Prima pagină » Culinar » Cea mai bună reţetă de mămăligă cu brânză şi smântână. Secretul reţetei

Cea mai bună reţetă de mămăligă cu brânză şi smântână. Secretul reţetei

04 aug. 2021, 09:56,
în Culinar

Iată cea mai bună reţetă de mămăligă cu brânză şi smântână. E o masă consistentă, gustoasă şi săţioasă. Îţi aminteşte, cu siguranţă, de vacanţele la bunici. Chiar şi ciobanii o prepară foarte des la stâni. De ce ingrediente ai nevoie?

Pentru cea mai bună reţetă de mămăligă cu brânză şi smântână ai nevoie de ingrediente puţine, dar de calitate. În maxim 30 de minute îţi faci prânzul ori cina ideale. Poți consuma mămăliga nu doar cu telemea, ci și cu brânză de vaci, jitniță, brânză de burduf ori cașcaval. Spor la gătit şi poftă bună!

Ingrediente:

  • 500 gr făină de porumb
  • apă
  • un vârf de cuţit de sare
  • 1 cub de unt
  • 200 gr smântână
  • 100 gr brânză telemea

Mod de preparare:

Mai întâi pune apă într-un ceaun de tuci, împreună cu sarea şi un pumn de faină. De ce şi faina? Pentru a vedea mai repede când apa da în clocot. În momentul în care începe să fiarbă, adauga faina în ploaie şi da focul la intensitate mai mică. Cu o mână presara faină, iar cu cealaltă învârte în ceaun. Foloseşte un făcăleţ sau un ţel mai mare.
Lasă faina să fiarbă la foc domol. Atunci când observi că începe să se îngroaşe şi îşi măreşte volumul, da focul spre mediu şi continuă să amesteci. Adaugă apoi untul. În momentul în care acesta s-a topit, iar mămăliga e fiartă, niveleaz-o şi răstoarn-o. Din loc în loc pune în ea câte un cub de temelea şi acoper-o. Poţi pune, dacă vrei şi caşcaval. Acesta se va topi şi va avea mămăliga gust şi mai bun. Serveşte-o apoi cu câteva linguri de smântână. Alături pune și o ceapă verde și chiar și niște bucățele de friptură, cârnați de casă, ficat de porc la cuptor ori carne din putină.

Secrete pentru o mămăligă fiartă bine

Ţine cont de următoarele sfaturi:

  • ca să iasă şi mai bună, înlocuieşte apa cu lapte. Mămăliga va avea astfel o consistenţă cremoasă;
  • dacă vrei reţeta clasică de mămăligă, atunci ai nevoie de o porţie de mălai şi de 5 porţii de apă;
  • ca să fie fiartă bine, mămăliga trebuie să stea pe foc în jur de 30, chiar 45 de minute;
  • nu aşteptă ca apa să înceapă să clocotească foarte mult, ca să pui faina. În caz contrar, se vor forma cocoloaşe;
  • făina trebuie turnata în ploaie, pentru a nu se forma cocoloaşe, dar nici pentru a nu se lipi de fundul ceaunului;
  • dacă foloseşti faină de la moară, lasa faina să fiarbă cu un sfert de oră mai mult decât dacă ai folosi făina din comerţ;
  • ideal este să răstorni mămăliga pe un tocător de lemn, nu în farfurie. De ce? Pentru că, în loc ca vaporii de apă să se îmbibe în mămăligă, ei să fie absorbiți de lemn;
  • în loc de apă sau de lapte, poți pune și zer;
  • teoretic, la o cană de făină de porumb se folosesc 4 căni de apă. Dacă însă preferi o mămălgă mai moale, proporția e de 1 la 2.

De ce să consumi mămăligă? Pentru că are un aport bogat de vitamine. Este recomandată mai ales persoanelor cu probleme pulmonare sau cu anemie. Mămăliga românească e mai densă decât polenta italiană.

Donație lunară
Donează lunar pentru susținerea jurnalismului de calitate

Donație singulară
Donează o singură dată pentru susținerea jurnalismului de calitate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
15 decembrie 2025
15 decembrie 2025
Articole similare
Ninja de Iași: Claudiu, un individ care s-a uitat probabil prea mult la filme, a pus mâna pe o sabie katana și a intrat în curtea vecinilor, căutându-i să le taie capul. Iată cum s-a terminat totul 
02:00
FOTOEXCLUSIV Ninja de Iași: Claudiu, un individ care s-a uitat probabil prea mult la filme, a pus mâna pe o sabie katana și a intrat în curtea vecinilor, căutându-i să le taie capul. Iată cum s-a terminat totul 
El este șoferul care a spulberat-o pe femeia aflată pe trecerea de pietoni în Baza 3. Avea permis de conducere de anul trecut și l-a avut suspendat pentru viteză: „Conducea ca disperatul”
02:00
FOTOVIDEOEXCLUSIV El este șoferul care a spulberat-o pe femeia aflată pe trecerea de pietoni în Baza 3. Avea permis de conducere de anul trecut și l-a avut suspendat pentru viteză: „Conducea ca disperatul”
După ce i-a dat contracte prin încredințare directă de peste un milion de lei, primarul din Podu Iloaiei, Ioan Alexa, schimbă strategia! La licitația pentru renovarea energetică a blocurilor doar preferatul PNL a depus oferta
02:00
FOTO După ce i-a dat contracte prin încredințare directă de peste un milion de lei, primarul din Podu Iloaiei, Ioan Alexa, schimbă strategia! La licitația pentru renovarea energetică a blocurilor doar preferatul PNL a depus oferta
O fostă educatoare supraviețuiește în frig și întuneric. Gabriela Nistor: „Plâng în fiecare zi, dar acum, în perioada asta, e mai greu”
02:00
FOTOVIDEO O fostă educatoare supraviețuiește în frig și întuneric. Gabriela Nistor: „Plâng în fiecare zi, dar acum, în perioada asta, e mai greu”
O nouă premieră se joacă pe scena Teatrului Național Iași: „Casa cu stihii” – o dramă psihologică axată pe pierderea echilibrului
02:00
O nouă premieră se joacă pe scena Teatrului Național Iași: „Casa cu stihii” – o dramă psihologică axată pe pierderea echilibrului
Tragedie într-o familie din Iași! Un tânăr, în vârstă de 17 ani, a murit în condiții suspecte la o fermă. Patronul Constantin Aneculăesei: „Asta te freacă grija pe tine”
02:00
FOTOVIDEO Tragedie într-o familie din Iași! Un tânăr, în vârstă de 17 ani, a murit în condiții suspecte la o fermă. Patronul Constantin Aneculăesei: „Asta te freacă grija pe tine”
Un nou împrumut pe capul ieșenilor! Primarul Mihai Chirica vrea peste 22 de milioane de euro pentru finalizarea unor proiecte din municipiu
02:00
Un nou împrumut pe capul ieșenilor! Primarul Mihai Chirica vrea peste 22 de milioane de euro pentru finalizarea unor proiecte din municipiu
Fermierii din Iași au primit sume importante, în ultimele două săptămâni, de la APIA. Plăți de peste 3 milioane de euro către beneficiari
02:00
Fermierii din Iași au primit sume importante, în ultimele două săptămâni, de la APIA. Plăți de peste 3 milioane de euro către beneficiari
Alimentul nelipsit de pe masa de Crăciun, mai scump anul acesta. Comercianții vin în piețele din Iași de mai mulți ani. „Așa fac în fiecare an”
02:00
FOTO Alimentul nelipsit de pe masa de Crăciun, mai scump anul acesta. Comercianții vin în piețele din Iași de mai mulți ani. „Așa fac în fiecare an”
Apa de la Spitalul „Sf. Maria” din Iași încă nu poate fi folosită după ce a fost depistată o bacterie periculoasă! În continuare, se internează doar urgențele
02:00
Apa de la Spitalul „Sf. Maria” din Iași încă nu poate fi folosită după ce a fost depistată o bacterie periculoasă! În continuare, se internează doar urgențele