La psiholog

Ce vedeti in aceasta iluzie optica depinde de varsta pe care o aveti

Publicat: 06 oct. 2019

Aceasta imagine este una dintre cele mai vechi iluzii optice din lume. insa un studiu a demonstrat ca ceea ce percepeti prima oara in aceasta ilustratie poate depinde exclusiv de varsta pe care o aveti. Studiul a fost facut de doi psihologi australieni si a fost publicat in Scientific Reports. 

E simplu: vedeti fie o tanara care priveste cumva undeva departe, cu capul pe jumatate intors, fie distingeti profilul unghiular al unei femei mai in varsta, care priveste spre stanga ilustratiei. De altfel, desenul, facut de caricaturistul W. E. Hill in 1915, se intituleaza „Nevasta-mea si soacra-mea”.

Studiul a relevat ca tinerii au tendinta de a vedea mai intai o tanara, in timp ce persoanele mai in varsta percep mai intai profilul unei doamne in varsta.
 
Au fost testati 383 de participanti (242 de barbati si 141 de femei), cu varsta cuprinsa intre 18 si 68 de ani, varsta medie a esantionului fiind de 32 de ani. Fiecarui participant i s-a aratat imaginea timp de cateva fractiuni de secunda, apoi li s-a spus sa spuna sexul si varsta persoanei pe care au vazut-o. Majoritatea participantilor cei mai tineri au vazut mai intai o tanara. Cercetatorii au decis atunci sa-i separe pe cei mai in varsta 10 la suta din grup si pe cei mai tineri 10 la suta si au constatat ca toti cei mai in varsta au vazut mai intai femeia batrana, iar toti tinerii au perceput mai intai o tanara in ilustratie. 

Scopul studiului a fost sa determine daca prejudecatile legate de varsta afecteaza interpretarea initiala a unei imagini la nivel subconstient. Chiar daca perceptia unui chip depinde de procese neuronale, ea este conditionata in aceleasi timp si de procese sociale, a fost concluzia la care au ajuns autorii studiului. sursa: digi24.roloading...

Adauga un comentariu
Anunturi bzi.ro Adauga anunt gratuit