Prima pagină » Culinar » Cea mai delicioasă rețetă de paste Amatriciana. Un deliciu italienesc ce mai mult ca sigur te va surprinde

Cea mai delicioasă rețetă de paste Amatriciana. Un deliciu italienesc ce mai mult ca sigur te va surprinde

10 iun. 2024, 13:32,
BZI.ro, în Culinar

Pastele Amatriciana sunt o capodoperă culinară simplă de făcut, dar atemporală, atât prin gust, cât și prin aroma și textura pe care o oferă. Aceasta mai mult ca sigur te va purta cu gândul la bucătăria rustică italiană.

Originară din micul oraș Amatrice, situat în munții Apenini, această rețetă tradițională a cucerit papilele gustative ale gurmanzilor din întreaga lume. Pastele Amatriciana se fac destul de ușor și rapid, cu toate acestea gustul lor rămâne inegalabil.

Cum se prepară

Pentru a prepara o porție de paste Amatriciana, avem nevoie de câteva ingrediente. Mai întâi de toate, trebuie să alegem cu grijă pastele. Se recomandă folosirea de paste uscate de calitate, de tip spaghetti, pene sau rigatoni. Avem nevoie de asemenea de guanciale, acesta este obrazul de porc sărat sau putem folosi bacon sau chiar pancetta.

De asemenea, o conservă de roșii întregi în bulion, pecorino sau parmezan, o ceapă, în jur de doi căței de usturoi, ardei iute sau fulgi de ardei, sare și piper după gust.

Mai întâi de toate, trebuie să pregătim sosul. La acest tip de paste, tradițional se folosește guanciale, acesta este obrazul de porc sărat și apoi uscat. Din păcate, la noi în țară se găsește destul de greu, astfel putem să folosim bacon sau pancetta.

Se pune carnea la prăjit într-o tigaie medie până prinde o culoare maronie. Apoi carnea se scoate și se pune pe o farfurie. Dacă conținutul de grăsime este poate un pic prea mic, se poate adăuga ulei de măsline pentru a căli ceapa tăiată mărunt și usturoiul pisat. Atunci când ceapa a devenit translucidă, adăugăm roșiile, pe care le poți zdrobi, atenție să fie totuși bucăți destul de mari. Se adaugă apoi și restul de sos din conservă de roșii, un pic de apă și sare și se lasă la fiert până acesta a scăzut suficient. După ce a fiert, se adaugă baconul sau celelalte variante și ardeiul iute, se lasă la foc mic circa 5 minute.

Pastele se fierb normal separat, iar apoi se combină cu sosul creat. Se pune o mână de pecorino sau parmezan și se servește.

Istoria pastelor Amatriciana

Chiar dacă nu se cunoaște cu exactitate originea acestui preparat, un lucru rămâne sigur și anume că gustul său a cucerit papilele gustative ale gurmanzilor de secole întregi.

Prima rețetă pentru acest fel de paste datează tocmai din secolul al XVI-lea. La fel ca originea rețetei de pizza, pastele Amatriciana au apărut ca un fel de mâncare practic. O teorie populară atribuie inventarea rețetei ciobanilor din Amatrice, care foloseau ingredientele simple disponibile la dispoziția lor: paste, pecorino romano, guanciale (obraz de porc sărat) și roșii. Alții cred că rețeta a fost inspirată de bucătăria romană antică, unde pastele făcute din făină și apă erau condimentate cu brânză sărată și grăsime de porc.

Însă, indiferent de originea sa, pastele Amatriciana au devenit un simbol al bucătăriei italiene și o mândrie pentru regiunea Lazio. Simplitatea rețetei este o parte esențială a farmecului său, permițând ingredientelor proaspete și de calitate să strălucească.

Culoarea roșie vibrantă a sosului, aroma bogată a guanciale-ului și brânzei pecorino romano, textura catifelată a pastelor și parfumul proaspăt al usturoiului creează o experiență culinară de neuitat.

Pastele Amatriciana sunt o capodoperă culinară simplă de făcut, dar atemporală, atât prin gust, cât și prin aroma și textura pe care o oferă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *