Pupilele sunt acel cerc negru din mijlocul ochiului, iar fiecare este controlata de muschi localizati in iris (partea colorata a ochiului, care inconjoara pupila). In timp ce pupilele dvs vor avea de obicei aproximativ aceeasi dimensiune, dimensiunea pupilelor poate varia in general. Pupilele tind sa devina mai mari (dilatate) in situatii de lumina scazuta. Acest lucru permite ochiului sa vada mai bine. Spre deosebire, atunci cand exista foarte multa luminam pupilelel tale se vor micsora. O pupila complet dilatata are in mod obisnuit dimensiuni de 4 pana la 8 milimetri, in timp ce un pupila micsorata se situeaza intre 2 si 4 mm. Potrivit Academiei Americane de Oftalmologie, in general, pupilele variaza intre 2 si 8 mm.
Dimensiunea pupilelor se schimba, de asemenea, pe baza faptului ca va uitati la ceva apropiat sau indepartat. Cand va concentrati asupra unui obiect apropiat, pupilele devin mai mici, cand obiectul este departe, pupilele se maresc. Dimensiunea pupilelor nu poate fi controlata constient. Si daca aveti pupilele dilatate, nu le veti simti neaparat (desi unii oameni spun ca simt o strangere in ochi). Ceea ce veti observa mai intai sunt schimbari in vederea dvs. Pupilele dilatate tind sa fie sensibile la lumina puternica, cum ar fi lumina soarelui, si pot cauza o vedere neclara. Daca ati avut vreodata pupilele dilatate cu picaturi in timpul unui consult oftalmologic, cunoasteti sentimentul.
Dimensiunea pupilelor, sanatatea si emotiile. O varietate de factori pot influenta dimensiunea pupilelor, si nu toti au de a face cu lumina si distanta. Unii dintre acesti factori includ: sanatatea dumneavoastra, medicamente si droguri, emotiile tale.
Conditii de sanatate, leziuni si boli. 1. Comotia: este o leziune a creierului ce se produce in timpul unei caderi, a unei lovituri la cap sau a unui impact rapid care implica intregul corp. Un simptom este marirea pupilele mai mult decat in mod obisnuit. In unele cazuri, o pupila poate fi mai mare, iar cealalalta mai mica (asimetrie). 2. Anizocoria: este o conditie in care o pupila este mai larga decat alta. Desi poate fi o aparitie naturala, care afecteaza aproximativ 20% din oameni, poate semnala si o problema nervoasa sau o infectie. 3. Cefalee cluster: este o durere foarte puternica care afecteaza de obicei o parte a fetei, direct in spatele ochiului. Dupa cum sugereaza si numele, apare in grupuri (cateodata cate opt cefalee pe zi) si poate disparea pentru saptamani sau luni la un moment dat. Deoarece acest tip de cefalee afecteaza nervii faciali, pupila de pe partea afectata poate deveni anormal de mica in timpul durerilor de cap. 4. Irita: este o inflamatie a irisului ochiului care poate fi cauzata de infectie, traume si boli autoimune. Deoarece irisul controleaza pupila, este comun sa se vada pupile anormale in cazuri de irita. Conform cercetarilor din Jurnalul de Medicina de Urgenta, pupila este de obicei mai mica decat in mod obisnuit. 5. Sindromul Horner: este o afectiune cauzata de lezarea unei cai nervoase de la creier la nivelul fetei si ochiului (jumatatea stanga/dreapta a fetei). Acest prejudiciu poate determina micsorarea pupilelor. Unele cauze includ: accident vascular cerebral, trauma, tumori, anumite forme de cancer. Sindromul Horner poate aparea, de asemenea, daca ati suferit o leziune a arterelor carotide sau venei jugulare.
Medicamente. Unele pot dilata pupilele, in timp ce altele le micsoreaza. Unele medicamente care afecteaza marimea pupilei nclud: anticolinergice – acestea sunt medicamente utilizate in mod obisnuit pentru tratarea unor boli cum ar fi o vezica urinara hiperactiva, boala Parkinson, diaree sau crampe la nivelul stomacului. Potrivit Centrului de ochi Kellogg de la Universitatea din Michigan, ele pot dilata usor pupilele; sedative – inclusiv alcool si antihistaminice. Intr-un mic studiu din 2006, difenhidramina antihistaminica a determinat reducerea pupilei; opiaceele – acestea sunt medicamente puternice utilizate pentru a trata durerea. Atat opioidele legale (cum ar fi oxicodona pe baza de prescriptie medicala), cat si cele ilegale (heroina) pot determina micsorarea pupilei.
Emotiile. Un mic studiu din 2003 a aratat ca atunci cand oamenii au ascultat sunete incarcate emotional (un copil razand sau plangand), in comparatie cu sunete considerate neutre (zgomotul de serviciu obisnuit), pupilele lor au devenit mai mari. Cand te uiti la alte pupile dialatate, pupilele tale tind sa se dilate si ele. Aceasta se numeste "contagiunea pupilelor" si este cel mai probabil sa apara atunci cand priviti la cineva in care aveti incredere sau care va cunoasteti. Cercetatorii au descoperit ca, atunci cand trebuie sa ne gandim foarte mult, deoarece o sarcina este dificila sau noua pentru noi, pupilele noastre se dilata – si cu cat sarcina este mai dificila, cu atat mai mult se dilata. Adresati-va medicului dumneavoastra daca observati modificari ale dimensiunii pupilelor care nu au legatura cu lumina si distanta de vizionare sau daca aveti modificari sau probleme cu vederea.