Culinar

Ceapa caramelizată – Rețeta controversată care va aduce mai mult gust mâncării

Publicat: 03 mart. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Ceapa caramelizată  Rețeta controversată care va aduce mai mult gust mâncării
Ceapa caramelizată este un preparat relativ nou și care a stârnit multe controverse în rândul oamenilor

Ceapa caramelizată este un preparat relativ nou și care a stârnit multe controverse în rândul oamenilor. Nu toată lumea se dă în vânt după aceasta, însă alte persoane o adoră! Aceasta va aduce mult mai multă aromă felurilor de mâncare. Cel mai adesea se folosește în prepararea hamburgerilor, însă se poate adăuga și la omlete, fripturi și diferite supe.

ceapa caramelizata intr-un bol
Cel mai adesea se folosește în prepararea hamburgerilor

Ce beneficii are ceapa

Chiar dacă nu toată lumea apreciază aroma sa, ceapa este foarte benefică pentru sănătate. Ceapa conține diferite vitamine, minerale și nutrienți și are proprietăți care pot preveni sau combate unele afecțiuni.

Aceasta aduce beneficii chiar și asupra inimii datorită sulfului. De asemenea, ceapa reprezintă o sursă foarte bună de antioxidanți. Așadar, ceapa previne atât bolile de inimă, cât și inflamațiile.

Pe deasupra, aceasta este benefică și pentru sistemul digestiv. Contrar așteptărilor, ceapa poate calma arsurile gastrice.

ceapa rosie feliata
Chiar dacă nu toată lumea apreciază aroma sa, ceapa este foarte benefică pentru sănătate

Ce ingrediente sunt necesare pentru ceapa caramelizată

Nu este foarte complicat să pregătim ceapa caramelizată. Procesul de caramelizare este mai frecvent folosit pentru deserturi deosebite, însă și ceapa caramelizată are un gust special.

În mod evident, vom avea nevoie de două sau trei cepe. Cele albe se caramelizează mai repede, însă cele roșii vor arăta chiar și mai bine, vor da mult mai multă culoare. Pe lângă acestea, vom mai avea nevoie de puțin unt, una sau două linguri. Tot în aceeași cantitate, vom adăuga niște vin alb. Veți observa ce aromă și gust minunat va avea! Desigur, vom pregăti și aproximativ două linguri de zahăr brun.

Pentru cât mai mult gust, pentru condimentare vom folosi piper și un praf de sare.

tigaie cu ceapa caramelizata
Nu este foarte complicat să pregătim ceapa caramelizată

Ceapa caramelizată – Cum se prepară aceasta

Foarte mulți bucătari au preluat acest mod de a prepara ceapa. Cel mai frecvent regăsim ceapa caramelizată în hamburgeri sau diferite tipuri de sandwich-uri. Totuși, putem face tot felul de combinații inventive, și se pot adăuga în diverse feluri de mâncare, în funcție de preferințele fiecăruia.

Putem începe prin a topi untul într-o tigaie, la foc mediu. Este important pentru acest preparat să nu grăbim lucrurile. Ceapa trebuie să o tăiem felii subțiri. După ce am pregătit și ceapa, o putem adăuga peste untul topit din tigaie. Trebuie să amestecăm bine pentru ca ceapa să fie acoperită de unt. Acest preparat necesită foarte multă atenție. La aproximativ cinci-zece minute trebuie să avem grijă să mai mestecăm în tigaie. Ceapa nu trebuie să se ardă!

Atunci când ceapa devine sticloasă la înfățișare, putem adăuga cele două linguri de zahăr brun pe care le avem deja pregătite. După acest pas, continuăm să lăsăm tigaia la foc mediu, iar după aproximativ două minute, putem adăuga și vinul alb. Deja veți simți un miros îmbietor în aer!

După aceea, putem condimenta preparatul cu sare și piper după gustul fiecăruia. Cel mai bine ar fi să lăsăm ceapa pe foc încă câteva minute pentru ca alcoolul să se evaporeze. Acest proces va lăsa pe tigaie un strat de zahăr brun caramelizat, însă nu trebuie să vă impacientați. La fine, trebuie să turnați puțină apă și totul va fi bine!

Acest proces va dura în jur de aproximativ o oră, însă gustul și aroma merită!

Ceapa caramelizată nu este foarte greu de preparat, însă va trebui să ne înarmăm cu destulă răbdare pentru acest preparat.

ceapa caramelizata in tigaie
Foarte mulți bucătari au preluat acest mod de a prepara ceapa
Adauga un comentariu