Stiri medicale

Primul ajutor in caz de sufocare. Invata sa executi manevra Heimlich, cea care-ti alveaza viata

Publicat: 24 feb. 2011

Sufocarea este produsa de blocarea circulatiei aerului prin laringe sau trahee. Este oprita astfel circulatia aerului spre plamani, iar asta afecteaza irigarea cu sange bogat in oxigen a creierului si a altor organe. Daca nu se intervine prompt, acest lucru poate fi fatal. Blocarea este cauzata adesea de o bucata de aliment incomplet mestecat (de regula, alimente solide, precum carne) Sufocarea poate sa apara si atunci cand o persoana vorbeste si mananca in acelasi timp.

Dintii falsi pot creste riscul de sufocare deoarece modifica oarecum modul de perceptie tactila a alimentelor, determinand erori in aprecierea gradului de mestecare al alimentelor. In plus, persoanele care au dinti falsi nu pot mesteca la fel de bine mancarea, din cauza ca acestia exercita o presiune mai mica asupra alimentelor. 

Alte cauze de sufocare sunt:
– consumul de alcool inainte sau in timpul mesei. Fiind un sedativ, alcoolul afecteaza nervii care va ajuta sa va dati seama cat de bine mestecata este mancarea si care va ajuta sa inghititi;
– mancatul prea rapid;
– rasul sau vorbitul precipitat in timpul mancatului;
– mancatul in timpul mersului, alergatului.

Cel mai adesea, una din primele reactii ale persoanei care se sufoca este panica. Fata persoanei respective are adesea o expresie de teroare, iar apoi devine vanata sau pamantie, pe masura ce persoana nu mai poate respira. De asemenea, poate horcai sau gafai.

Daca o bucatica de mancare „o ia pe partea gresita”, reflexul de tuse va rezolva adesea rapid problema. O persoana care poate sa tuseasca spontan si are o culoare normala a fetei nu este in pericol de sufocare. Dar, daca tusea este mai mult spasmodica, persoana respectiva probabil se sufoca si are nevoie de ajutor imediat. Cereti-i sa va vorbeasca, iar daca poate, inseamna ca nu este vorba de o blocare completa a cailor aeriene.

Cum executam manevra Heimlich
Manevra Heimlich este probabil cea mai cunoscuta tehnica de dezobstructie a cailor aeriene. Ea trebuie efectuata doar in cazul unei persoane ce prezinta un blocaj complet sau aproape complet al cailor aeriene. Ca indicatori pentru aceasta situatie de sufocare este imposibilitatea persoanei respective de a vorbi, pierderea constientei sau icnetele. Fata persoanei respective poate deveni vanata, cenusie sau pamantie. Iata ce trebuie sa faceti:

1. Stati in spatele victimei si incolaciti-va bratele in jurul taliei persoanei care se sufoca. Impingeti-o usor in fata.
2. Pozitionati-va pumnul uneia dintre maini chiar deasupra ombilicului.
3. Apucati pumnul cu cealalta mana si apasati puter­nic pe abdomenul victimei, cu o miscare ascen­sionala brusca, ca si cum ati vrea sa ridicati persoana. Aceasta miscare va exer­cita presiune asupra plamanilor, determinand scoaterea fortata a aerului din plamani.
4. Repetati aceasta manevra pana la dislocarea alimentului sau corpului strain.

Alte tehnici de dezobstructie a căilor aeriene blocate:

1. Dezobstructia cailor respiratorii cu ajutorul unui deget
Cel mai usor mod de dezobstructie a cailor respiratorii este de a introduce un deget in gat, la nivelul peretelui posterior al laringelui si de a scoate corpul strain care produce blocajul respirator. Aceasta metoda este eficienta doar daca obstacolul este localizat la nivelul laringelui, in portiunea superioara a acestuia. 

2. Degajarea propriilor cai aeriene
Daca v-ati inecat si incepeti sa va sufocati, si nu este nimeni altcineva prin preajma pentru a va ajuta, efectuati-va urmatoarea varianta a manevrei Heimlich:
– Plasati unul dintre pumni deasupra ombilicului.
– Apucati-va pumnul cu cealalta mana si aplecati-va pe o suprafata dura – de exemplu spatarul unui scaun.
– Impingeti-va pumnul spre interior si spre in sus.

3. Degajarea cailor aeriene in cazul unei gravide sau al unei persoane obeze
Abdomenul unei gravide sau al unei persoane obeze poate fi un obstacol in efectuarea eficienta a manevrei Heimlich. Pozitionati-va mainile la baza sternului chiar deasupra articulatiei cu ultima coasta. Procedati la fel ca in cazul manevrei Heimlich, apasand puternic in torace printr-o miscare rapida, brusca. Repetati pana la degajarea obstacolului. 

4. Degajarea cailor aeriene in cazul unei persoane ce si-a pierdut constienta
Culcati persoana cu fata in sus, uitati-va in cavitatea bucala si incercati extragerea corpului strain cu ajutorul unui deget. Pentru a degaja caile aeriene ale unei persoane inconstiente ce este culcata pe spate, asezati-va peste per­soana respectiva si, pozitionand mainile in etajul abdo­minal superior, exercitati o presiune in directie ascendenta. In momentul in care o persoana devine inconstienta, relaxarea musculaturii poate permite eliberarea corpului strain de la nivelul laringelui.

In caz contrar, incepeti resuscitarea cardio-respiratorie. Compresia toracica efectuata in cadrul resuscitarii cardio-respiratorii poate, de asemenea, disloca corpul strain. Ori de cate ori efectuati respiratia gura la gura, uitati-va mai intai daca nu exista un corp strain blocat in laringele persoanei respective. Daca observati vreun obiect, incercati sa-l extrageti.

5. Degajarea cailor aeriene in cazul unui sugar ce se sufoca
Daca un sugar se asfixiaza, asezati-va si tineti sugarul cu fata in jos pe antebratul dumneavaostra, care se sprijina relaxat pe coapsa dumneavoastra. Bateti usor, de 5 ori, spatele sugarului, in regiunea mijlocie, folosindu-va podul palmei. Asocierea dintre efectul gravitatiei si tapotajul spatelui va ajuta la degajarea corpului strain. Daca tapotajul este ineficient, mentineti sugarul cu fata in sus, pe antebratul dumneavoastra, cu capul mai jos decat trunchilul.

Pozitionati 2 degete la nivelul sternului sugarului apoi efectuati 5 compresii toracice rapide. Daca sugarul nu-si reia respiratia, repetati tapotajul spatelui si compresiile toracice. Sunati la ambulanta pentru ajutor. Daca reusiti degajarea cailor respiratorii cu vreuna dintre tehnicile mentionate, dar sugarul nu-si reia respiratia, incepeti respiratia gura la gura.loading...

Adauga un comentariu