Prima pagină » Sanatate » Ce tratament de făcut acasă este eficient pentru infecția cu Clostridium? O bacterie ucigașă rezistentă la antibiotice!

Ce tratament de făcut acasă este eficient pentru infecția cu Clostridium? O bacterie ucigașă rezistentă la antibiotice!

07 apr. 2025, 10:47,
Redacția BZI în Sanatate

Tratamentul care se face acasă pentru Clostridium se concentrează pe restabilirea echilibrului florei intestinale și susținerea sistemului imunitar. Această infecție reprezintă o provocare semnificativă pentru sănătatea intestinală, cauzând simptome precum diaree severă, dureri abdominale și febră.

Clostridium difficile este o bacterie care trăiește în intestin și care provoacă o tulburare intestinală severă. Atunci când nivelurile de bacterii intestinale devin dezechilibrate, această bacterie se poate înmulți și poate provoca probleme grave de sănătate. Îmbolnăvirea cu Clostridium difficile apare, de obicei, după utilizarea îndelungată a antibioticelor, iar prezența în organism a bacteriei este asociată cu diareea provocată de utilizarea antibioticelor, dar și cu colita pseudomembranoasă.

Ce tratament de făcut acasă este eficient pentru infecția cu Clostridium

Tratamentul în infecția cu Clostridium difficile poate implica: oprirea oricărui antibiotic administrat, dacă este posibil; înlocuirea antibioticului cu unul specific în infecției pentru o perioadă de 10 zile; consumul adecvat de lichide, pentru a preveni deshidratarea. De asemenea, și stoparea antibioterapiei poate fi eficientă în anumite cazuri, deoarece intestinul are capacitatea naturală de a se reface și de a eradica infecția.

Simptomele ar trebui să se amelioreze la câteva zile după începerea noii cure de antibiotic, dar pot trece până la 14 zile ca infecția să dispară complet. Pe lângă schimbarea antibioticului, se pune accent și pe hidratare și pe o alimentație corectă pentru a preveni deshidratarea și malnutriția.

Alimentele ce trebuie evitate, de obicei în faza acută sunt laptele; dulciurile și alimentele bogate în zaharuri, fructe și legume crude, murături, maioneză, varză, fasole, cartofi fierți, vinete.

În cazul complicațiilor severe, pacientul poate fi internat în cadrul departamentului de terapie intensivă. În cazuri rare, medicul poate recomanda o intervenție chirurgicală de urgență pentru a elimina sursa infecției din colon, această operație se numește colectomie.

Cauzele care duc la apariția infecției

Bacteria Clostridium difficile este anaerobă, ceea ce înseamnă că nu are nevoie de oxigen pentru a trăi și a se reproduce. Ea poate fi prezentă în sol, apă și fecale. Unii oameni poartă bacteria în intestine în mod natural.

Clostridium difficile pătrunde în organism prin cavitatea bucală şi poate începe să se înmulţească în intestinul subțire. Când ajunge în intestinul gros, ea poate elibera cel puțin două toxine, denumite A și B.

Toxina A acționează asupra mucoasei intestinale, determinând inflamarea acesteia, urmând ca Toxina B să-și exercite acțiunea citotoxică asupra epiteliului intestinal, deja lezat de toxina A. Aceste toxine distrug celulele, produc pete de celule inflamatorii și resturi celulare și provoacă diaree apoasă.

Atunci când bacteriile se află în afara colonului (practic oriunde în mediul înconjurător), ele se află într-o stare latentă, lucru care le permite să supraviețuiască pentru o perioadă lungă de timp în locuri precum: fecale umane sau animale; suprafețe; mâini nespălate; în sol; în apă; pe alimente, inclusiv carne.

Capacitatea de supraviețuire a bacteriei Clostridium difficile în stare latentă în afara organismului permite transmiterea, în general, ușoară a bacteriei, în special în absența spălării și curățării temeinice a mâinilor.

Orice persoană poate fi expusă infectării cu Clostridium difficile dar, cel mai frecvent, este vorba însă despre pacienți care urmează sau au urmat recent un tratament cu antibiotice. Tratamentul care se face acasă pentru infecția cu Clostridium difficile se ia după îndrumarea unui medic.

Bugetul.ro
S-a terminat pentru ANPC și Cristian Popescu Piedone. Decizia justiției confirmă eșecul autorității în procesele contra marilor bănci din România
redactia.ro
Iubita lui Rareș Ion rupe tăcerea. Acuzații grave la adresa lui Maru după ce tânărul de 20 de ani și-a pierdut viața
Bugetul.ro
Cutremur provocat de CEC Bank pe piața din România. Banca de stat numărul 1 din țară a decis să intre pe un teritoriu neexplorat, dar foarte dificil
a1.ro
Craniu şi alte rămăşiţe umane de peste 5000 de ani, descoperite în Prahova. Cum arată și în ce stare sunt osemintele
Playtech.ro
Oraşul în care nu ai voie să te naşti. Este chiar în Europa
observatornews.ro
A pus 10 € într-un cont de economii în 2005 și nu s-a mai atins de el. L-a verificat după 20 de ani: "Răsfăț"
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
„Cuda” și „Sirin”: Proiectele secrete care vor revoluționa apărarea României
realitatea.net
Săptămâna Mare: Perioada cu cea mai mare încărcătură spirituală din an. Ce TREBUIE să faci în fiecare zi, pentru a fi ferit de boală și a avea parte de noroc
SportpeSurse
Neluțu Varga a demis antrenorul și conducerea de la CFR Cluj! S-au bătut în vestiarul ardelenilor
Playtech.ro
Amenda pe care o primesc românii care nu pot justifica banii cash. În Europa se dau sancţiuni uriaşe
Dailybusiness.ro
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
RomaniaTV
Ilie Bolojan a semnat miercuri seară, TOŢI părăsesc funcţia imediat ce decretele apar în Monitorul Oficial
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Oana Roman, NERVOASĂ pe Calina. Fiica Catincăi, în centrul unui mare scandal. Mătușa ei dă de pământ cu ea: Am tolerat prea mulți ani această situație
redactia.ro
Ce s-a descoperit la autopsia lui Rareș Ion. De ce a murit, de fapt, tânărul care era prieten cu Vlad Pascu
ego.ro
Anca Alexandrescu, de nerecunoscut! În aceste imagini, îți e greu să-ți dai seama că ea este FOTO

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`