Mulți vor să afle care este cea mai căutată meserie de către românii fără studii superioare! Este vorba despre meseria de șofer profesionist atât în țară, cât și în străinătate. Iată cât se poate câștiga pe lună.
Cea mai căutată meserie de către românii fără studii superioare!
Meseria de șofer este una dintre cele mai căutate la nivel național, dar mai ales internațional. Mulți români se declară mulțumiți de salariile primite ca șoferi profesioniști și de oportunitățile oferite de această meserie. Pentru a fi șofer profesionist în țară, dar și în străinătate nu este nevoie de studii superioare. În topul preferințelor românilor se află meseria de șofer de camion în Europa. Uniunea Internațională de Transport Rutier (IRU) a precizat că există un deficit de șoferi internaționali, chiar dacă salariile oferite sunt atractive.
„Mai mult de jumătate dintre companiile europene de transport nu își pot extinde afacerile, deoarece nu găsesc muncitori calificați din cauza penuriei de șoferi de camion, potrivit studiului IRU din 2023, care a chestionat peste 1.000 de operatori europeni de transport rutier de mărfuri. Uniunea Europeană, Norvegia și Regatul Unit au nevoie împreună peste 233.000 de șoferi de camion. Se estimează că aceasta va depăși 745.000 până în 2028, din cauza șoferilor care se pensionează dacă nu se iau măsuri semnificative.”, arată IRU.
Salariile pentru șoferii profesioniști încep de la 2.000 de euro și ajung la 3.000 – 4.000 de euro, în funcție de experiență și de condițiile de lucru. Această meserie se află și pe lista celor mai sigure locuri de muncă.
Angajări masive în străinătate
Românii care vor să muncească în străinătate trebuie să știe că sunt disponibile 292 de locuri de muncă.
- Italia (69 de posturi): lucrător în domeniul sportului și al pregătirii fizice, șofer autobuz, specialist într-un domeniu comercial
- Norvegia (67 de posturi): pizzar, bucătar, electrician, montator pardoseli
- Germania (51 de posturi): sudor MAG, electrician, lucrător în prelucrarea metalelor
- Danemarca (42 de posturi): strungar/frezor CNC, electrician nave, sudor naval
- Țările de Jos (21 de posturi): angajat în industria alimentară și sericultură
- Finlanda (16 posturi): sudor, montator interior
- Austria (11 posturi): tinichigiu, vopsitor industrial
- Slovacia (6 posturi pentru dulgheri/tâmplari)
- Spania (4 posturi pentru zidari)
- Malta (4 posturi în domeniul IT)
- Irlanda (1 post de îngrijitor persoane)
Tot mai mulți români vor să își schimbe locul de muncă în 2025, iar unii vor să își găsească de muncă în străinătate. Un studiu recent arată că 4 din 10 români vor schimbări pe plan profesional în acest an. 22,6% dintre angajații români își doresc o mărire salarială în 2025, în timp ce 40% plănuiesc să-și schimbe locul de muncă. Mulți sunt îngrijorați și pentru că anumite meserii sunt pe cale de dispariție. Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă i-a anunțat pe români că sunt disponibile în țară 2.703 posturi pentru persoane cu studii superioare, 6.305 pentru cele cu studii liceale sau postliceale, 3.697 pentru cei cu studii profesionale și 13.629 locuri de muncă pentru cei fără studii sau cu studii primare/gimnaziale.
La nivel național, cele mai multe posturi sunt pentru:
- agent de securitate (2.164)
- manipulant mărfuri (2.058)
- muncitor necalificat la demolarea clădirilor și placarea cu gresie, faianță, parchet (2.058)
- muncitor necalificat la asamblarea și montarea pieselor (1.921)
- lucrător comercial (1.808)
- curier (1.239)
- conducător auto transport rutier de mărfuri (1.061)
- ajutor bucătar (963)
- agent servicii client (873)
- șofer de autoturisme și camionete (712)
O meserie extrem de căutată de către românii cu studii superioare este cea de șofer de camion în Europa. Salariile sunt generoase, iar bonusurile se acordă în funcție de experiență.