Prima pagină » Culinar » Tagliatelle cu somon, visul oricărui gurmand când vine vorba de paste cu sos alb! O rețetă simplă cu paste și cel mai delicios sos

Tagliatelle cu somon, visul oricărui gurmand când vine vorba de paste cu sos alb! O rețetă simplă cu paste și cel mai delicios sos

15 mai 2024, 12:46,
BZI.ro, în Culinar

Pastele cu sos alb vor rămâne întotdeauna una dintre cele mai delicioase rețete pe bază de paste. Tagliatellele cu somon sunt o rețetă destul de simplă de făcut, dar în același timp sofisticată și plină de arome delicioase.

Tagliatellele cu somon reprezintă o delicioasă combinație între pasta italiană clasică și somonul proaspăt sau afumat. Tagliatellele sunt unele dintre cele mai vechi tipuri de paste, provenind tocmai din perioada medievală, când aceste paste lungi și plate erau preparate manual și apreciate pentru gustul lor bogat.

Cum să prepari tagliatelle cu somon

Tagliatellele sunt unele dintre cele mai delicioase paste, fiind un ingredient cheie în gastronomia italiană. Somonul, de asemenea, este o sursă excelentă de proteine, dar și de acizi grași omega-3 și omega-6, aducând desigur și un plus de savoare și valoare nutritională acestei rețete italienești. Când este gătit cu abilitate și servit alături de tagliatellele perfect pregătite, somonul oferă un echilibru subtil între savoare și textură.

Pentru început avem nevoie de următoarele ingrediente: 250 de grame de tagliatelle sau papardele (preferabil proaspete), 150 de grame de somon afumat, 100 de ml vin sec, 2 sau 3 căței de usturoi, 50 de ml ulei de măsline, 200 de grame de smântână din lapte de vacă, cu cel puțin 35% grăsime, 50 de grame de parmezan ras, piper și sare după gust, și desigur, pătrunjel și mărar proaspăt tocat.

Cum să fierbi pastele perfect

Începem cu fierberea pastelor. Luăm o oală mare și adâncă, adăugăm apă în cantitate generoasă, lăsând mai puțin de un sfert din oală fără lichid. Adăugăm puțină sare și aducem apa la fierbere. Tagliatellele necesită un timp destul de scurt de gătire, de aceea este recomandat să fim atenți la timpul indicat pe ambalaj și să nu-l depășim. Le amestecăm ușor o dată ce le-am adăugat în apă pentru a evita lipirea. Le testăm pentru a ne asigura că sunt gătite al dente, cu o ușoară rezistență la mușcare. Le scurgem rapid și le folosim imediat.

Într-o tigaie încinsă, adăugăm cățeii de usturoi zdrobiți împreună cu uleiul de măsline și călim la foc mic timp de 3 minute. Adăugăm apoi vinul alb și smântâna și lăsăm să fiarbă la foc mediu până când se reduce la jumătate. Adăugăm tagliatellele fierte și apoi 3 sau 4 linguri de apă din apa în care au fiert pastele în tigaia cu sosul de vin și le mai lăsăm la fiert aproximativ un minut. Oprim apoi focul și adăugăm fâșii sau cubulețe de somon afumat, verdețurile tăiate mediu sau grosier, parmezanul și, desigur, sare și piper după gust. Dacă simțim că compoziția este prea groasă, putem adăuga apă din pastele fierte și amestecăm cu sosul de vin. Astfel, pastele sunt gata să fie servite.

Rețeta de tagliatelle cu somon oferă o combinație echilibrată între paste fine și somon delicat, rezultând într-o experiență culinară rafinată și satisfăcătoare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *