Stiri si curiozitati

Ce sunt triticalele și în ce scop sunt folosite: Secrete preluate de la fermieri

Publicat: 18 nov. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Ce sunt triticalele și în ce scop sunt folosite Secrete preluate de la fermieri
Triticalele sunt un hibrid de grâu și secară.

Cultura de triticale a devenit tot mai răspândită în rândul fermierilor. Ce este și pentru ce se utilizează, veți afla în rândurile care urmează.

Triticalele, denumite și Triticosecale, sunt plante amfiploide, reprezentând o combinație dintre grâu și secară. În ceea ce privește aspectul, acestea se aseamănă mai mult cu grâul. Însă, plantele sunt mai robuste și mai viguroase, având spice mari cu multe spiculețe. Triticalele au un potențial ridicat de producție de boabe, de aceea sunt utilizate din ce în ce mai mult ca plante furajere, pentru hrănirea animalelor.

Cultura de triticale este rezistentă la boli, iar semințele încolțesc rapid. Astfel, devine preferata fermierilor, în detrimentul grâului.

semințe de triticale
Triticalele au un potențial ridicat de producție de boabe.

Triticale: Morfologia plantei

Planta se alcătuiește dintr-un singur bob de triticale și prezintă un sistem radicular bine dezvoltat. Acesta este format din trei tipuri de rădăcini: rădăcini adventiv-embrionare, rădăcini embrionare și rădăcini adventive, potrivit agro.basf.ro.

Datorită faptului că rădăcinile cresc repede, planta are o rezistență sporită la condițiile nefavorabile din sol. Pe lângă radiculă, prin germinarea bobului, se creează 3 – 5 rădăcini adventiv-embrionare.

Tulpina este formată din 5 -7 noduri și internoduri. Primele dintre acestea prezintă un țesut parenchimatic pufos, iar cel din urmă internod este gol. Înălțimea tulpinii are, de regulă, 40-50 de centimetri, însă poate ajunge și până la 120 – 150 centimetri.

Frunzele pot avea diverse forme: de tip xerofitic, liniar-lanceolată, scurte, erectoide, late, ușor țepoase sau răsucite, lungi, puternic curbate. Acestea sunt compuse din teacă și limb. Prezinte urechiușe mici, a căror bordură este încrețită. Așa cum pot avea diverse forme, frunzele triticalelor pot fi de culori diferite: verde-închis, verde-argintiu sau verde-gălbui, cu pete mici de culoare deschisă.

Spicul este alcătuit din mai multe spice mici. Numărul acestora variază în funcție de forma și de dimensiunea spicului principal. Cele laxe de tip speltoid au 29 – 30 de spiculețe, cele compacte de tip durum sau turgidum au 40 – 42 de spiculețe, iar cele ariste lungi și compacte au 33 – 36 de spiculețe.

Boabele sau fructul acestor plante seamănă cu grâul și secara. Lungimea variază între 10 și 12 milimetri, cu diametrul de 2-3 milimetri. Culoarea poate fi galbenă – verzuie sau galbenă – maronie, fiind acoperite complet sau parțial cu plevi.

triticale
Spicul triticalelor este alcătuit din mai multe spice mici.

În ce zone și cum trebuie semănate triticalele

Triticalele nu sunt pretențioase. Ele pot fi semănate în toate regiunile țării, dar cele mai productive culturi sunt în depresiunile intramontane și regiunile submontane din Transilvania, în partea de nord – vest a țării și în nordul Moldovei.

Pentru a fi folosite ca plante furajere, triticalele pot fi cultivate în zonele de câmpie din Dobrogea, Câmpia Banatului, Câmpia Română și Câmpia Transilvaniei. La noi în țară, sunt cultivate soiurile Vlădeasa, Titan, Plai, Țebea, Colina, Prospect, Ulpia, Silver. Aceste soiuri sunt rezistente la frig și au un potențial mare de producție.

Triticalele pot fi plantate în locurile altor culturi, cum ar fi cele de: fasole, năut, soia, mazăre, in, rapiță cartofi. Se pare că acestea ar fi cele mai bune plante premergătoare pentru cultura de triticale. Alte culturi extraordinare ar fi cele de floarea soarelui, porumb, sfecla de zahăr, cartofii de toamnă, cereale păioase în primul an.

În etapa de formare și umplere a bobului, triticalele nu au nevoie de foarte multă căldură, așa cum au culturile de grâu și orz. În plus, nici nu necesită multă umiditate, iar solurile perfecte pentru ele sunt cele acide sau nicipoase.

triticale pe câmp
Triticalele pot fi semănate în toate regiunile țării
Adauga un comentariu