Șomerii din Iași care vor să obțină finanțarea din programul Start-Up Nation pentru a deschide o afacere trebuie să depună mai multe documente. Acestea sunt de la ANAF sau AJOFM, dar și declarații pe propria răspundere că sunt șomeri
Persoanele care nu au venituri și nu desfășoară activitate profesională, au între 30 și 35 de ani, sunt șomeri înregistrați la AJOFM sau în căutarea unui loc de muncă, sunt din grupuri dezavantajate sau sunt români care s-au întors din străinătate pot să acceseze finanțarea de 50.000 de euro în programul Start-Up Nation, derulat în acest an. Pentru a fi eligibili la finanțare, potențialii beneficiari trebuie să depună mai multe documente la dosarul de finanțare.
UPDATE 15.04.2025: Site-ul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) https://minimis.imm.gov.ro este blocat.
Șomerii din Iași pot să devină antreprenori dacă obțin finanțarea din programul Start-Up Nation
Astfel, aceștia depun o declarație pe propria răspundere că nu sunt angajați, nu desfășoară activități economice și nu încasează venituri din salarii. Modelul acestei declarații este în ghidul solicitantului, pe site-ul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE). Un alt document obligatoriu la dosarul de finanțare este adeverința de la ANAF care arată că persoana nu a obținut venituri impozabile, iar de la Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Iași este nevoie de o adeverință pentru persoanele șomere. Pentru persoanele din grupuri vulnerabile sunt necesare documente care atestă situația specială (de exemplu: certificat de handicap, adresă din mediul rural etc.), iar pentru românii care s-au întors din străinătate sunt necesare documente care dovedesc domiciliul sau rezidența în afara României timp de minimum 12 luni în ultimii 3 ani. Documentele trebuie să fie valabile la momentul depunerii și emise cu cel mult 30 de zile anterior înscrierii în platforma de aplicare.
La jumătatea lunii aprilie încep înscrierile la cursurile de antreprenoriat
Începând cu 15 aprilie 2025, ora 10:00, persoanele fizice eligibile se vor putea înscrie pe platforma oficială https://minimis.imm.gov.ro pentru a selecta furnizorul cu care să facă cursurile obligatorii din programul derulat anul acesta. Cursurile vor avea o durată de patru luni, iar la final, absolvenții vor primi un certificat de participare, necesar pentru accesarea fondurilor nerambursabile. Potrivit specialiștilor în consultanță, locurile sunt limitate, iar fiecărui județ îi sunt alocați mai mulți furnizori care au fost verificați de Minister, fiind vorba de 177 de furnizori din toată țara. Ediția din acest an a programului Start-Up Nation este destinată tinerilor sub 30 de ani în Pilonul I, iar în Pilonul II, altor categorii vulnerabile sau aflate în căutarea unui loc de muncă. Programul vizează susținerea a cel puțin 7.500 de afaceri noi și generarea a minimum 15.000 de locuri de muncă. Bugetul total al ediției din acest an este de 446,18 milioane de euro, fiind finanțat din fonduri externe nerambursabile, prin Programul Educație și Ocupare 2021–2027.
Calendarul programului Start-Up Nation 2025
După înscrierea la cursurile de antreprenoriat, pe data de 1 iunie 2025 este lansat modulul online de înscriere la finanțare pentru firmele înființate de beneficiarii finali care au trecut prin cursuri. Înscrierea va fi activă pe site-ul https://minimis.imm.gov.ro. În perioada 1 octombrie – 1 noiembrie se va face selecția antreprenorilor, iar de pe 15 octombrie 2025 ar trebui să înceapă semnarea contractelor finanțate cu antreprenorii selectați în programul din acest an. Antreprenorii din Iași sunt nemulțumiți de noua grilă de punctaj, dar spun că introducerea noilor coduri CAEN este benefică celor care au producție. Șomerii din Iași pot să obțină finanțarea acordată în programul Start-Up Nation.