Prima pagină » Sanatate » Ce sunt aftele bucale pe gingie și cum se tratează? Iată ce afecțiuni medicale sunt asociate cu acestea!

Ce sunt aftele bucale pe gingie și cum se tratează? Iată ce afecțiuni medicale sunt asociate cu acestea!

17 mart. 2025, 10:28,
Redacția BZI în Sanatate

În primul rând, este foarte important să știi faptul că aftele pe gingie nu reprezintă o afecțiune orală gravă, care necesită un tratament stomatologic complex. Tocmai de aceea, este important să îți păstrezi calmul, atunci când observi apariția acestora în cavitatea orală.

Aftele bucale sunt numite de către medicii stomatologi stomatită aftoasă sau ulcerații aftoase. Acestea sunt, de fapt, mici leziuni care apar la nivelul țesuturilor moi în cavitatea bucală și la baza gingiilor. De cele mai multe ori, aftele bucale provoacă pacientului disconfort și chiar durere, însă nu sunt contagioase.

Ce sunt aftele bucale pe gingie și cum se tratează

Aftele pe gingie se recunosc foarte ușor, cele mai multe dintre acestea au o formă rotundă sau ovală și o culoare albă sau galbenă, în centrul leziunii, și conturul roșu. Având în vedere faptul că aftele bucale apar la nivelul țesuturilor moi, te poți confrunta cu leziuni atât la baza gingiilor, cât și pe interiorul oblajilor, al buzelor sau chiar în zona de sub limbă.

Afta bucală este însoțită de o durere ascuțită, care se poate intesifica atunci când mănânci sau bei, în special atunci când consumi alimente acre. Aftele minore ar trebui să se vindece de la sine în 1-2 săptămâni.

Pentru a grăbi vindecarea, menține o igienă orală bună și evită alimentele dulci, condimentate sau acide. Formele mai severe de afte bucale necesită un consult stomatologic pentru începerea unui tratament.

Tratamentele includ folosirea unor ape de gură, a unor unguente locale și a unor medicamente adminsitrate pe cale orală, recomandate de către medicul stomatolog, pentru reducerea durerii și a inflamației locale.

Aftele bucale apar mai ales între 10 și 20 de ani, deși există cazuri și la alte vârste. Afectează aproximativ 20% dintre oameni. Aftele bucale apar de două ori mai des la femei decât la bărbați, iar medicii cred că acest lucru este explicat de schimbările hormonale.

Afecțiuni medicale asociate cu aftele

Boala celiacă este o afecțiune autoimună declanșată de consumul de gluten, care poate provoca apariția aftelor pe gingie. Glutenul, o proteină prezentă în grâu, orz și secară, determină la persoanele cu boala celiacă o reacție imună care afectează mucoasa intestinului subțire și poate avea manifestări și în cavitatea bucală.

Bolile inflamatorii intestinale, cum ar fi boala Crohn și colita ulcerativă, sunt afecțiuni cronice care cauzează inflamație în tractul gastrointestinal și pot avea manifestări extraintestinale, inclusiv apariția aftelor pe gingie. Inflamația cronică și răspunsul imun anormal pot afecta diverse părți ale corpului, inclusiv cavitatea bucală.

Persoanele care trăiesc cu virusul imunodeficienței umane (HIV) sau cu sindromul imunodeficienței dobândite (SIDA) pot experimenta un risc crescut de a dezvolta afte pe gingie. Sistemul imunitar slăbit asociat cu aceste condiții face ca mucoasa bucală să fie mai susceptibilă la leziuni și ulcerații.

Boala Behcet este o afecțiune rară și complexă, caracterizată prin inflamație vasculară și leziuni în diverse părți ale corpului, inclusiv cavitatea bucală. Aftele sunt unul dintre simptomele principale ale bolii Behcet și pot fi mai severe și mai persistente decât aftele obișnuite.

Diagnosticarea precoce și tratamentul adecvat al bolii Behcet sunt esențiale pentru a controla simptomele și pentru a preveni complicațile grave. E important de reținut că aftele pe gingie nu sunt o afecțiune gravă.

Bugetul.ro
Bulgaria, umilință supremă pentru România! Țara noastră a fost exclusă definitiv din programul Visa Waiver, însă vecinii din sud vor avea acces neîngrădit peste Ocean
redactia.ro
Scandal între Nicușor Dan și Ilie Bolojan. De ce nu se înțeleg cei doi și soluția extremă la care se gândește președintele României
Bugetul.ro
Adio, Parcul IOR din București în actuala formă! Primarul Robert Negoiță vrea să transforme locul de recreere din Sectorul 3 într-o oază modernă
a1.ro
Rezultate BAC 2025. Află primul ce note s-au luat anul acesta. Model de cerere pentru vizualizarea lucrării sau pentru contestație
Playtech.ro
Staţiunea populară din Turcia care a ajuns pustie. Era inima petrecerilor vara, de ce au abandonat-o turiştii
observatornews.ro
Rezultate Bac 2025. Edu.ro afişează notele la probele scrise înainte de contestaţii
Playsport.ro
Locul din România unde se află o icoană unicat în lume: cea mai umană reprezentare a Fecioarei într-o ipostază nemaivăzută
Evz.ro
Cea mai fierbinte vară din ultimii ani. A venit prognoza meteo
realitatea.net
Românii au găsit o nouă metodă de a păcăli aparatele de reciclare. Reușesc să obțină o grămadă de bani cu un singur pahar de plastic
SportpeSurse
EXCLUSIV Imagini devastatoare cu casa părintească a lui Ion Țiriac din Brașov. Locuința a ajuns o dărăpănătură în care colcăie șobolanii. Primarul orașului face declarații tulburătoare despre miliardar: ““Nu l-a interesat niciodată”
Playtech.ro
Vestea dimineții despre Ion Iliescu: „Are orele numărate”
Dailybusiness.ro
Roamingul în afara Europei te poate costa scump. Ce recomandă ANCOM
RomaniaTV
EDU.RO REZULTATE BAC 2025. Află cu un singur click notele la Bacalaureat. Când se depun contestaţiile
stiriromania.ro
Alex Marcu, sfâșiat de durere lângă sicriul Teodorei. Bărbatul își ia adio de la soție cu râuri de lacrimi
RomaniaTV
BNR pune jar pe spaimele românilor. Anunţul zilnic care îţi scoate bani de pe card fără să ştii
redactia.ro
Măsura fiscală de care nici nu a vrut să audă Nicușor Dan. Președintele le-a blocat cererea lui Bolojan și lui Grindeanu
ego.ro
Am aflat secretul teribil al soacrei mele, iar acum nu știu ce să fac! Cum aș putea să îi spun soțului așa ceva!?!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`