Ciorba de burtă este una dintre cele mai renumite mâncăruri de la noi. Gospodinele obişnuiesc să o prepare în special la zile mari, precum Crăciunul şi Paştele. În acest articol îţi prezentăm nu doar cea mai bună rețetă de ciorbă de burtă, ci şi cum e bine să pregătim burta de vită proaspătă.
Nu este o reţetă foarte grea, dar necesită timp şi răbdare. De asemenea, trebuie să ştim şi câteva trucuri referitoare la preparare (spre exemplu, cum scoatem mirosul greoi din burta de vită sau cu o albim). Pentru aceasta avem nevoie de bicarbonat de sodiu şi de oţet. Nu este dificil. Împreună facem pas cu pas.
Ustensile necesare: tocător şi cuţit, spumiera, strecurătoare, sită, mojar, oală de 4-5 litri.
Decongelează burta de vită şi tăiată fideluţă. Clăteşte-i în mai multe ape reci, după care scurge-i. ATENŢIE! Burta de vită nu trebuie să aibă miros respingător.
Pune în jur de 3 litri de apă într-o oală mare. Când începe să fiarbă, adaugă oasele de vită. Din când în când ia spuma care se formează deasupra, folosind o spatulă sau lingură. Dă focul la mai mic şi lasă la fiert măcar o oră. Dacă vrei, poţi acoperi oala pe jumătate cu un capac.
Între timp curată legumele, spală-le în două ape şi taie-le în sferturi. Pune-le peste oase, la fiert. Pune în oală şi burta de vită. Întrucât e deja prefiartă, nu trebuie pusă odată cu oasele. Încorporează piperul şi dafinul şi lasă să fiarbă încă vreo oră, tot la foc mic. Verifică burta de vită după 20-30 de minute de minute. Este posibil să fie fiartă deja.
Opreşte focul şi scoate din oală oasele, burta de vită şi legumele. Foloseşte o strecurătoare, ca să-ţi fie mai uşor. Trece printr-o sită mai deasă zeama rămasă, de două ori. Dezosează carnea, tai-o în cubuleţe şi pune-o şi pe ea în oală. Toate legumele se trec prin blender, ca să se paseze. Piureul obţinut se încorporează în supă. Pune oala înapoi pe foc, ca să mai dea un clocot.
Între timp curătă usturoiul şi pisează-l într-un mojar. Diluează-l cu zeama fierbinte din oală, apoi toarnă-l pe tot peste supă. Dacă doreşti, îl poţi trece prin sită înainte de a-l adăuga.
Separat amestecă smântâna cu ouăle. După ce s-au omogenizat, adaugă nişte zeama fierbinte şi omogenizează, pentru a nu se forma cocoloaşe. Mai pune 1-2 polonice de zeamă, până când se înfierbântă castronul cu toată compoziţia.
La final incorporează amestecul în ciorbă şi amestecă rapid cu polonicul. Opreşte focul. Înainte de servire, ciorba poate fi asezonată cu oţet, după gustul fiecăruia.
Curăţarea este necesară pentru înlăturarea oricăror resturi ale digestiei de fâneţ, care se găsesc în stomacul animalelor. Cel mai probabil, vei curăţa partea numită rumen (stomacul vitelor au patru compartimente, iar rumenul este unul dintre ele).
Iată paşii:
Iată paşii:
Iată paşii: