Lifestyle

Ce trebuie sa faci  dacă un os de pește este blocat în gât?

Publicat: 23 sept. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Ce trebuie sa faci  dacă un os de pește este blocat în gât

O os de pește înfipt în gât este o problemă comună și foarte reală cu care se poate confrunta oricine. Există mai multe reguli conform cărora trebuie să eliminați un obiect străin.

Toată lumea s-a înecat cu mâncare măcar o dată în viață. Senzațiile nu sunt plăcute – pare că ești pe cale să te sufoci. Apare panica și, cel mai important, nu este clar ce să facem. Principalul lucru de știut este că, deși puteți tuși și vorbi, căile respiratorii nu sunt blocate. Aceasta înseamnă că nimic nu vă amenință viața.

Principala regulă este că, dacă o persoană tușește, își curăță singur gâtul. El poate fi ajutat în acest sens: Serviciul Național de Sănătate Britanic sfătuiește să se bată pe spate până când obiectul străin iese din gât. Dacă o persoană nu tuseste, dar începe să se sufoce, nu se poate face nimica fără ajutorul medicilor.

Organele ORL sunt mai susceptibile la pătrunderea corpurilor străine decât alte părți ale corpului. Motivul pentru care osul de pește se blochează în membrana mucoasă a gâtului poate fi mâncarea grăbită neatenția râsul și vorbirea în timp ce mănâncă strănutul și tusea . Din fericire, nu fiecare astfel de episod duce la situații clinice. Cel mai adesea, amigdalele palatine și linguale, sinusurile piriforme, valeculele și crestele laterale ale faringelui ajută fie să scuipe un obiect străin, fie să îl înghită.

Ce trebuie făcut dacă osul este încă blocat

  • ia-o ușor, nu intra în panică;
  • Bea niște apă;
  • tuseste ușor;
  • Mestecați bine și înghițiți încet orice mâncare moale, cum ar fi banana sau piureul de cartofi;
  • Examinați gâtul dacă osul se simte acolo.
  • încercați să îndepărtați osul cu o pereche lungă și ușoară de pensete dacă este vizibil din exterior.
  • Când un corp străin trece sub glotă și intră în laringe, trahee, bronhii, este imposibil să tusesti. Dacă persoana începe să se sufoce, sunați imediat la o ambulanță.
  • Uneori tehnica lui Heimlich (o lovitură ascuțită sub diafragmă, care împinge aerul din cavitatea pleurală și, împreună cu acesta, obiectul înghițit) ajută, dar trebuie să știi exact cum să faci această tehnică. Puteți stăpâni tehnica la cursuri speciale de prim ajutor. Dacă copilul se îneacă, întoarce-l cu susul în jos (încă este nevoie de o ambulanță).

Ce sa nu faci

  • Folosiți obiecte ascuțite. Cu o mișcare neglijentă, pot deteriora membrana mucoasă.
  • Încercați să scoateți osul cu degetele . Deci, îl puteți împinge în straturi mai adânci, ceea ce va provoca umflături.
  • Dacă osul rănește pereții gâtului, infecția poate ajunge acolo. Din această cauză, inflamația începe și pot apărea complicații – mediastinită, flegmon, abces al peretelui faringian lateral. Complicațiile se dezvoltă la aproximativ două zile după rănire. Sunt expuse riscului persoanelor cu diabet zaharat, boli cronice ale ficatului și ale inimii. Dacă aveți un os blocat în gât și după aceea apar simptome alarmante – dureri dureroase, acumulare de salivă, disconfort în laringe, consultați imediat medicul dumneavoastră.

 

 

Adauga un comentariu