Culinar

Cea mai bună reteta de ciorba de burta. Cum o pregatesti, pas cu pas

Publicat: 01 mai 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Cea mai bună reteta de ciorba de burta. Cum o pregatesti pas cu pas
Ciorba de burta

Ciorba de burtă este una dintre cele mai renumite mâncăruri de la noi. Gospodinele obişnuiesc să o prepare în special la zile mari, precum Crăciunul şi Paştele. În acest articol îţi prezentăm nu doar cea mai bună rețetă de ciorbă de burtă, ci şi cum e bine să pregătim burta de vită proaspătă.

Nu este o reţetă foarte grea, dar necesită timp şi răbdare. De asemenea, trebuie să ştim şi câteva trucuri referitoare la preparare (spre exemplu, cum scoatem mirosul greoi din burta de vită sau cu o albim). Pentru aceasta avem nevoie de bicarbonat de sodiu şi de oţet. Nu este dificil. Împreună facem pas cu pas.

Cea mai bună rețetă de ciorbă de burtă

Ustensile necesare: tocător şi cuţit, spumiera, strecurătoare, sită, mojar, oală de 4-5 litri.

Ingrediente:

  • 1 kg burta prefiartă
  • 500 gr oase de vită
  • 2 ouă
  • 250 gr smântână
  • 1 morcov mai mare sau 2 mai mici
  • 1 rădăcină de pătrunjel
  • 1 ţelina mai mică
  • 4-5 căţei de usturoi (sau mai mulţi, după gust)
  • 2 cepe medii
  • după gust: piper boabe, foi de dafin, oţet

Mod de preparare ciorbă de burtă:

Decongelează burta de vită şi tăiată fideluţă. Clăteşte-i în mai multe ape reci, după care scurge-i. ATENŢIE! Burta de vită nu trebuie să aibă miros respingător.

Pune în jur de 3 litri de apă într-o oală mare. Când începe să fiarbă, adaugă oasele de vită. Din când în când ia spuma care se formează deasupra, folosind o spatulă sau lingură. Dă focul la mai mic şi lasă la fiert măcar o oră. Dacă vrei, poţi acoperi oala pe jumătate cu un capac.

Între timp curată legumele, spală-le în două ape şi taie-le în sferturi. Pune-le peste oase, la fiert. Pune în oală şi burta de vită. Întrucât e deja prefiartă, nu trebuie pusă odată cu oasele. Încorporează piperul şi dafinul şi lasă să fiarbă încă vreo oră, tot la foc mic. Verifică burta de vită după 20-30 de minute de minute. Este posibil să fie fiartă deja.

Opreşte focul şi scoate din oală oasele, burta de vită şi legumele. Foloseşte o strecurătoare, ca să-ţi fie mai uşor. Trece printr-o sită mai deasă zeama rămasă, de două ori. Dezosează carnea, tai-o în cubuleţe şi pune-o şi pe ea în oală. Toate legumele se trec prin blender, ca să se paseze. Piureul obţinut se încorporează în supă. Pune oala înapoi pe foc, ca să mai dea un clocot.

Între timp curătă usturoiul şi pisează-l într-un mojar. Diluează-l cu zeama fierbinte din oală, apoi toarnă-l pe tot peste supă. Dacă doreşti, îl poţi trece prin sită înainte de a-l adăuga.

Separat amestecă smântâna cu ouăle. După ce s-au omogenizat, adaugă nişte zeama fierbinte şi omogenizează, pentru a nu se forma cocoloaşe. Mai pune 1-2 polonice de zeamă, până când se înfierbântă castronul cu toată compoziţia.

La final incorporează amestecul în ciorbă şi amestecă rapid cu polonicul. Opreşte focul. Înainte de servire, ciorba poate fi asezonată cu oţet, după gustul fiecăruia.

Sfaturi pentru cea mai bună ciorbă de burtă:

  • Dacă vrei neapărat să foloseşti burta de vită proaspătă, este necesar să o cureţi foarte bine şi să o speli în mai multe ape;
  • Dregerea ciorbei cu smântână şi gălbenuşuri este indicat să se facă strict pentru porţiile care se servesc imediat. În caz contrar, când reîncălzeşti ciorba, gălbenuşurile se vor coagula;
  • Ciorba de burtă se poate acri şi cu borş de casă;
  • Dacă o dai la rece, peste noapte, a doua zi va arăta ca o budincă de vanilie, dar nu este nici o problemă. La încălzit îşi va lua forma iniţială.
Castron verde, cu ciorba de burta si verdeata
Cea mai buna ciorba de burta

Cum se curăţă burta de vită proaspătă

Burta de vită proaspătă, dar necurăţată

Curăţarea este necesară pentru înlăturarea oricăror resturi ale digestiei de fâneţ, care se găsesc în stomacul animalelor. Cel mai probabil, vei curăţa partea numită rumen (stomacul vitelor au patru compartimente, iar rumenul este unul dintre ele).

Iată paşii:

  1. Spală burta în mai multe ape reci.
  2.  Freac-o uşor cu o mână de var stins făcut pastă. Aceasta se prepară din apă şi var praf (var stins deshidratat).
  3. După câteva minute, pune burta de vită pe un tocător şi rade-o cu un cuţit sau o lingură.
  4. Spală burta de vită în apă rece, apoi freac-o cu făină de porumb sau cu sare grunjoasă. Poţi folosi inclusiv o perie.
  5. Spal-o din nou.
Stomac de vita, cu cele 4 compartimente
Rumen – Partea folosita la ciorba de burta

Burta de vită proaspătă, dar curăţată

Iată paşii:

  1. Pune burta de vită într-o oală mai mare. Acoper-o cu apă rece. Adaugă 4-5 linguri de bicarbonat de sodiu şi o ceaşcă de oţet. Acest lucru va ajuta la înlăturarea mirosului greoi şi o va şi albi.
  2. După 3-4 ore clăteşte-o cu apă rece.

Cum se pune la congelator burta de vită proaspătă

Iată paşii:

  1. După ce ai albit burta de vită şi ai îndepărtat şi mirosul greoi, tai-o în bucăţi mai mari.
  2. Pune-o la opărit. Îndepărtează spuma care apare la suprafaţă.
  3. După ce a fiert, scoate-o, las-o la răcit, apoi tai-o tăieţei, pune-o în pungi şi bag-o la congelator.

Adauga un comentariu