Pe lângă gustul rafinat pe care-l conferă, cel mai bun trandafir de dulceață are și alte beneficii pentru sănătate. Aceasta este bogată în antioxidanți, pectină, acid malic, uleiuri esențiale și taninuri, care pot ajuta la protejarea celulelor împotriva stresului oxidativ și la susținerea sănătății cardiovasculare. Astfel, poate contribui la o digestie ușoară și la refacerea florei intestinale.
Cel mai bun trandafir de dulceață
Trandafirul de Damasc este printre cele mai populare soiuri de trandafiri folosite la prepararea dulceții și a altor produse cu aromă de trandafir. Pentru a face dulceață de trandafiri, se folosesc de obicei petalele proaspete de trandafir, care se combină cu zahăr și alte ingrediente, în funcție de rețetă. Acesta este o alegere excelentă datorită calităților sale aromatice, fiind cultivat și pentru producția de ulei esențial.
Rosa Damascena Trigintipetala își are originile în Siria, și alte țări din Orientul Mijlociu, precum Iran și Turcia. Ulterior, a fost cultivat și în alte regiuni, inclusiv India, Egipt și Bulgaria. Acest trandafir are flori roz-purpurii intense, mici și duble, cu petale catifelate. Acestea au un parfum puternic și dulce, specific acestui tip de trandafir.
Dacă doriți să o cumpărați și să o îngrijiți acasă este important de menționat că este o plantă robustă, dar, pentru a se dezvolta optim are nevoie, de o îngrijire specifică. În general, preferă locurile însorite sol bine drenat și udare regulată, dar nu excesivă. Tăierea și fertilizarea sunt, de asemenea, importante pentru o înflorire abundentă.
Trandafirul de Damasc preferă un sol bine drenat, bogat în humus, cu un pH între 5,5 și 7,5. Astfel, este indicat un sol lutos sau luto-argilos, care să permită o bună circulație a apei. Locul ideal pentru plantare este unul însorit, unde trandafirul va beneficia de lumina directă a soarelui pentru o creștere și dezvoltare ideală.
De asemenea, perioada de plantare a trandafirului de Damasc este toamna, din octombrie până în noiembrie, sau primăvara din martie până în aprilie. Plantarea trandafirilor se face de preferință înainte ca solul să înghețe și înainte ca plantele să intre în repaus vegetativ.
Beneficiile apei de trandafiri
Trandafirul de Damasc are nevoie de cel puțin 6 ore de soare direct pe zi pentru a înflori bogat, iar în perioadele de secetă sau căldură intensă poate fi necesară o udare zilnică. În perioada de creștere, puteți uda trandafirii de 2-3 ori pe săptămână, dar cantitatea și frecvența depind de factori precum clima, tipul de sol și vârsta plantei.
Apa de trandafiri este un produs natural cu numeroase beneficii pentru piele și sănătate. Datorită proprietăților sale antiinflamatorii, antioxidante, antibacteriene și antiseptice, este folosită pe scară largă în produsele cosmetice și de îngrijire a pielii. Pulverizarea apei de trandafir pe părul umed uscat ajută la hidratare și conferă strălucire. De asemenea, poate fi folosită pe scalp pentru a calma iritațiile și a stimula circulația sângelui.
Dulceața de trandafir este o delicatesă tradițională, apreciată pentru aroma și parfumul său inconfundabil, iar cel mai bun trandafir de dulceață este Trandafirul de Damasc.