Magazin

Ce trebuie să știi dacă vrei să-ți deschizi un atelier de croitorie

Publicat: 14 iun. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Ce trebuie să știi dacă vrei să-ți deschizi un atelier de croitorie

Dacă dorești să te reorientezi profesional urmându-ți pasiunea pentru modă ori vrei un venit în plus, ce-ar fi să-ți deschizi un mic atelier de croitorie? Un astfel de atelier poate fi o idee bună fie că ai de gând să execuți doar mici retușuri, dar și în cazul în care croitul hainelor și cusutul te relaxează și îți dau ocazia să-ți pui în valoare creativitatea.

Ca orice afacere, trebuie să o tratezi cu seriozitate și să ai un plan clar pentru a ști care îți sunt costurile și veniturile, să știi cum să îți amortizezi investiția și în cât timp, ce resurse îți sunt necesare și dacă le poți acoperi din punct de vedere financiar.

Demararea oricărei noi afaceri implică unele costuri, dar cu un plan bine pus la punct vei ști dacă le poți acoperi integral din fonduri proprii sau ai nevoie de o sumă suplimentară – în acest caz, poți apela la credite rapide.

Bugetul și aspectele administrative

Listarea tuturor costurilor și veniturilor îți oferă o viziune mult mai clară asupra noii activități. Totul începe cu înființarea unei forme legale așa încât să înregistrezi veniturile tale, să deduci cheltuielile și, de ce nu, să îți extinzi afacerea în timp. Sunt de luat în calcul deci și costurile de înființare.

Pentru desfășurarea activității propriu-zise trebuie să ai un spațiu de lucru dedicat. Acesta nu trebuie să fie foarte mare, mai ales dacă intenționezi să realizezi puține lucrări. Unii antreprenori și-au început activitatea chiar în propriul garaj așa că, în primă fază, poți să-ți amplasezi mașina de cusut și masa de lucru într-o cameră sau într-o anexă reamenajată.

Ar fi bine să știi câte ore poți lucra pe zi și în ce interval orar. Vrei să coși după ce te întorci de la muncă? Ești casnică și vrei să lucrezi câteva ore pe zi? Poți lucra doar în weekend?

Acest program este strâns legat și de lucrările pe care vrei să le execuți, deci și de veniturile pe care le vei obține. Vrei să faci doar mici retușuri care durează puțin timp? Haine pentru copii și bebeluși? Sau piese vestimentare cu croială simplă? Dacă timpul și experiența îți permit, te poți orienta către lucrări mai complexe, precum sacouri, cămăși și rochii.

În funcție de acești factori poți calcula apoi costurile pentru fiecare lucrare executată. E foarte bine dacă știi deja ce vrei să produci în micul tău atelier, dar poți oricând să îți extinzi gama de servicii în funcție de cerere și timpul disponibil.

Instrumentele de care ai nevoie

Așa cum spuneam, pentru un atelier de croitorie ai nevoie de un spațiu dedicat, de o mașină de cusut profesională, dar și de materiale – dacă serviciile tale includ confecționarea de piese vestimentare de la zero.

Dacă nu ai deja o mașină de cusut profesională și vrei să-ți cumperi una, eventual folosind un credit de nevoi personale, începe căutările înaintea solicitării sumei necesare și dă-ți timp suficient pentru a alege modelul potrivit. De asemenea, nu ezita să discuți cu un consultant de vânzări dacă ai nelămuriri.

Multe mașini de cusut moderne permit confecționarea articolelor de îmbrăcăminte, textilelor pentru casă sau decorațiunilor din materiale speciale, coaserea butonierelor în funcție de tipul de material, realizarea cusăturilor înguste și cusăturilor ascunse, atașarea de bentițe, vipuști și fermoare ascunse, surfilarea, matlasarea și întărirea cusăturii.

Și pe lângă funcțiile de bază precum viteză reglabilă, controlul tensiunii firului, opțiunea de a coase înapoi sau de a face nod, te poți orienta după o mașină care are și funcții opționale ca tăierea firului, derularea bobinelor, introducerea firului în ac. Acestea îți vor eficientiza munca.

De asemenea, în atelier o să mai ai nevoie de diferite instrumente și accesorii de croitorie – metru de croitorie, manechin, foarfecă de calitate, ace de cusut de diferite mărimi, ațe de diverse culori, bobine care să corespundă cu mașina de cusut, și tipare de croitorie. Tiparele de croitorie sunt foarte importante în această activitate pentru că oferă indicațiile de execuție pentru un produs, cum ar fi forma, mărimea, materialul și tipurile de cusături folosite. Cu cât ai mai multe tipare de croitorie, cu atât poți confecționa mai multe piese vestimentare.

Însă, indiferent de complexitatea business-ului pe care îl pui pe picioare, cel mai important este să știi să înțelegi care sunt nevoile clienților care îți trec pragul. În acest fel îți vei putea adapta serviciile la cerințele din piață și vei reuși să crești.

Adauga un comentariu