI.

Valeriu Gheorghiță îi sfătuiește pe părinți să se informeze din surse validate științific. Situația de peste hotare este îngrijorătoare: în SUA,  la mijlocul lunii octombrie 2021, s-au raportat peste 2 milioane de cazuri sars-cov-2 la copii cu vârsta cuprinsă între 5 și 11 ani.

„De asemenea, cred că aceste date nu trebuie să rămână doar simple cifre, este vorba despre viaţa unor oameni, este vorba despre viaţa copiilor noştri şi din acest punct de vedere trebuie să fim responsabili, trebuie să ne informăm din surse corecte, din surse validate ştiinţific. (…) În Statele Unite, dintre copiii cu vârsta cuprinsă între 5 şi 11 ani s-au înregistrat până la mijlocul lui octombrie 2021 peste 2 milioane de cazuri raportate, au fost peste 8.300 de spitalizări şi aproape 100 de decese”, a spus Gheorghiţă, la Centrul de Vaccinare Romexpo.

Copiii bolnavi de coronavirus pot face diabet zaharat

El a adăugat că datele de siguranţă la care există acces în momentul de faţă confirmă profilul de siguranţă al acestor vaccinuri. Minorii care au suferit de coronavirus riscă să facă diabet zaharat.

„Ştiu că majoritatea se întreabă cât de sigure sunt vaccinurile în perspectiva riscului de miocardită la grupa de vârstă 5-11 ani. Rata de apariţie a miocarditei a fost de circa 2 cazuri la 1 milion de doze administrate, în condiţiile în care rata de sindrom inflamator multisistemic la copii este de un caz la circa 1.500 de infectări, lucru care este de departe mult mai complicat din perspectiva evoluţiei pe termen lung şi din perspectiva complicaţiilor pe care COVID-19 le poate avea la această vârstă fragedă. Centrul American de Control şi Prevenirea Bolilor prezintă datele unui studiu care arată că cei sub 18 ani care au istoric de trecere prin COVID-19 au un risc de 2 ori mai mare, de 2 ori şi jumătate mai mare de a dezvolta în perioada următoare diabet zaharat.

Categoriile care riscă o formă mai gravă de Covid-19

Deși, în general, copii fac o formă mai ușoară de Covid, există cazuri în care evoluția este nefavorabilă. Acest lucru se întâmplă mai ales în cazul tinerilor bolnavi de diabet zaharat, boli cardiovasculare, oncologice sau renale.

„Din acest punct de vedere cred că nu trebuie să plecăm de la ideea că infecţia cu SARS-CoV-2 la copil evoluează ca o infecţie banală, o infecţie uşoară, fără risc de complicaţii. Este adevărat că marea majoritatea a copiilor fac forme uşoare, fac forme inaparente clinic sau chiar asimptomatice, însă vedem că sunt situaţii în care evoluţia poate să fie nefavorabilă, cu risc de a face forme grave mai ales în cazul celor care sunt în evidentă cu afecţiuni cronice cum sunt diabetul zaharat, obezitatea, bolile cardiovasculare, oncologice, renale, toate acestea crescând riscul unor forme grave şi unor complicaţii”, a afirmat Gheorghiţă. Copiii cu vârste între 5 şi 11 ani vor putea fi imunizaţi anti-COVID începând de miercuri, în centre dedicate.Este disponibil vaccinul Comirnaty, produs de compania farmaceutică Pfizer/BioNTech, deja aprobat pentru administrarea la populaţia de peste 12 ani.

Marți, 25 ianuarie 2022, dozele de vaccin destinate copiilor au ajuns în România. În ciuda tuturor argumentelor, se pare că părinții nu prea vor să-și vaccineze copii.
Comentarii
Adauga un comentariu