Papadia este una din cele mai puternice plante depurative, care ajuta la curatarea organismului de toxine si eliminarea surplusului de apa. Administrata intern, papadia purifica sangele si stimuleaza functiile detoxifiante ale ficatului. Ca urmare, si pielea se curata si se vindeca. Datorita actiunii sale detoxifiante, ceaiul de papadie poate ajuta la tratarea unui numar mare de boli: Cu ajutorul acestei plante se pot trata afectiuni dermatologice usoare si grave. Papadia poate fi folosita si extern, sub forma de spalaturi sau comprese pentru:
- acnee
- pistrui
- pete rosii pe obraz (cuperoza)
- iritatii ale tenului
- eczeme
- furuncule
- varice
- ulcer varicos
- pecingine
- pete pe fata
Ceaiul de papadie poate fi folosit atat intern, cat si extern, pentru tratarea cuperozei. Aceasta afectiune dermatologica se manifesta prin pete rosii la nivelul pielii – indeosebi a fetei, si ea denota o fragilitate a vaselor de sange de la nivelul tenului, probabil si a creierului.
Se folosesc 4-10 g de frunze uscate de papadie la 150 ml de apa. Se lasa la infuzat 10 minute, apoi se strecoara. Se bea cate 1 cana, de 3 ori pe zi. Acest ceai poate fi folosit si extern, pentru spalarea zonelor fetei afectate de pete. Se pun 1-2 lingurite de pulbere de radacini de papadie (uscate si macinate prin rasnita electrica de cafea) la fiert cu 1 cana (250 ml) de apa. Se fierbe timp de 5-10 minute, apoi se strecoara. Se beau cate 1-2 cani de ceai pe zi.
Acest ceai poate fi folosit si pentru spalarea ochilor si a parului.
Se foloseste sub forma de decoct din tulpini, frunze si butoni florali. Se fierb 10 g de plante cu 1 cana (250 ml) de apa timp de 10 minute. Se strecoara de 2 ori si se adauga ½ lingurita de sare. Se aplica pe zonele afectate cu un tampon. Se prepara un decoct din 3-5 g de radacini de papadie. Acestea se pun la fiert cu 1 cana de apa timp de 5-10 minute. Se beau cate 3 cani pe zi.
Se foloseste sucul de radacini de papadie proaspat obtinut, cu care se tamponeaza pielea afectata. Apoi se curata pielea cu un decoct de papadie. Se prepara un decoct din 3-5 g de radacini de papadie si 1 cana de apa. Fiertura obtinuta se foloseste la bai locale (de sezut sau de picioare). Frunzele de papadie se zdrobesc pe un fund de lemn si se aplica sub forma de cataplasme pe zonele afectate ale pielii.
Se aplica pe zonele afectate sucul obtinut din radacini de papadie.
Radacinile de papadie se maruntesc si apoi se calesc cu putina smantana. Se aplica pe regiunile dureroase si se lasa sa actioneze cateva ore. Acest remediu se foloseste zilnic, pana la disparitia durerilor.