Ce trebuie să facă românii dacă aparatul SGR nu funcționează! Românii care reciclează sticle se confruntă adesea cu o situație neplăcută. Când ajung la centrele de colectare, unele aparate sunt defecte, iar comercianții nu reușesc să rezzolve problema rapid. În această situație, clienții au un drept, însă mulți nu știu și se întorc acasă cu ambalajele.
Ce trebuie să facă românii dacă aparatul SGR nu funcționează!
Românii care reciclează ambalajele SGR se confruntă cu o situație neplăcută atunci când merg la marile lanțuri de supermarketuri să ducă sticlele la aparatele de reciclare și observă că acestea nu funcționează temporar. Comercianții sunt obligați, prin lege, să asigure colectarea ambalajelor prin metode alternative, dacă aparatele nu pot fi reparate rapid. Conform legislației, dacă aparatul SGR este defect mai mult de șapte zile, comercianții au obligația să colecteze ambalajele manual.
,,Comercianții din România au obligația de a asigura colectarea ambalajelor prin metode alternative, respectiv prin preluare manuală, în situațiile în care echipamentele automate de preluare a ambalajelor (RVM-urile) nu funcționează corespunzător, iar problema nu este remediată într-un termen rezonabil”, au anunțat oficialii RetuRo.
Se implementează sistemul mobil de colectare a sticlelor
Ministerul Mediului a anunțat că punctele de reciclare vor fi mult mai accesibile și pentru locuitorii din zonele rurale, pentru a încuraja mai mulți români să participe la procesul de reciclare. Este vorba despre implementarea unui sistem mobil de colectare a ambalajelor cu marca SGR, iar acest sistem mobil va ajunge chiar și în zonele montane izolate din țară.
Măsurile de extindere pentru Sistemul Garanție-Returnare vin după ce interesul publicului pentru reciclare este într-o continuă creștere, iar extinderea punctelor de reciclare și a infrastructurii mobile ar putea încuraja și mai mulți cetățeni să se implice în protejarea mediului înconjurător. Cert este că în perioada următoare se vor introduce sisteme mobile de colectare a ambalajelor SGR în zonele izolate ale țării. Astfel, locuitorii vor avea acces mai ușor la serviciul de reciclare și vor beneficia de returul garanției în valoare de 50 de bani, în conformitate cu reglementările SGR.
Românii trebuie să mai știe că dacă duc sticlele la centrele de colectare, dar aparatele sunt defecte, comercianții sunt obligați să remedieze rapid situația. În cazul în care aparatele nu funcționează mai mult de șapte zile, comercianții marilor supermarketuri sunt obligați să colecteze ambalajele manual. Clienții care nu au parte de acest serviciu și se întorc acasă cu ambalajele pot face o sesizare la ANPC. Refuzul de a prelua ambalajele de la cetățeni de către centrele de colectare montate în exteriorul marilor supermarketuri și magazine reprezintă o contravenție și se sancționează cu amenzi între 8.000 și 16.000 de lei.