Culinar

Cea mai bună tocăniță de gălbiori cu ceapă! O mâncare savuroasă cu doar câteva ingrediente delicioase

Publicat: 29 apr. 2024
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Cea mai bună tocăniță de gălbiori cu ceapă O mâncare savuroasă cu doar câteva ingrediente delicioase
Tocănița de gălbiori cu ceapă este una dintre cele mai sănătoase dar și delicioase preparate

Multe gospodine vor să afle cum pot să gătească cea mai bună tocăniță de gălbiori cu ceapă. Iată câteva sfaturi dar și trucuri din rețetarul bunicii pentru a pregăti cea mai gustoasă tocăniță.

Tocănița de gălbiori cu ceapă este ideală dacă vrem să pregătim o mâncare savuroasă, gustoasă dar și sățioasă. Această fel de mâncare merge de minune cu o mămăliguță și câțiva ardei picanți. Iată cea mai simplă rețetă pentru a prepara această tocăniță.

Ce ingrediente avem nevoie pentru a prepara tocănița de gălbiori cu ceapă

Pentru început avem nevoie de 400-500 de grame de ciuperci gălbiori, 100 ml de smântână pentru gătit, 4 sau 5 căței de usturoi, o ceapă mare, 20 grame de unt și șase frunze de leuștean.

Mai întâi de toate, se taie ceapa mărunt, iar gălbiorii se spală bine în apă rece. Într-o oală sau tigaie se pune untul la topit, la foc mic, având grijă să nu-l ardeți. După ce untul s-a topit, se adaugă ceapa tăiată. Se amestecă până devine omogen și ceapa devine semi-transparentă, apoi se adaugă gălbiorii tăiați mici. Tot amestecul se lasă la foc 10-15 minute, nu uitați să amestecați pentru a nu se lipi de fundul tigăii. Avantajul este că nu mai trebuie să adăugați apă sau alte lichide, ciupercile având un conținut mare de apă va fi destul pentru a nu se arde. După ce apa de la gălbiori a scăzut, se adaugă usturoiul pisat și desigur sare și piper după gust. În același timp, se adaugă smântâna pentru gătit și se lasă până ce se îngroașă, nu ar trebui să lăsați mai mult de 10 minute. Se adaugă apoi leușteanul sau pătrunjelul pentru un plus de aromă. Se poate servi lângă o lingură de mămăligă și câțiva ardei iuți.

Beneficiile ciupercilor gălbiori

Gălbiorii sau cum mai sunt cunoscuți „ciupercile sălbatice” sunt cultivate pentru consum atât în Europa cât și în Asia de peste 2000 de ani. Ei făcând parte din dieta și meniurile romanilor și se serveau la evenimente festive.

Gălbiorii reprezintă o sursă foarte importantă de fier, cupru dar și potasiu. Fierul este principalul mineral care luptă cu stările de oboseală dar și anemie, acnee sau stările de iritabilitate. De asemenea, acest tip de ciuperci conțin și doze foarte mari de un element cheie ce întărește sistemul imunitar dar poate combate și stările de depresie și anume acidul glutamic. Mai multe studii au arătat că acest acid furnizează energie creierului, astfel fiind un bun ajutor pentru tratarea bolilor ce țin de sănătatea mentală cum ar fi schizofrenia sau chiar senilitatea.

Gălbiorii mai conțin și vitamina D, aceasta pe lângă că ajută sănătatea mentală mai are rol și de a fixa calciu în oase dar și în restul corpului dar și menține sănătatea dinților. Cuprul însă susține sănătatea țesuturilor conjunctive dar și a vaselor de sânge și a pielii.

De asemenea, sunt o bună sursă de proteine, ajutând astfel la o dietă sănătoasă, mai ales că sunt slabi în calorii dar și consolidează și întăresc sistemul imunitar și au rol în prevenirea dezvoltării celulelor canceroase.

Tocănița de gălbiori cu ceapă este una dintre cele mai sănătoase dar și delicioase preparate pe care le poți să le faci în mai puțin de jumătate de oră.

Adauga un comentariu