WoW!

Ceai de muşeţel, calmant universal. Este mai bun decât o cană de ceai de pelin?

Publicat: 08 iun. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Ceai de muşeţel calmant universal. Este mai bun decât o cană de ceai de pelin

Florile de muşeţel sunt, pe cât de mici şi de fragile, pe atât de puternice când vine vorba de sănătatea noastră. Muşeţelul este una dintre cele mai populare plante în cultura română, fiind folosită în mod tradiţional pentru o mulţime de afecţiuni. Muşeţelul are un miros specific, foarte plăcut, cu rol aromoterapeutic de calmare.

Poate fi însă periculos pentru anumite persoane cu alergii, din cauza polenului care se patreaza şi la florile uscate. Planta îşi patreaza proprietăţile timp de 2 ani după ce a fost culeasă şi uscată, aşa că este o idee bună să o procuri proaspătă, să o usuci chiar tu în mod natural şi să o depozitezi în bucătărie, ca un remediu mereu la îndemână.

Ceaiul de muşeţel combate insomnia, stresul şi oboseala cronică. Dacă ai avut o zi grea, ţi-e greu să te relaxezi şi să adormi, bea o cană cu ceai de muşeţel neîndulcit la o oră după cină. Mirosul sau plăcut şi substanţele din compoziţie te vor calmă şi induce o stare uşoară de somn. Este util şi când vine vorba despre afecţiuni gastrice, cum sunt balonarea, flatulenta, indigestia, spasmele, arsurile gastrice şi chiar ulcer.

Are un puternic efect calmant şi antispastic, însă va acţiona mai încet decât un medicament cu aceleaşi efecte, prin urmare va trebui să bei aproximativ 3 căni pe zi, timp de 2-3 zile.

Proprietăţile sale antiinflamatorii fac din ceaiul de muşeţel şi un bun remediu pentru durerile de intensitate mică sau medie: cefalee, dureri menstruale, dureri musculare sau articulare. Te poate ajuta şi atunci când eşti răcită, fluidizând secreţiile nazale şi calmând inflamaţia sinusurilor sau cailor respiratorii.

Ceaiul de muşeţel poate fi administrat în doze mici şi bebeluşilor peste 2-3 luni, deoarece calmează colicile şi reglează digestia. Se poate dovedi util şi în perioada în care se începe diversificarea, pentru a facilita acomodarea celui mic cu alimentele nou incluse în meniu.

În cazul uzului extern, muşeţelul este recomandat pentru iritaţii, eczeme, roşeaţa şi mâncărime. Infuzia poate fi folosită pentru bai sau comprese pe diferite zone ale corpului. Compresele cu ceai de muşeţel pot calma şi acneea, arsurile uşoare, pot cicatriza rănile, reduce cearnanele şi pungile de sub ochi. Unii specialişti recomanda ceaiul de muşeţel şi pentru calmarea hemoroizilor sau iritaţiilor din zona genitală, dar şi pentru calmarea iritaţiilor cauzate de scutece în cazul bebeluşilor.

Aceasta infuzie nu este recomandată femeilor însărcinate şi persoanelor care au alergii la flori şi plante precum margaretele, crizantemele şi gălbenelele.Ca în cazul oricărui tratament naturist, discuta cu medicul înainte de a începe o cură intensivă cu ceai de muşeţel. 2-3 căni pe săptămână nu îţi vor cauza niciodată probleme, însă consumul unor doze mari timp îndelungat poate provoca anumite dezechilibre.

Adauga un comentariu