Cancan ultimă oră

Ce sumă încasează lunar Nadia Comăneci de la statul român

Publicat: 28 oct. 2021
Nadia Comăneci
Serviciile secrete erau pe urmele Nadiei Comăneci, iar telefonul din casa de la Onești era ascultat

Ce pensie încasează lunar Nadia Comăneci! Nadia Comăneci este un simbol pentru țara noastră. Aceasta este gimnasta care a primit nota 10 la Jocurile Olimpice din Montreal în anul 1976, când avea doar 13 ani. Ulterior, în 1989, sportiva a fost nevoită să fugă din țară. Câți bani încasează lunar Nadia Comăneci de la Statul Român?

Nadia Comăneci reprezintă un simbol pentru România, dar și un model pentru cei care doresc să facă performanță în gimnastică. Când avea vârsta de 13 ani, gimnasta a reușit să atingă un succes răsunător în cariera sportivă: este prima gimnastă din lume care a fost notată cu 10 la un concurs olimpic de gimnastică, și anume la Jocurile Olimpice de la Montreal, în 1976. Nadia Comăneci obţinea, la această ediţie a Jocurilor Olimpice, de şapte ori scorul perfect, câştigând trei medalii de aur (la individual compus, bârnă și paralele), o medalie de argint (echipă compus) și una de bronz (sol). În 1996, Nadia Comăneci a intrat în Galeria „Hall of Fame” a gimnasticii internaţionale.

Ce pensie încasează lunar Nadia Comăneci

Sportivii de performanță au dreptul, la cerere, dar și cu o confirmare din partea Ministerului Tineretului și Sportului, la o rentă viageră.

Renta viageră reprezintă, conform legeaz.net, un ”contract prin care o persoană se obligă să transmită, cu titlu oneros sau gratuit, unul sau mai multe bunuri sau o sumă de bani în proprietatea altei persoane, aceasta obligându-se, în schimb să plătească transmiţătorului, periodic, până la decesul lui, o sumă de bani (rentă viageră). Obligaţia de plată a sumei de bani poate fi stipulată şi în beneficiul unui terţ”.

Din partea Statului Român, Nadia Comăneci primește lunar o pensie specială pentru rezultatele obținute. Suma este de 13.149 de lei.

Deși a scris istorie în vara lui 1976 la Montreal, fosta gimnastă nu este cea care are cea mai mare rentă din sportul românesc. Pe primul loc se află canotoarea Veronica Cochelea, care are o pensie lunară de 15.080 de lei. A treia cea mai mare renta viageră este încasata de gimnasta Daniela Silivaș, tot suma de 13.149 de lei.

Nadia Comăneci a fugit din țară în 1989

În anul 1989, Nadia Comăneci a ales să fugă din țară, iar detalii legate despre acest subiect se regăsesc și într-un volum dedicat vieții sale.

Gimnasta noastră a reușit să treacă granița în noaptea de 27 spre 28 noiembrie. După 30 de ani, în volumul ”Nadia și Securitatea”, publicat de istoricul Stejărel Olaru, se regăsesc detalii despre perioada când ea a plecat din România. La momentul respectiv, gimnasta era urmărită de operațiunile Securității, însă a reușit să pun cap la cap un plan de ”evadare”.

Cu câteva zile înainte să treacă granița, Nadia făcuse prima călătorie spre zona de frontieră. Apoi cu două zile înainte de trecerea frauduloasă, a mai mers o dată altărui de Adrian, fratele ei, dar și Liliana, soția. A rămas la câteva petreceri în Cenad și Sânnicolau Mare. Apoi, în ziua de 27 noiembrie, a ales să rămână la Cenad, iar fratele și cumnata s-au întors în București: ”Trecuse de miezul nopții, iar temperatura scăzuse atât de mult încât frigul devenise un pericol, dar nu era nici singurul, nici cel mai important. Era una dintre cele mai periculoase aventuri din viața lor: trecerea frauduloasă a frontierei dintre cele două state comuniste”.

Nadia Comăneci a avut o ”călăuză”. A reușit să fugă din țară – ”Lăsasem în urmă tot ce iubeam”

”Călăuza” Nadiei Comăneci în acest proces de fugă voluntară din țară a fost chiar un cioban pe nume Gheorghe Talpoș. Gimnasta se afla într-un grup de șapte persoane. În noaptea de 27 spre 28 noiembrie, Nadia a fugit din țară și a ajuns în Ungaria!

„Mi-amintesc că era o situație tâmpită, că eram pe punctul de a fi ucisă din cauza unui om fără niciun simț de orientare. Nu ziceam nimic, pentru că nimeni nu avea voie să vorbească și să spargă tăcerea. Mă străduiam să-mi țin dinții strânși, ca să nu clănțănească. Îmi părăsisem țara și lăsasem în urmă tot ce iubeam. Mă târâsem prin noroi și apă, peste câmpuri înghețate, traversasem garduri de sârmă ghimpată, tot timpul cu teama că voi fi împușcată în spate”, povestea ea.

Ciobanul rememora momentul: „Nadia a început să sară pe arătură, să facă figuri de gimnastică și să spună că ea este Nadia Comăneci. Un grănicer a plecat la telefon, la un stâlp de frontieră, iar celălalt a rămas să ne păzească. A venit un IMS, ne-am înghesuit în el, unii în brațele altora, și ne-au dus la pichet”, arată GSP.

Adauga un comentariu