Prima pagină » Sanatate » Ce tratament este eficient pentru gust amar în gură? Iată care sunt principalele cauze!

Ce tratament este eficient pentru gust amar în gură? Iată care sunt principalele cauze!

19 mai 2025, 10:19,
Redacția BZI în Sanatate

Cel mai probabil ți s-a întâmplat măcat o dată să ai gust amar în gură și te întrebi ce tratament este eficient. Ei bine, acest gust îl putem simți după ce consumăm anumite alimente, după ce ne trezim sau pur și simplu fără niciun motiv aparent. Însă, dacă persistă, este posibil să fie cauzat de anumite probleme de sănătate.

Gustul amar ce rămâne în gură după ce ai mâncat sau băut ceva amărui, cum ar fi cafea sau ciocolată neagră, este perfect normal. Cu toate acestea, gustul amar care predomină, indiferent de ceea ce mănânci sau bei, poate indica o problemă de sănătate.

Ce tratament este eficient pentru gust amar în gură?

Clătirea gurii cu o soluție de bicarbonat de sodiu poate fi o metodă eficientă pentru combaterea gustului amar. Bicarbonatul de sodiu are proprietăți alcaline care ajută la neutralizarea acizilor din cavitatea bucală, contribuind astfel la restabilirea echilibrului pH-ului.

Pentru prepararea soluției, se poate dizolva o jumătate de linguriță de bicarbonat de sodiu într-un pahar cu apă călduță. Gura trebuie clătită cu această soluție timp de aproximativ 30 de secunde, după care se scuipă. Acest proces poate fi repetat de 2-3 ori pe zi, în special după mese.

Anghinarea este cunoscută pentru proprietățile sale benefice în tratarea problemelor digestive și poate fi utilă în combaterea gustului amar din gură, în special atunci când acesta este cauzat de reflux acid sau probleme hepatice. Extractul de anghinare conține compuși care stimulează producția de bilă și îmbunătățesc digestia grăsimilor, ceea ce poate reduce incidența refluxului acid.

Armurariu este o plantă medicinală cu proprietăți hepatoprotectoare puternice, care poate fi benefică în tratarea gustului amar din gură, în special atunci când acesta este cauzat de probleme hepatice sau biliare.

Silimarina, principalul compus activ al armurariului, ajută la detoxifierea ficatului și stimulează producția de bilă, ceea ce poate îmbunătăți digestia și reduce refluxul acid, aceste efecte pot contribui la diminuarea gustului amar.

Ce boli semnalează?

Gura uscată cunoscută și sub numele de xerostomie, apare atunci când gura nu produce suficientă salivă. Deoarece saliva ajută la reducerea bacteriilor din gură, a avea mai puțină salivă înseamnă că mai multe bacterii pot supraviețui.

Persoanele cu xerostomie simt o senzație lipicioasă și uscată în gură. Acest lucru ar putea fi cauzat de factori precum medicamentele, tulburările preexistente sau consumul de tutun.

Igiena dentară poate cauza un gust amar în gură. De asemenea, poate provoca o răspândire a cariilor, infecțiilor, bolilor gingiilor sau gingivitelor. Multe probleme dentare comune pot fi evitate prin periajul regulat, folosirea aței dentare și utilizarea unei reclete pentru curățarea inimii.

Poți lua în considerare sindromul gurii arse care este o afecțiune care cauzează o senzație de arsură în gură. Senzația poate varia, dar mulți o descriu ca fiind similară cu consumul de ardei picant. Unii oamenii pot experimenta și un gust amar sau rânced în gură.

Cetoacidoza diabetică este o complicație a diabetului zaharat. Aceasta se caracterizează printr-un nivel ridicat de zahăr în sânge și un invel scăzut de zahăr în celule. Organismul încearcă să compenseze acest lucru prin producerea ami multor cetrone pentru a funcționa.

Cantitatea mare de cetone care circulă în sânge, scade nivelul pH-ului. Acest lucru cauzează simptome precum gust amar, respirație urât mirositoare, gură uscată și confuzie. Drept urmare, trebuie să știi ce tratament este eficient pentru gust amar în gură.

Bugetul.ro
Găselnița Digi RCS RDS pentru abonații din România. Toți cei care au un abonament la compania de telecomunicații se pot bucura de filme și în aplicația Digi TV
redactia.ro
De ce nu mai vrea Ilie Bolojan să fie premier. Nicușor Dan a dat răspunsul
Bugetul.ro
Gospodarii care își ridică un solar în grădină pot primi amenzi chiar şi de 100.000 de lei, dacă nu sunt atenţi la o serie de norme banale
a1.ro
Ce se întâmplă cu ajutorul de înmormântare. Anunțul făcut de Dragoş Anastasiu, consilier al președintelui Nicușor Dan
Playtech.ro
Cine este singurul supraviețuitor al tragediei aviatice din India. Pe ce loc stătea în avion și ce a auzit cu câteva minute înainte de prăbușire
observatornews.ro
Israel a atacat Iranul: Explozii la Teheran şi Natanz / Şerful armatei iraniene, Bagheri, ar fi fost ucis
Playsport.ro
OFICIAL | Edi Iordănescu a semnat cu Legia Varșovia! Când va avea loc prezentarea
Evz.ro
Nativii care își rotunjesc conturile. Un final de săptămână îmbelșugat
realitatea.net
Reguli mai DURE pentru călătoria cu avionul în spațiul UE. Orice solicitant va avea nevoie de autorizație de călătorie
SportpeSurse
Momente sfâșietoare la priveghiul fiului de doi ani al lui Ionel Ganea. Fostul fotbalist, distrus de durere: ”Scoală-te tată, haide! Haide că nu mai pot”. O ambulanță la intrarea în locuința familiei
Playtech.ro
Lege nouă pentru viitorii șoferi: cine nu va mai susține sala pentru permis
Dailybusiness.ro
Câți bani a câștigat Cristela în 2024. Cu ce afaceri se ocupă soția lui Călin Georgescu
RomaniaTV
EXCLUSIV Revin ploile, vremea se schimbă la 180 de grade. Romica Jurca anunță potop și furtuni în aceste zone
stiriromania.ro
Alex Marcu, sfâșiat de durere lângă sicriul Teodorei. Bărbatul își ia adio de la soție cu râuri de lacrimi
RomaniaTV
Ciprian Pian avea probleme GRAVE în viața personală. Înainte să facă infarct, soția îi ceruse DIVORȚUL! El o înșelase în trecut!
redactia.ro
Scandal la Bacalaureat 2025. Este căutat elevul care ar fi fotografiat subiectele la română și puse pe internet. Unde s-ar fi întâmplat totul
ego.ro
Am aflat secretul teribil al soacrei mele, iar acum nu știu ce să fac! Cum aș putea să îi spun soțului așa ceva!?!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`