Prima pagină » Sanatate » Ce sunt imunodeficiențele dobândite? Medicul Oana Bădulescu: „Nu au nicio legătură cu cele ereditare” – VIDEO

Ce sunt imunodeficiențele dobândite? Medicul Oana Bădulescu: „Nu au nicio legătură cu cele ereditare” – VIDEO

30 mart. 2023, 13:48,
BZI.ro, în Sanatate

Imunodeficiențele dobândite sunt caracterizate de o incapacitate a sistemului imun de a se lupta cu procesele infecțioase, în așa fel încât să ofere o protecție optimă organismului.

Sindromul Imunodeficienţei Dobândite (AIDS) constă în apariția mai multor boli, care iau naștere în stadiile avansate ale infecției cu virusul uman al imunodeficienţei (HIV). În cadrul acestor etape ale bolii HIV, pacienții au parte de un sistem imun afectat major, lucru ce îi face vulnerabili în fața infecțiilor. Astfel de pacienți se confruntă adesea cu infecții și tumori, care nu au nicio putere asupra persoanelor cu un sistem imunitar sănătos.

Ce sunt imunodeficiențele dobândite? Explicația medicului Oana Bădulescu

Potrivit conf. univ. dr. Oana Bădulescu, imunodeficiențele dobândite nu au nicio legătură cu imunodeficiențele ereditare. Acestea apar în contextul anumitor maladii, care au ca mecanisme de producere patologice o interferare cu funcțiile normale ale sistemului imun.

Cu alte cuvinte, imunodeficiențele dobândite constau într-o incapacitate a sistemului imun de a răspunde, de a lupta împotriva proceselor infecțioase, asigurând astfel o apărare deficitară a organismului.

„Aceste imunodeficiențe dobândite nu au, practic, nicio legătură cu cele ereditare. Ci ele apar în contextul anumitor maladii, anumitor boli, care au ca mecanisme de producere patologice o interferare cu funcțiile normale ale sistemului imun. Multe sunt, nu numai afecțiuni, ci și situații clinice, dar practic voiam să explic telespecatatorilor că această imunodeficiență, ca să înțelegem mai bine acest termen, reprezintă o incapacitate a sistemului imun, de a răspunde, de a se lupta cu procesele infecțioase, astfel încât asigură o apărare deficitară a organismului.”, a declarat conf. univ. dr. Oana Bădulescu, în cadrul emisiunii BZI LIVE.

Despre HIV sau Virusul Imunodeficienței Umane

HIV sau Virusul Imunodeficienței Umane afectează sistemul imunitar al organismului, în așa fel încât acesta nu se mai poate apăra împotriva bolilor obișnuite. Acest virus duce la apariția Sindromului Imunodeficienței Umane Dobândite (SIDA), pacienții cu HIV având nevoie de terapie medicală specializată pe tot parcursul vieții. Astfel, șansa unei vieți îndelungate și sănătoase este dată de testarea cât mai rapidă și de tratamentul luat încă de la debutul bolii.

SIDA este o afecțiune cronică, extrem de primejdioasă, care poate pune în pericol viața celor care au fost infectați cu HIV. Felul în care acest virus acționează asupra organismului și distruge sistemul imunitar, face ca cea mai banală afecțiune să determine apariția unor pagube serioase. Astfel, infecțiile și bolile grave sunt incredibil de răspândite printre pacienții care au contactat HIV.

Persoanele cu HIV nu prezintă, de cele mai multe ori, simptome specifice. Important de precizat este că de la momentul infectării până la cel al apariției primelor manifestări pot trece și câțiva ani, ceea ce face persoana să nu știe că are boala și să nu o trateze corespunzător.

Esențial de reținut este că infecția HIV prezintă mai multe căi de transmitere, și anume: prin contact sexual neprotejat, pe cale sangvină, de la mamă la făt și prin utilizarea acelor infectate.

o fiolă cu sânge infectat cu hiv

HIV sau Virusul Imunodeficienței Umane afectează sistemul imunitar al organismului, în așa fel încât acesta nu se mai poate apăra împotriva bolilor obișnuite.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *