Prima pagină » Sanatate » Ceai de coada calului – beneficii, recomandări și contraindicații

Ceai de coada calului – beneficii, recomandări și contraindicații

19 aug. 2021, 10:52,
în Sanatate

Ceaiul de coada calului are o multitudine de beneficii pentru sănătate. Ajută în cazul problemelor la rinichi, dar și la tratarea problemelor digestive: hiperaciditate gastrică sau ulcer.

Coada calului este o plantă renumită pentru efectele sale microbiene, antiseptice și anti-inflamatorii. Prezintă o mare concentrație de siliciu, un mineral extrem de benefic pentru sănătatea organismului. Substanțele active, care să găsesc în această plantă, sunt: oxidul salicic (5-7%), gluteolina, nicotina, palustrina și palustridina, fitosterina, beta-sitosterolul, acidul malic, acidul oxalic, gliceride ale acizilor stearic, linoleic, linolic, oleic, dimetil sulfone, vitamina C, urme de ulei volatil, săruri de potasiu.

Planta se poate folosi verde sau uscată, indicat a fi culeasă vara, în lunile iulie-august. Este perfectă de folosit, după ce planta uscată ajunge să aibă o culoare verde-deschis, fără părţi brunificate, fără tulpini fertile. Se păstrează în săculeţi de hârtie sau de pânză, depozitați apoi în locuri uscate.

Potrivit unui fitoterapeut din Slatina, Silviu Matei, planta are puternice proprietăți diuretice, scrie adevărul.ro.

„Coada calului este o plantă medicinală pe care cred că o cunoaştem cu toţii din copilărie. Majoritatea ştim doar cum arată aceasta, fără să avem cunoştinţă însă de efectele sale benefice pe care le are asupra organismului. Sunt afecţiuni care pot fi tratate cu succes datorită acestei plante. De exemplu, coada calului este considerată planta cu cele mai puternice proprietăţi diuretice, ceea ce înseamnă că ea are o mare capacitate de a elimina apa din corp, crescând urinarea cu până la 30% mai mult decât în mod normal. De asemenea, dezinfectează căile urinare şi aceasta datorită acidului salicilic şi a equisetoninei pe care le conţine”, afirmă Silviu Matei, pentru adevărul.ro.

Ceai de coada calului, beneficii din inima naturii: Luptă împotriva mătreții

ceai de coada calului beneficiiCoada calului conține silicați, fapt ce ajută la stimularea creşterii şi fortifierii firelor de păr. De asemenea, potrivit cercetărilor unor specialiști, s-a demonstrat că ceaiul de coada calului are beneficii și împotriva căderii părului, a mătreții și a firelor despicate.

Astfel, consumul de ceai de coada calului și masajul pielii cu tinctură din această plante, sunt eficiente în obținerea unui păr fără pic de mătreață. Specialiștii spun că sunt suficiente doar trei sau patru picături de extract sau tinctură de coada calului cu ulei extravirgin de cocos sau de măsline, pentru a ajuta la stimularea creşterii părului şi la reducerea mătreţii. În acest fel, circulația de la nivelul scalpului este îmbunătățită, iar rădăcina părului este fortifiată. În plus, după șamponare, părul poate fi clătit cu ceai de coada calului, pentru a profita la maximum de proprietățile plantei.

“Planta se mai foloseşte în tratarea afecţiunilor vezicii şi rinichilor, cu nisip şi calculi, este apreciată pentru puterea sa de coagulare a sângelui, fiind foarte indicată în sângerări, hemoptizii (expectoraţii cu sânge, n.r.), hemoragii etc.”, mai spune fitoterapeutul Silviu Matei.

 

Coada calului mai deţine proprietăţi extraordinare în cazul pieterelor la rinichi, tratează afecțiunile stomatologice, tratează infecții precum stafilococul auriu, ajută la întărirea firului de păr și a unghiilor, tratează astmul și insuficiențele respiratorii. Totodată, este un excelent adjuvant în stările de depresie, stres sau oboseală.

Ceai de coada calului, beneficii miraculoase: Este eficient împotriva amigdalelor inflamate, a ulcerațiilor la nivelul gurii sau a sângerării gingiilor

Ceaiul de coada calului poate fi folosit cu succes în cazul amigdalelor inflamate, a ulceraţiilor de la nivelul gurii sau a sângerării gingiilor. Se fierbe o linguriță de ceai de plantă uscată cu o ceașcă de apă timp de 7 – 10 minute. Apoi, se adaugă 3-4 picături de extract de coada calului. Se face gargară cu amestecul obținut de trei sau patru ori pe zi, până la ameliorarea inflamației.

De asemenea, ceaiul de coada calului prezintă beneficii pentru tusea uscată, bronşită, congestivă nazală şi febră asociată cu răceală şi gripă. Congestia nazală poate fi ameliorată prin inhalarea vaporilor ceaiului. Dacă simptomele persistă, este recomandat să consultați un medic.

Contraindicații ceai de coada calului

Ceaiul de coada calului este contraindicat să fie administrat copiilor, pe perioade mai lungi de două săptămâni, deoarece are un conținut ridicat de siliciu. Totodată, planta este cunoscută că inhibă absorbţia vitaminei B1, motiv pentru care ea nu trebuie administrată concomitent cu suplimentele ce conţin această vitamină.

Persoanele care prezintă deficit de potasiu nu le este recomandat consumul ceaiului de coada calului, deoarece această plantă poate duce la eliminarea excesivă a potasiului din organism.

ceai de coada calului beneficii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`