Remedii naturiste

Ceaiuri care opresc greata si varsaturile

Publicat: 06 dec. 2015
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Ceaiuri care opresc greata si varsaturile
7

Greata si varsaturile sunt, de regula, semnul unor probleme digestive, dar pot fi si urmarea unor mese exagerate, bogate in alimente grase, greu de digerat. Iata cateva ceaiuri care taie greata si opresc varsaturile:

1. Infuzie de chimen
Se prepara dintr-o lingurita si jumatate de seminte la o cana cu apa clocotita. Se filtreaza dupa zece minute. Se bea in trei reprize, dupa mesele principale.

2. Ceai de armurariu
O lingurita de pulbere de seminte de armurariu se lasa intr-o jumatate de cana de apa rece de seara pana dimineata, cand se filtreaza. Maceratul se pune deoparte, iar materia vegetala ramasa se opareste cu o jumatate de cana de apa clocotita. Se strecoara dupa racire.

Se combina cele doua extracte. Se consuma cate o doza inainte de masa de pranz si de cina.
Planta se recomanda si in forma extractului standardizat la un continut de 80% substanta activa.

3. Fiertura de ghimbir
O lingurita de radacina rasa de ghimbir se fierbe cateva minute in 300 ml apa, apoi se strecoara. Se indulceste cu miere de salcam. Se bea intreaga cantitate cu inghitituri mici. Este nu doar antivomitiv, ci si un redutabil remediu in caz de raceli, ajutand la descongestionarea gatului, la alungarea raguselii, la scaderea febrei, la usurarea respiratiei.
Contra gretei se pot administra la fel de bine capsule cu pudra procurate de la farmacie sau magazinele cu produse naturiste.

4. Infuzie de musetel
Infuzia se prepara din sapte-opt flori de musetel la o cana cu apa clocotita. Se acopera vasul pentru zece minute, apoi se strecoara. Ceaiul se bea neindulcit si, daca este vorba de o indigestie mai serioasa, nu se mai consuma altceva in ziua respectiva.

5. Ceai de anghinare
Peste trei lingurite de frunze uscate, maruntite, se toarna 300 ml apa clocotita, se lasa cam zece minute, apoi se strecoara. Se administreaza inainte de pranz si cina. E bine ca bolnavul sa stea culcat pe partea dreapta a corpului catva timp dupa consumarea ceaiului. Dupa disparitia vomismentelor, gustul amar al infuziei se poate estompa cu miere de tei.

6. Decoct de anason
Sase-opt fructe de anason se fierb in 100 ml apa pentru cinci minute. Ceaiul se filtreaza dupa racire. Se consuma in mai multe reprize pe parcursul zilei, cate o lingurita o data.

Recomandari

1. O zi sau doua nu mancati nimic solid. Beti doar multa apa fiarta si racita in prealabil, ceaiuri (menta, musetel, anghinare, armurariu etc).

2. Cand starea s-a mai ameliorat, reluati progresiv alimentatia, incepeti cu supe usoare, de legume, strecurate. Alegeti vegetalele care nu fermenteaza, mai ales daca aveti si diaree. Continuati cu piure de legume (de morcovi este ideal!), compoturi (fara zahar sau cu zaharul fiert), paine alba prajita, carne slaba, dar numai fiarta sau bine fripta.

3. Luati suplimente cu vitamine din complexul B (sa contina neaparat B12 – cobalamina). Acest element este esential in digerarea si in absorbtia nutrimentelor, in sinteza proteinelor, in metabolismul carbohidratilor (glucidelor) si al grasimilor.
Doza zilnica recomandata este de doua micrograme, atat pentru femei, cat si pentru barbati. Surse naturale ar fi: branzeturi, macrou, lapte, tofu si alte preparate pe baza de soia, cereale fortificate.

Adauga un comentariu