Este uşor de luat, dar greu de diagnosticat, tuberculoza este la fel de fatală astăzi ca acum 150 de ani, relatează The Guardian.
Tuberculoza, dintre toate bolile existente, a omorât cei mai mulţi oameni de-a lungul timpului. Anul trecut, 1,5 milioane de oameni au murit de TBC, iar 10 milioane au dobândit această boală. Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, tuberculoza este considerată o urgenţă la nivel global, statisticile arătând că astăzi nu ne descurcăm mai bine decât în 1993, când o treime din populaţie era infectată cu TBC.
Chiar şi după aproximativ un secol şi jumătate de la identificarea bacilul Koch, medicina, în ciuda progresului considerabil, nu a reuşit să stopeze tuberculoza de la a deveni cea mai letală boală. Transmiterea bacilului Koch de la o persoană la alta se face prin particule microscopice, aşa-numiţii „nuclei de picătură”.
Cea mai letală boală din istorie
Nucleii de picătură se pot produce atunci când bolnavii de tuberculoză pulmonară tuşesc, strănută sau vorbesc. Nucleii de picătura sunt suficient de mici pentru ca cei 2-3 bacili pe care îi conţin să ajungă în alveolele pulmonare, unde se pot multiplica. Semnele tuberculozei sunt nespecifice şi greu de identificat. Bacilul tuberculozei a fost identificat pentru prima data în 1882 de savantul german Robert Koch. Nici testele şi studiile din secolele trecute, nici cele moderne nu reuşesc mereu să identifice la timp infectarea cu bacilul Koch.
Cel mai scurt tratament pentru TBC durează 6 luni şi de obicei sunt folosite medicamente dezvoltate cu 50 de ani în urmă. În cazul tuberculozei rezistente, tratamentul necesită adăugarea altor medicamente, ceea ce înseamnă o toxicitate mai mare pentru organismul uman. Microbul rezistent apare prin: tratament incorect, omiterea unuia sau a mai multe medicamente, întreruperea nejustificată a medicaţiei, doze sau regimuri incorecte.
În 2018, tratamentul pentru tuberculoza rezistentă a avut un succes de 56%. Vaccinul actual împotriva TBC a fost dezvoltat în 1921, iar majoritatea studiilor arată că sunt necesare medicamente noi. Sunt necesare studii amănunţite care să facă legătura între tuberculoză şi alte boli.
Legătura între TBC şi HIV, care afectează 38 milioane de oameni, este cunoscută. Dar legătura între TBC şi diabet, care afectează jumătate de miliard de oameni, nu este atât de bine studiată. De asemenea, este nevoie de o implicare socială mult mai mare din partea tuturor pentru a ne păstra un sistem imunitar solid, prima armă în lupta cu tuberculoza.