Află care ceaiuri sunt interzise în sarcină, ce pot prezenta riscuri semnificative atât pentru sănătatea mamei, cât și a copilului.
Consumul de ceai în timpul sarcinii necesită o atenție deosebită, întrucât unele plante pot stimula contracțiile sau să afecteze dezvoltarea fătului.
Iată ce ceaiuri sunt interzise în sarcină
Ceaiul de coada șoricelului conține substanțe active ce pot stimula contracțiile uterine și afecta fluxul sanguin către făt. Acesta poate crește riscul de sângerări și să ducă la alte probleme pentru dezvoltarea fătului.
Cel de sunătoare în timpul sarcinii poate să ducă la complicații severe și să afecteze dezvoltarea sistemului nervos al fătului. Este cunoscut și pentru efectele sale antidepresive, însă poate interfera cu metabolismul hormonal și să afecteze dezvoltarea placentei.
Consumul de ceai de salvie poate să ducă la contracții uterine premature, să crească riscul de avort spontan și la alte complicații de dezvoltare. De asemenea, conține compuși ce poate stimula menstruația și poate avea efecte estrogene puternice.
Dacă vrei să consumi unul de urzică, chiar dacă este bogat în nutrienți, poate interfera cu retenția de apă din organism și să afecteze echilibrul hormonal necesar pentru menținerea sarcinii. În același timp, cel hibiscus duce la scăderea tensiunii arteriale și afectarea fluxului sanguin către făt.
Deși ceaiul de mușețel este considerat a fi unul calmant și are multe beneficii, acesta poate stimula contracțiile și să crească riscul de avort spontan sau de naștere prematură.
Alte ceaiuri ce trebuie evitate sunt cel de lucernă, de cohoș negru, de cohoș albastru, de ephedra, de dong quai și de busuioc albastru. Plantele medicinale pot avea efecte foarte puternice asupra organismului, iar cele enumerate pot să traverseze bariera placentară și să afecteze fătul.
La ce mai trebuie să acorzi o atenție deosebită
Ceaiurile obișnuite necesită o atenție specială din cauza conținutului lor de cafeină, dar și a altor compuși activi ce pot dezvolta fătul.
În ceea ce privește ceaiul negru, este necesară o limită a consumului său datorită conținutului ridicat de cafeină. O singură cană de ceai negru poate conține până la 50 de mg de cafeină, iar un consum ridicat poate să afecteze dezvoltarea fătului.
Ceaiul verde, deși are multe beneficii, conține atât cafeină, cât și catechine, care pot interfera cu absorbția acidului folic, care este esențial în dezvoltarea copilului. Este recomandat să nu se consume mai mult de o cană pe zi.
Ceaiurile special create pentru femeile însărcinate trebuie evaluate cu atenție, întrucât pot să conțină combinații de plante ce nu au efecte cunoscute asupra sarcinii. Din acest motiv, trebuie verificate toate ingredientele și consultate cu un medic, înainte de a începe consumul oricărui amestec, chiar dacă este promovat ca fiind ideal pentru sarcină.
Ceaiul cu cea mai mică cantitate de cafeină este cel alb, însă trebuie consumat totuși moderat, astfel încât cantitatea totală de cafeină din toate sursele să nu depășească limita recomandată.
Printre opțiunile mai sigure de ceaiuri pentru sarcină se enumeră cel de ghimbir, cel de mentă, cel de zmeură, cel rooibos, și cel de melisă. Cu toate acestea, toate trebuie considerate cu moderație, după ce s-a consultat și un medic.
Consumul de ceaiuri necesită o atenție deosebită, întrucât multe sunt interzise în sarcină pentru riscul lor de a afecta dezvoltarea fătului.